De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Nooit eerder zo veel overstappers van energieleverancier

door Jeanet Woldring

Een recordaantal consumenten stapte vorig jaar over naar een andere energieleverancier. Met een percentage van 15 procent ligt Nederland ver boven het Europese gemiddelde van 6 procent. De reden: overstappers kunnen tot wel 375 euro besparen op hun energierekening, aldus de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar Energiemonitor over 2015.

Bijna de helft van alle Nederlanders is sinds de liberalisering in 2004 minimaal één keer geswitcht van energieleverancier. Een groeiende groep is meer dan één keer overgestapt. Het merendeel van de overstappers zegt dat zij bereid zijn nogmaals over te stappen. De meeste huishoudens die switchen, kijken vooral naar de prijs.

Bewust kiezen

Bestuurslid Anita Vegter van ACM: “Door het aanbod bij verschillende leveranciers te vergelijken via een ‘aanbod op maat’ kunnen consumenten meer geld besparen dan ze denken. Ze kunnen ook bewust kiezen voor groen. ACM vindt het belangrijk dat leveranciers duidelijke informatie geven aan hun klanten. Door over te stappen dwingen consumenten bedrijven tot scherpe prijzen en innovatie. Daar profiteren consumenten van.”

Grote prijsverschillen groene stroom

Zes op de tien huishoudens heeft een groene stroomcontract. Volgens de toezichthouder wordt het aanbod aan groene stroom steeds gevarieerder, zowel in looptijd van contract als in bron van opwekking. Dit maakt ook dat de prijsverschillen toenemen, met name bij groene stroom van Nederlandse windmolens. Het verschil tussen het duurste en goedkoopste product van Nederlandse wind zou 133 euro per jaar bedragen.

Volop keuze

Consumenten hebben volop keuze op de energiemarkt. Er zijn inmiddels ruim 50 energieleveranciers actief in Nederland. Er kan worden gekozen voor een lage prijs, voor groene stroom- al dan niet in ACM-opbouw-energierekening1-1-2016.jpgNederland opgewekt - of voor de hoogste terugleververgoeding voor zijn zonnepanelen.

Grotere besparing dan gedacht

Consumenten kunnen volgens ACN meer op hun energieprijs besparen dan ze zelf denken. Het bedrag dat een gemiddeld huishouden per jaar betaalt voor energie, daalt al jaren. Een gemiddeld gezin is dit jaar zo'n 1661 euro kwijt aan energiekosten. Vorig jaar was dit nog 1739 euro en in 2014 was dit 1782 euro. ACM gaat hierbij uit van een jaarverbruik van 3495 kWh stroom en 1340 m³ gas. Consumenten die nog nooit zijn overgestapt kunnen het grootste bedrag besparen. Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 is bijna de helft van alle Nederlanders (49%) minimaal één keer overgestapt van energieleverancier.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 28 april 2016
Geactualiseerd: dinsdag 22 oktober 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie