Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Variabele energietarieven tussentijds verhogen mag

door Jeanet Woldring 2 reacties Leestijd: 2 minuten

vattenfall-compact.svgEnergieleverancier Vattenfall verhoogt de energietarieven van de variabele contracten per 1 april. Normaal gebeurt dat pas op 1 juli, maar door de sterk gestegen inkoopprijzen moet de leverancier naar eigen zeggen eerder ingrijpen. Energieleveranciers passen de tarieven doorgaans aan op twee momenten: 1 juli en 1 januari. Daar komt voor Vattenfall 1 april bij. Is dat toegestaan?

Tussentijdse verhoging variabel tarief

Gisteren maakte de energieleverancier bekend de tarieven tussentijds te verhogen vanwege de stijgende energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Klanten met een gemiddeld verbruik (2250 kWh per jaar) betalen per maand 3 euro meer. Wie een gemiddeld gasverbruik van 1200 m³ per jaar heeft, moet 8 euro per maand bijleggen. Een gemiddeld huishouden betaalt maandelijks dus 11 euro extra. Vattenfall heeft naar eigen zeggen 2 miljoen klanten, de prijsverhoging geldt voor 1,2 miljoen klanten.

Wat doen andere energieleveranciers?

Kleinere  energieleveranciers gingen Vattenfall al voor. In november vorig jaar verhoogde Vandebron al het variabele tarief. Budget Energie wijzigt voortaan de variabele tarieven per maand.  Eneco laat de NOS weten niet van plan te zijn op korte termijn de variabele tarieven aan te passen. "Maar we kunnen niet uitsluiten dat het dit jaar nog wel gebeurt. De markt is zo beweeglijk dat we moeten afwachten wat er gebeurt." Ook Essent, samen met Vattenfall, de grootste energieleverancier van Nederland, heeft nog geen plannen om de tarieven voor 1 juli te verhogen.  Ze hebben nog geen beslissing genomen, maar houden de markt dagelijks in de gaten en het kan veranderen. 

Mogen energieleveranciers tarieven tussentijds verhogen?

Of een energieleverancier tussentijds de tarieven van gas en stroom mag aanpassen, hangt af van de voorwaarden. Zo mag het tussentijds aanpassen alleen gebeuren bij een variabel en niet bij een vast energiecontract. Ook moet de klant het van tevoren weten.  Omdat het nieuws per 1 april ingaat, mag Vattenfall niet de wettelijke 30 dagen bedenktermijn hanteren, zegt de Autoriteit Consument & Markt. Volgens de toezichthouder betekent dit dat de klant in theorie daarom weg mag zodra het nieuwe tarief ingaat.

Lees meer over een variabel of vast energiecontract 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 12 april 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (2)

Geplaatst door: AC ()

Nou ook Eneco past tussentijds de tarieven aan. Stroom gaat maar €0.51kwu en gas naar €2,50m3.
In oktober nog een e-mail van Eneco ontvangen dat de tarieven niet tussentijds worden verhoogd maar pas bij de eindafrekening in juli. Zij komen die belofte dus niet na.

Geplaatst door: D. Mast ()

FD: https://fd.nl/bedrijfsleven/1433418/acute-geldnood-dreigt-bij-energiebedrijven "Energiebedrijven dreigen in acute geldnood te komen".

Hoe groot is nu de kans dat grote energiebedrijven als Vattenfall, Eneco en Essent daadwerkelijk omvallen en klanten met een relatief goedkoop meerjarig vast contract daardoor alsnog bij een ander energiebedrijf ondergebracht worden en veel meer moeten betalen voor gas en licht?

Opmerking van de redactie op 18-03-2022
Beste meneer/mevrouw Mast,

Bedankt voor uw reactie. Wij achten de kans niet groot dat één van de grotere leveranciers failliet zou gaan.

Daarnaast hebben wij geen geluiden te horen gekregen dat één van deze leveranciers in zwaar weer zou verkeren.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.