De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Record: 1 op de 5 huishoudens overgestapt van energieleverancier

door Sanne de Jong - Bins

Bijna een op de vijf huishoudens stapte afgelopen jaar over van energieleverancier. Het betreft 1,6 miljoen van de 8 miljoen huishoudens. Dat is een record, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM)  in de Energiemonitor 2019. Als consumenten eenmaal zijn overgestapt, blijven ze dat ook steeds vaker doen.

Energieleveranciers vergelijken neemt toe

Het aantal consumenten dat nog nooit is overgestapt lijkt met 28 procent stabiel te blijven. In de afgelopen drie jaar is de helft (49%) van de consumenten overgestapt van energieleverancier of contract. Dit aandeel is ook vergelijkbaar met voorgaande jaren. Ruim een kwart van de consumenten verwacht in de komende drie jaar (opnieuw) over te stappen naar een andere energieleverancier. En ruim de helft van de consumenten, waarvan het contract maandelijks opzegbaar is of van wie het vaste contract binnen een jaar afloopt, gaat komend jaar energieleveranciers vergelijken. Dit is hoger dan voorgaande jaren. 

Energievergelijker steeds belangrijker overstapkanaal

Overstappen via een vergelijkingssite wordt steeds meer gedaan. Was dat in 2017 nog 12 procent, nu stapt al 1 op de 5 over via een energievergelijker. Overstappen via de klantenservice van een energieleverancier of via een verkoper aan de deur wordt volgens de ondervraagden minder vaak gedaan dan voorgaande jaren. 

energiemonitor-2019-overstapkanaal.PNG

Prijs belangrijkste reden

De prijs blijft voor consumenten de belangrijkste reden om over te stappen (71%). Daarna zijn een (welkomst)cadeau en de levering van groene stroom de belangrijkste redenen. Van de overstappers geeft 87% aan tevreden of zeer tevreden te zijn met de verwerking van de overstap naar de nieuwe energieleverancier.

'500 euro per jaar besparen'

Volgens ACM-bestuurslid Cateautje Hijmans van den Bergh dwingen consumenten met hun overstapgedrag energieleveranciers om te concurreren. "Dat leidt tot betere dienstverlening en concurrerende prijzen. Sommige Nederlandse consumenten kunnen 500 euro per jaar besparen op hun energierekening.” De toezichthouder baseert dit op een recente momentopname. "Een consument die bijvoorbeeld in mei 2019 een energiecontract voor onbepaalde tijd met een variabel tarief heeft – het zogenaamde slaperstarief – betaalt maximaal € 2235 per jaar aan energiekosten. Als hij zou overstappen naar het goedkoopste contract voor één jaar tegen een vast tarief, zou hij slechts € 1718 kwijt zijn aan energiekosten. De besparing kan dus oplopen tot € 517." 

Bovenstaande kosten zijn gebaseerd op een gemiddeld jaarverbruik van 3017 kWh elektriciteit en 1409 m3 gas. Dat is iets minder dan het gemiddelde jaarverbruik dat Gaslicht.com hanteert, namelijk 3500 kWh en 1500 m3. Momenteel bedraagt het verschil tussen het gemiddelde 'slaperstarief' (Essent, Nuon, Eneco) en het goedkoopste energiecontract € 398. Het prijsverschil is erg hoog en deze besparing kan behaald worden door consumenten die nog nooit zijn overgestapt.

Beter geïnformeerd

Consumenten ervaren dat zij meer dan voorgaande jaren geïnformeerd zijn over wijzigingen in energieprijzen. Zij letten hier ook steeds beter op volgens de ACM. Energieleveranciers moeten consumenten tijdig*, van te voren en persoonlijk informeren over prijswijzigingen, zodat consumenten deze informatie kunnen gebruiken om over te stappen. 

* het begrip 'tijdig' wordt niet gedefinieerd. Wanneer energieleveranciers klanten op 30 juni informeren over prijswijzigingen van 1 juli, voldoen zij dus aan de wet.

infographic-gaslicht-0.png

Bron: Energiemonitor 2019

Deel dit artikel op:

Sanne de Jong - Bins

Business Unit Manager
Sanne de Jong - Bins
Ik ben Sanne, sinds 2011 werkzaam voor Gaslicht.com. In Voorthuizen, waar Gaslicht.com gevestigd is, verzorg ik de communicatie en stuur ik het klantenserviceteam aan. Samen met alle medewerkers probeer ik te laten zien hoe gemakkelijk overstappen is. Veel mensen realiseren zich niet dat er zoveel te besparen valt op de energierekening. De enthousiaste reacties en reviews van overstappers, daar doen we het voor!

Reageren

Navigatie