Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Stroom niet duurder door vrije markt

De stijging van de elektriciteitsprijzen wordt niet veroorzaakt door de vrije markt, maar ligt aan de gestegen brandstofprijzen en de verhoging van de belastingen. Dat schrijft de Minister Brinkhorst in antwoorden op Kamervragen over de hoge stroomkosten.

De minister ziet geen aanwijzingen dat de liberalisering van de energiemarkt heeft geleid tot hogere prijzen voor elektriciteit. Hogere brandstofprijzen en belastingen zijn de voornaamste boosdoeners.

Wel erkent Brinkhorst dat de herinrichting van de energiemarkt heeft geleid tot extra investeringen bij de energiebedrijven. Hoe hoog deze kosten zijn is afhankelijk van de efficiëntie waarmee de bedrijven diverse maatregelen hebben doorgevoerd. Daarmee is echter nog niet aangetoond dat de prijsstijgingen zouden voortvloeien uit de liberalisering.

Sterker nog, zo vervolgt hij,  uit het eerste kwartaalonderzoek van de DTe naar de leveringstarieven voor energie,  blijkt dat een huishouden met een gemiddeld energiegebruik een aanzienlijke besparing kan realiseren op zijn energierekening.

De minister: 'Als de hoogste tarieven worden vergeleken met de laagste tarieven, dan is het verschil daartussen volgens DTe voor een gemiddeld huishouden op jaarbasis tussen de EUR 25 en 35 voor grijze stroom, tussen EUR 65 en 85 voor groene stroom en rond de EUR 100 voor gas. Los daarvan hangen mogelijke besparingen samen met het de hoogte van het verbruik, de beschikking over enkele en dubbele meters en de keus voor groene of grijze stroom. Uit informatie van particuliere prijsvergelijkingsites zoals www.gaslicht.com blijkt dat de prijsverschillen ook na de datum van liberalisering aanzienlijk blijven.'

Op de vraag of het effect van liberalisering 'eigenlijk drie keer niks' is, merkt Brinkhorst op dat een dergelijke conclusie zo kort na de marktopening te prematuur is. Dat de effecten op zijn minst gunstiger zijn dan 'drie keer niks' is naar zijn mening echter helder. Op zich is de keuzevrijheid al een belangrijk voordeel van de liberalisering. Verder zal de marktontwikkeling van ondermeer prijsvorming -zoals eerder toegezegd- kritisch gevolgd worden. De minister ziet geen enkele reden voor het nemen van maatregelen.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie