De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Tien procent stroomklanten al overgestapt

Op 1 augustus heeft 10% van het totaal aantal elektriciteitsklanten gebruik gemaakt van de mogelijkheid over te stappen op een andere leverancier. Dit blijkt uit de gegevens die EnergieNed van de leveranciers heeft ontvangen.

Circa 90.000 Nederlandse huishoudens en kleine bedrijven (1,3 procent) zijn in juli overgestapt op een ander elektriciteitsbedrijf. Circa 27.000 huishoudens (0,4 procent) heeft een andere gasleverancier genomen. 

Op 1 juli zelf waren al 150.000 elektriciteitsklanten en 9.000 gasklanten overgestapt. Sinds de marktopening per 1 juli zijn dus 240.000 elektriciteitsklanten (3,4% van de 7.000.000 klanten) en 36.000 gasklanten (0,5% van de 7.000.000 gasklanten) overgestapt. Daarnaast waren al 450.000 klanten de afgelopen twee jaren overgestapt naar een andere leverancier van groene elektriciteit.

De netbeheerders zijn in staat om maandelijks minstens 5% van hun aangesloten klanten naar een andere leverancier te laten overstappen. Het percentage overstappers is dus ver onder de kritische grens, waarop de administratieve systemen berekend zijn. Een ANP bericht van begin deze week kopte: weinig animo voor andere energieleverancier. Diverse media pakten dit op en zo werd er  gemeld dat het percentage overstappers erg tegenvalt. Echter, de  cijfers geven alléén weer hoeveel huishoudens zijn overgestapt naar een andere leverancier. Consumenten en bedrijven die bij dezelfde energieleverancier bewust voor een ander contract hebben gekozen of op een nieuw aanbod zijn ingegaan, worden in de cijfers niet meegenomen. 

Nemen we ook de tijd van het jaar in ogenschouw, waarin men 'meer energie steekt in vakantie' dan in energieleveranciers, dan is het percentage dat overstapt zo gek nog niet. Ook  de Gaslicht.com bezoekers-statistieken en het buitengewoon hoge aantal overstappers via deze vergelijkingssite in juli bevestigen dit. 

'Wanneer de zomer ten einde is en oktober het begin van het stookseizoen inluidt, verwacht ik dat het aantal overstappers wel zal toenemen. Of de grens van 5 procent dan zal worden overstegen? De tijd zal het leren, maar het zou mij in ieder geval niet verbazen.' Dit staat vandaag in de weblog van de Energiebond, waar Gaslicht.com zich volledig bij aansluit. Sterker nog, het zou ons niets verbazen wanneer dat percentage al in augustus en september gehaald wordt!

bron: EnergieNed

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 5 augustus 2004

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie