Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Stroomprijs Delta daalt, gasprijs stijgt per 1 januari

Leestijd: 3 minuten

Energieleverancier Delta heeft als eerste de nieuwe energietarieven bekendgemaakt. Per 1 januari aanstaande gaat de stroomprijs 14 procent naar beneden en de gasprijs 7 procent omhoog. Het betreft de variabele leveringstarieven voor onbepaalde tijd ten opzichte van die van een half jaar geleden.

Daling ondanks gestegen olieprijzen
Delta sluit zich daarmee aan bij eerdere berichtgeving in de media. Eind oktober heeft Essent een lichte daling van de energietarieven per 1 januari aangekondigd, dit 'ondanks de gestegen olieprijzen in de afgelopen maanden'. De grootste energieleverancier van Nederland maakt haar definitieve energieprijzen pas in december bekend. 

Energiebedrijf Nuon heeft eveneens laten weten dat de variabele tarieven per 1 januari omlaag gaan. Nuon: 'Vanwege dalende marktinkoopprijzen valt de rekening voor levering van gas ongeveer 5% lager uit en van elektriciteit ongeveer 1%. Deze percentages zijn indicaties.'   

Energiecampagne voor vaste prijs contract
Niet alleen de variabele tarieven, ook de vaste prijzen voor 1 en 3 jaar alsmede de Prijsdemper tarieven heeft Delta al gepubliceerd. Met laatstgenoemde contractsoort heeft men de mogelijkheid de leveringsprijs voor energie voor 50 procent vast te zetten en voor 50 procent mee te laten bewegen met de markt.

Vandaag begint de leverancier met een energiecampagne, waarin klanten het aanbod voor vaste prijzen per 1 januari ontvangen. Het Zeeuwse bedrijf biedt consumenten de keus uit verschillende contractsoorten voor de duur van 1 of 3 jaar. 

Naar eigen zeggen kan Delta 'slechts een beperkt aantal contracten afsluiten met een vaste leveringsprijs'.Gezien de verwachte belangstelling raadt de energieleverancier mensen daarom aan om zo snel mogelijk te reageren. Men kan inschrijven tot het einde van dit jaar.

Moeilijk kiezen?
Bij klanten die geen keus kunnen maken, wordt het huidige contract voortgezet voor onbepaalde tijd tegen een variabele prijs. Dat velen het moelijk vinden om de juiste keus te maken, blijkt wel uit de vele vragen die ons veelvuldig bereiken. Zoals onderstaande reactie van 13 november op het bericht: 'Energierekening gaat telkens 50 euro omhoog'.
 
Klopt het dat de energieprijzen per 01-01-2011 een paar % gaan dalen om vervolgens vanaf 01-07-2011 heel erg te gaan stijgen? Is het verstandig om per 01-01-2011 de energietarieven voor 3 jaar vast te zetten? Kunt u mij ook vertellen wat er met de tarieven van gas gaat gebeuren? Ik weet gewoon niet wat het verstandigst is. Graag uw advies hierover.

Doorgaans adviseren wij ongeveer als volgt: wat de energieprijzen over een half jaar gaan doen, is koffiedik kijken. Ervaringen uit het recente verleden hebben geleerd dat u het voordeligst uit bent door ieder jaar uw energietarieven te vergelijken en over te stappen. Met drie jaar vastzetten bent u minder voordelig uit, tenzij de tarieven gigantisch gaan stijgen maar dat kan niemand voorspellen. 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 1 november 2019

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie