Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Onduidelijke energienota bijna voorbij (update)

Leestijd: 2 minuten

Het nieuwsbericht van 1 december jl. over onduidelijke energierekeningen heeft een aantal waardevolle reacties opgeleverd. Daarbij is gebleken dat op een aantal punten in de tabel abusievelijk niet de goede gegevens terecht waren gekomen – waarvoor onze excuses- maar ook dat de verstrekte informatie van een aantal leveranciers verdere verduidelijking vereiste.

Beter beeld
Dankzij deze ‘update’ geven de uitkomsten nu een nog beter beeld van de bestaande situatie. Opmerkelijk is dat de meerderheid van de leveranciers al standaard een uitgebreide factuur stuurt, in de meeste gevallen in een uitvoering die overwegend of geheel voldoet aan de Richtlijn energierekening voor consumenten 2010. Een verschil tussen een beknopte en uitgebreide rekening is dat bij de laatste ten minste het totale 'gemiddelde verbruiksafhankelijke tarief over de verbruiksperiode' moet worden vermeld. Tevens moet de bepaling van het totale gemiddelde tarief worden toegelicht*.
 
Beschikbaarheid uitgebreide factuur
Ook blijkt de online beschikbaarheid van een uitgebreide factuur conform de richtlijn groter dan het eerst leek. Wat duidelijk nog achterblijft, is de beschikbaarheid van een volledige specificatie**. Meerdere leveranciers hebben echter aangegeven druk bezig te zijn met aanpassingen, zodat per 1 januari geheel aan de richtlijn kan worden voldaan. 

Belangrijke verbeteringen
We zijn heel benieuwd, want dit zal voor de consument belangrijke verbeteringen inhouden. Vanwege de verbeterde gegevens is de score voor meerdere leveranciers ook bijgesteld. Zo heeft United Consumers een aanzienlijk hogere waardering gekregen ondermeer vanwege het feit dat dit bedrijf voor stroom het leveranciersmodel hanteert. Dat betekent dat klanten op de stroomrekening ook de netwerkkosten zien staan. Bovendien voldoet deze aanbieder al gedeeltelijk aan de richtlijn en is de volledige specificatie van de factuur online beschikbaar.

Samenvatting update onderzoek energierekening (pdf)

*Gemiddelde energieprijs/tarieven: de prijzen/tarieven per eenheid zijn een gemiddelde van de prijzen/tarieven in de periode waarop uw energierekening betrekking heeft. De vaste kosten zijn per dag berekend op basis van de actuele prijzen/tarieven per dag.Voor de verbruikskosten is uw verbruik van elektriciteit verdeeld op basis van het gemiddelde afnamepatroon, en voor gas op basis van de buitentemperatuur.

** De specificatie geeft weer hoe voor stroom en/of gas op de energierekening het subtotaal is berekend uit de feitelijk gehanteerde tarieven per tariefperiode gewogen naar het verbruik per tariefperiode.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie