Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

NMa doet inval bij Nuon, Essent, Delta en Eneco

Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft vandaag een inval gedaan in de kantoren van de energiebedrijven Nuon, Essent, Delta en Eneco. De NMa heeft een redelijk vermoeden dat de energiebedrijven de mededingingswet ovetreden, zo heeft de toezichthouder laten weten.

De NMa wil niet zeggen of het onderzoek verband houdt met de liberalisering van de energiemarkt voor consumenten en kleinzakelijke gebruikers per 1 juli. "Maar het is niet voor niets dat de NMa pas na 1 juli is binnengevallen," aldus woordvoerster S. Bierling. "Misstanden in die markt kunnen nu ook in ons onderzoek worden meegenomen."

De energiebedrijven hebben laten weten alle medewerking te verlenen aan de NMa. Als er een vermoeden is van overtreding van de Mededingingswet kan dat drie dingen betekenen, zo meldt nieuwsbureau Energeia. Er kunnen prijsafspraken zijn, marktverdelingsafspraken of   collectieve boycotacties zijn. In het laatste geval spreken de partijen af om met een bepaalde partij of groep niet in zee te gaan, bijvoorbeeld met bepaalde klantengroepen.

De medewerkers van de NMa zijn bevoegd om documenten te kopiëren, evenals bestanden op computers. Het resultaat van het onderzoek kan volgens Energeia tweeërlei zijn: ofwel er worden geen bewijzen gevonden voor de tips en signalen die de NMa binnen heeft gekregen. Ofwel die bewijzen komen er wel. In dat laatste geval stelt de NMa een rapport op waarin ze aangeeft waarvan ze de bedrijven beticht. Die hebben dan het recht op een reactie, waarna de NMa ze eventueel een boete kan opleggen.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 6 februari 2019

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.