De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Subsidie zonne-energie staat ter discussie


Het beschikbare budget voor de energiepremieregeling in 2003 is fors overschreden. Dit is vorige week duidelijk gemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Voor de dekking wordt momenteel gezocht naar een oplossing en VROM is in overleg met het ministerie van Financiën.

De overheid heeft de afgelopen jaren premies verstrekt aan eigenaren en huurders van woningen die energiebesparende maatregelen treffen in hun huis, zoals woningisolatie, voorzieningen voor duurzame energie of het aanschaffen van energiezuinige huishoudelijke apparaten. Zoals gemeld heeft het ministerie in verband met het grote succes de regeling al in oktober 2003 gesloten.Tot en met 15 januari kon men nog een aanvraag om energiepremie 2003 indienen. Daarvan is ruimschoots gebruik gemaakt. 

Het budget voor de EnergiePremieRegeling (EPR) in de begroting bedroeg voor 2003 € 76 miljoen. In werkelijkheid is dit bedrag uitgekomen op € 175 miljoen. Dit komt o.a. omdat zonne-energie de laatste paar jaar enorm populair is geworden. Voor de dekking van dit verschil heeft Staatssecretaris van Geel zelf geen budget meer en zal hij voor een oplossing aan moeten kloppen bij de Minister van Financiën. Minister van Geel is van mening dat de subsidieaanvrager niet de dupe mag worden van dit begrotingsverschil.

Verder wil hij de subsidie voor zonneboilers, zonnepanelen, warmtepompen en energieprestatieadviezen in 2004 wel in stand houden. Medio maart zal hij aan de Tweede Kamer een plan presenteren voor de regeling 2004. De regeling kan pas worden geopend als er meer duidelijkheid is over de dekking van de overschrijding van 2003.

De meerderheid van de Tweede Kamer heeft ook al aangegeven dat de EPR in stand gehouden dient te worden. Het wegvallen van deze subsidie is rampzalig voor de zo succesvolle groei en ontwikkeling van de zonne-energiesector, aldus sommigen.

Gaslicht.com is echter van mening, dat zonne-energie uit milieuoogpunt helemaal niet gesubsidieerd moet worden. De zonnepanelen kosten namelijk meer energie dan dat ze opleveren.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 16 februari 2004

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie