Genomineerd!
Genomineerd!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen u graag terug

Terug naar het nieuwsoverzicht

Terugleveren van stroom, hoe zit dat precies?

door Jeanet Woldring 6 reacties

Duurzaam energie opwekken staat volop in de belangstelling. Onlangs werd overeenstemming bereikt over het Energieakkoord, gericht op verduurzaming en investering in hernieuwbare energie. U kunt hier ook aan bijdragen door zonnepanelen te plaatsen. Maar hoe zit dat nou precies met terugleveren van stroom?

Terugleververgoeding

Als u gaat investeren in zonnepanelen of u heeft al zonnepanelen, dan loont het kritisch te kijken naar de voorwaarden rond de teruglevering. Leveranciers zijn onder bepaalde voorwaarden vrij om de hoogte van de terugleververgoeding te bepalen. Uit onze inventarisatie blijkt dat er forse verschillen bestaan in terugleververgoedingen. De meesten vergoeden het zogeheten kale leveringstarief conform het contract, maar er zijn ook energieleveranciers die meer of juist minder terugbetalen.

Salderen

Van de stroom die u opwekt met zonnepanelen mag u jaarlijks 5000 kilowattuur aan teruggeleverde elektriciteit verrekenen (salderen) met uw afname. Sommige leveranciers salderen ook boven de wettelijke grens van 5000 kWh per jaar. Dit is dus interessant als u meer verbruikt en meer opwekt dan 5000 kWh.

Hoeveel stroom gaat u opwekken?

Het is belangrijk dat u goed nagaat hoeveel kilowattuur u verwacht op te wekken met uw zonnepanelen. Indien u denkt boven de 5000 kWh per jaar uit te komen, dan is het over het algemeen gunstiger te kiezen voor een leverancier die onbeperkt saldeert. Dit komt doordat u energiebelasting afdraagt over de energie die u aan de energieleverancier betaalt. Echter, als u teruglevert en daar een terugleververgoeding voor ontvangt, dan krijgt u enkel een kaal leveringstarief en dus geen energiebelasting.

Meer weten over terugleveren en salderen? Mocht u twijfelen wat in uw situatie verstandig is dan helpen wij u graag verder. U kunt de servicedesk van Gaslicht.com bereiken via 0342-411350.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (6)

Geplaatst door: Patrick ()

Even een vraag over de teruglevergoedingen. Bij Nuon staat dat zij 7ct / kWh verrekenen. Bij BudgetEnergie staat "Het kale leveringstarief conform contract". Is dat dan het tarief wat ik zie op de overzichtspagina? In het geval van BudgetEnergie op dit moment 21,49 ct / kWh.

Als dat zo is, ben ik met zonnepanelen dus beter uit bij BudgetEnergie? Of geldt dit dan pas wanneer je meer teruglevert dan je zelf verbruikt?

Opmerking van de redactie op 12-12-2013
Het kale leveringstarief is het tarief van de leverancier zonder energiebelasting en ODE (Opslag Duurzame Energie). Het tarief dat u noemt is het zogenaamde ‘all-in tarief’. Het kale leveringstarief van Budget Energie BudgetStroom en BudgetGas Vast 1jr. Actie is op dit moment: 7.26 ct. Dat is het kale leveringstarief inclusief BTW.

Het is alleen belangrijk naar de terugleververgoeding te kijken op het moment dat u meer opwekt met uw zonnepanelen dan u verbruikt. Op het moment dat u meer verbruikt dan hoeft u hier niet naar te kijken.
Geplaatst door: Maarten ()

Ik heb een jaarcontract met Eneco en wek op jaarbasis ongeveer mijn hele verbruik op via zonnepanelen. Nu heeft Eneco over de periode 10-12-2012 t/m 26-3-2013 aan de hand van de meterstanden een jaarafrekening gestuurd; het verbruik over die periode wordt naar verwachting in de periode 26-3-2013 t/m 9-12-2013 weer teruggeleverd. Moet Eneco na afloop van het contractjaar een afrekening maken en de teruggeleverde Kwh's tegen dezelfde tarieven crediteren inclusief de eerder berekende energiebelasting?

Opmerking van de redactie op 01-10-2013
In principe zou Eneco de teruggeleverde kWh zowel op uw jaarafrekening als op een eventuele eindafrekening moeten verrekenen. Eneco saldeert onbeperkt, dat betekent dat de zelf opgewekte energie onbeperkt met de zelf verbruikte energie mag worden verrekend. Het is wel belangrijk dat u uw zonnepanelen heeft geregistreerd, anders zal de teruggeleverde energie niet verrekend worden.
Geplaatst door: Frits ()

Helaas klopt het verhaal over de oude meter niet altijd, want er zijn draaischijfmeters in omloop die geblokkeerd zijn voor terugdraaien en dan brengen uw zonnepanelen helaas niets op. Kijk dus goed uit.

Geplaatst door: Duurzaan Limburg, Energie Advies ()

De voorwaarde van de meeste net berheerders of levranciers zijn klant vriendelijk als u opwek, teruglevering niet boven de 5000 kW komt. Als het kan en u heeft een oud type E meter, laat deze dan zitten. U bent ook niet verplicht om een nieuwe E. Meter te laten plaatsen door de Net beheerder, ook al dringt men hier op aan. De net beheerder en de leverancier hebben hier wel voordeel van. De nieuwe E meter meet en verdisconteerd alle meetwaarden, bij een oud type meter draait de meetschijf terug en reduceert de gesaldeerde kW(s). U bent dus beter af met een oud type meter.

Geplaatst door: Peter den Haring, Tijdgeest Magazine ()

Die zogenaamd slimme digitale meters belasten je huishouden NOG meer met electrosmog, naast alle GSM-masten, Wifi en DECT-routers. Wie elektrosensitief is, zal hier NOG meer klachten aan overhouden. Dus inderdaad: oude meter laten zitten!

Geplaatst door: Cohen ()

Los van de door u genoemde verschillen in voorwaarden is mij gebleken dat alle problemen simpelweg te vermijden zijn door de oude meter te laten zitten. Hij draait terug dus reduceert hij het verbruik en valt er dus niets te verrekenen. Verlaag tevens de berekende maandafdracht en de besparing is 100% v.d. geleverde stroom.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie