De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

NMa: meer concurrentie op gasmarkt

door Jeanet Woldring

De gasprijs zal het komend jaar gaan dalen. Dat verwacht de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) door ervoor te zorgen dat GasTerra maatregelen neemt om de concurrentie op de gasmarkt te vergroten.

Energieleveranciers krijgen straks meer keus bij het inkopen van hun gas. De belangrijkste stap die GasTerra neemt, is het aanbieden van een nieuwe dienst aan energiebedrijven om gas op te slaan.

Per seizoen wisselt de hoeveelheid gas die consumenten nodig hebben: in de zomer wordt minder gas gebruikt dan in de winter. Om hierop in te spelen moet een energieleverancier daar rekening mee houden bij de inkoop, en hebben energiebedrijven gasopslag producten nodig. Deze mogelijkheden liggen nu echter het meeste bij GasTerra, waardoor leveranciers hiervan afhankelijk zijn.

Een andere maatregel is dat GasTerra op verschillende manieren gas aanbiedt. Door bijvoorbeeld gas voor een dag of een uur aan te bieden, krijgen energiebedrijven meer mogelijkheden  om in hun wisselende behoefte te voorzien. Het gevolg is dat energiebedrijven meer keuze krijgen bij het inkopen van gas.

De maatregelen zorgen ervoor dat energiebedrijven gas van verschillende aanbieders beter kunnen combineren: Nederlands gas, met bijvoorbeeld gas uit Noorwegen of Rusland of LNG. Bovendien zorgen deze maatregelen voor meer handel op de gasmarkt. Meer handel in gas leidt in de regel tot een lagere marktprijs en dat werkt weer door naar de gasprijs die de consument betaalt.

De maatregelen zullen in de loop van 2011 in werking treden.

 

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 21 januari 2011
Geactualiseerd: maandag 21 oktober 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie