Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Nederland gaat massaal van leverancier wisselen

Leestijd: 2 minuten


Het  Brits-Nederlandse automatiseringsbedrijf LogicaCMG ziet aankomen dat consumenten na de liberalisering van de energiemarkt  op 1 juli 2004 massaal overstappen naar een andere leverancier van gas en stroom. LogicaCMG schat dat 40% overstapt.

Het Verenigd Koninkrijk dient hierbij als voorbeeld. Daar is de energiemarkt al sinds 1999 vrij en sindsdien stapt jaarlijks 20 tot 25 procent van de klanten over op een andere leverancier. Omdat sommige klanten meer dan eens in een jaar 'switchen', loopt dat getal op tot 40 procent van het totale aantal klanten.

De verwachting van LogicaCMG wordt versterkt door het Platform Versnelling Energieliberalisering, dat ook verwacht, dat 40 procent overweegt een ander stroombedrijf te kiezen. Bij de al vrijgegeven markt voor zakelijke gebruikers is dat in Nederland 25 procent.

Nederland telt ongeveer zeven miljoen elektriciteitsgebruikers en zes miljoen gasafnemers. Minister Brinkhorst van Economische Zaken wil de energiemarkt per 1 juli 2004 geheel vrijgeven. De discussie daarover loopt nog. Nu mogen alleen grootgebruikers van aardgas en elektriciteit en afnemers van groene stroom zelf hun leverancier kiezen.

Er vindt in Nederland door buitenlandse bedrijven al veel colportage (verkoop aan de deur) plaats om klanten een goedkper contract aan te bieden. Het actief aanbieden van een goedkoper contract blijkt in Engeland een voorname reden te zijn voor afnemers om te switchen. In het Verenigd Koninkrijk heeft British Gas met een legertje van 2500 mensen in drie jaar tijd 5,5 miljoen stroomklanten geworven, terwijl het daarvoor geen elektriciteit verkocht.

Net als in Nederland bestaan ook in Engeland problemen bij het switchen, vooral m.b.t. meterstanden en onbetrouwbare verkopers. De colportagewet in Nederland beschermt de afnemer door de mogelijkheid te bieden het contract binnen acht dagen te kunnen ontbinden.

Het advies en bemiddelingsbureau EnergyMatch is van mening, dat de vergelijkings-websites een grote rol gaan spelen bij de liberalisering en de colportage aan de deur voor een groot deel kunnen vervangen. De voorlichting op een vergelijkingssite, zoals Gaslicht.com, is objectiever en de klanten kunnen in hun eigen tempo een keuze maken. Colportage is in Engeland belangrijk, omdat er slechts één Engelse vergelijkingssite bestaat, die door de overheid wordt beheerd en waarop leveranciers geen commerciële aanbiedingen kunnen doen. Dat nodigt niet uit tot "shoppen".

Bron: EnergyMatch 
 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 11 mei 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie