De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Regeerakkoord: consument betaalt 130 euro extra aan energie

door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 2 minuten

Nederland wordt duurzaam. Volgens enkele politieke partijen is dit het 'groenste regeerakkoord ooit.’ Kolencentrales dicht,  CO2-belasting voor bedrijven, aansluitplicht vervangen door een warmterecht, minder gas winnen en meer wind op zee faciliteren. Maar wat zal de consument hiervan merken op zijn energierekening? Gaslicht.com zocht het uit.

wat-verandert-er-na-het-regeerakkoord-groot (003).jpg

Uit de cijfers uit het regeerakkoord blijkt dat de gemiddelde consument voor deze verduurzaming in de buidel moet tasten. Na de aankondigingen op Prinsjesdag was al een belastingverhoging verwacht van 70 euro. Nu blijkt het nog meer te zijn...

Energiebelastingen: meer betalen, minder terug 

Op stroom wordt de energiebelasting licht verlaagd (0,87 cent per kilowattuur), maar daar staat een verhoging van 3,63 cent per kubieke meter gas tegenover. Dat doet de regering 'om de tarieven in verhouding tot de CO2-uitstoot beter in balans te brengen'. Daarnaast wordt de jaarlijkse vermindering energiebelasting (voorheen heffingskorting) verlaagd van 373 euro naar 311 euro. Na de minimale veranderingen in de afgelopen jaren is dit echt een enorme aderlating voor huishoudens. Het moet ervoor zorgen dat er een belastingopbrengst binnenkomt van € 393 miljoen. Tenslotte is er nog  de aangekondigde verhoging van de Opslag Duurzame Energie van circa 45 euro op jaarbasis.

Gemiddelde energierekening 130 euro hoger

Wat betekent dit concreet? Voor de gemiddelde consument met een energieverbruik van3500 kWh stroom en 1500 m3 gas per jaar betekent dit een verlaging op de belasting op stroom van 30 euro, maar een verhoging op gas van 54 euro. Omdat er ook 62 euro minder belastingteruggaaf is, zal dit leiden tot een totale kostenstijging van ruim 130 euro (54 + 62 + 45 -30). 

Modernisering salderingsregeling

Daarnaast lijkt ook de salderingsregeling eerder dan 2023 aangepast te worden. In het regeerakkoord staat dat deze in 2020 zal worden omgevormd in een nieuwe regeling. 'De verwachting is dat de kosten van zonnestroom zullen dalen en met dezelfde middelen meer duurzaamheidswinst geboekt kan worden.' De uitwerking van de salderingsregeling is inhoudelijk niet opgenomen in het regeerakkoord.

Overstappen indien mogelijk

Op energiebelasting valt niet te besparen, maar de energierekening kent ook kostenposten waar wel degelijk op bespaard kan worden. Heeft u een aflopend of variabel energiecontract? Dan kunt u het beste energie vergelijken en zo snel mogelijk overstappen, om in de winter al te profiteren van scherpere energietarieven. 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 1 november 2021


Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: jan wentink ()

LS
In het regeerakkoord is sprake van het verminderen van het gas gebruik. Is er iets bekend over het verlagen bijdrage van hetrijk in de kosten voor het afsluiten van de gas aansluiting?
vriendelijke groet Jan Wentink.

Opmerking van de redactie op 19-10-2017
In het regeerakkoord worden er inderdaad plannen gemaakt voor het verminderen van het gasverbruik. Een van de maatregelen is dat er steeds minder huishoudens worden aangesloten op het gasnet. Hoe er uiteindelijk voor wordt gezorgd dat elk huishouden zonder gas kan en op welke manier die kosten gedekt zullen worden, is nog niet inhoudelijk toegelicht.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie