De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Stroomtarieven Vlaanderen lager na liberalisering

Liberalisering energiemarkt leidt tot lagere prijzen voor wie kiest. Vlaamse gezinnen die nog geen contract tekenden met een nieuwe energieleverancier zijn het duurst uit in de vrije markt.

Deze conclusie trekt de toezichthouder op de energiemarkt in Vlaanderen (Vreg) n.a.v. een vergelijking tussen een huishouden uit Vlaanderen en één uit Wallonië. In Vlaanderen is de elektriciteitsmarkt voor huishoudelijke verbruikers sinds 1 juli 2003 vrijgemaakt, in tegenstelling tot de markt in Wallonië.

De  toezichthouder blijft bij haar eerder ingenomen standpunt dat de stroomtarieven niet zijn gestegen. De VREG volgt de ontwikkeling van de Vlaamse elektriciteits- en aardgasmarkt op de voet. Consumenten kunnen op de VREG-website terecht voor een vergelijking van de prijzen en andere belangrijke leveringsvoorwaarden van de energieleveranciers. Op basis van de
prijsgegevens die de VREG in het kader van deze vergelijking ontvangt van de leveranciers, maakt ze ook periodiek een rapport dat de evolutie van de prijzen voor huishoudelijke energieafnemers
analyseert.

De kosten voor elektriciteit voor een gezin met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh toont volgens de Vreg aan dat een Waals gezin meer betaalt dan een Vlaams gezin.

Na bijna een jaar hebben ruim 25% van de Vlaamse afnemers een contract afgesloten met een
leverancier, waarvan 6,57% met een nieuwe leverancier. Deze afnemers betalen dus in principe een prijs die lager is dan de prijs die toegewezen afnemers moeten betalen.

Vreg: De liberalisering heeft dus tot nu toe een significant en onaanvechtbaar neerwaarts effect op de prijzen voor huishoudelijke en kleine elektriciteitsafnemers gehad.

Bron: persbericht Vreg (pdf)

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 10 juni 2004
Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie