Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Waarom nu overstappen en wat zijn de ontwikkelingen op de energiemarkt?

door Arnoud Timmerman 25 reacties Leestijd: 13 minuten

Dagelijks stappen veel consumenten over naar een jaarcontract voor energie. Een slimme zet, want in feite verlengt u daarmee het prijsplafond en kiest u voor zekerheid met tarieven tot wel 20% onder het prijsplafond. We krijgen ook veel vragen binnen van consumenten die twijfelen. In dit artikel nemen we u graag mee in de huidige ontwikkelingen op de energiemarkt. We gaan graag dieper in op een aantal veelgestelde vragen.

energiemarkt-update.png

1 | Waarom zijn vaste contracten überhaupt weer mogelijk?

De belangrijkste oorzaak is dat het een stuk duurder wordt om over te stappen naar een andere leverancier. Wie voor 1 juni nog een contract afsluit, kan daar voor 50 euro voor gas en 50 euro voor stroom weer onderuit. Dat is interessant als de prijzen verder dalen en die 100 euro met een nieuw contract zo is terugverdiend. Maar het betekent ook dat de risico's voor energieleveranciers te groot zijn. Zij kopen energie voor hun klanten vooruit in. Als de prijzen dalen en de klant wegloopt, blijft de leverancier met duur ingekochte energie zitten. Vanaf 1 juni moeten klanten het verschil dat een leverancier misloopt bijleggen. Net als bij internet- of telefooncontracten. Een vast energiecontract is daarmee ook echt vast.

2 | Waarom nu kiezen voor een jaarcontract?

De energieprijzen zijn als gevolg van de milde winter fors gedaald. Energie-econoom Hans van Cleef tegen de NOS: ,,Tot nu toe zit alles dit jaar mee. Een zachte winter, volle opslagen en de Chinese economie die langzamer dan verwacht weer lng naar zich toetrekt", redeneert de econoom. ,,Als je naar de prijs kijkt, zijn de risico's met name naar boven toe."

Op Gaslicht.com staan momenteel 12 vaste jaarcontracten en daarvan zijn er 10(!) met prijzen die lager liggen dan het prijsplafond dat de overheid heeft ingesteld. ,,Dat betekent dat je direct gaat besparen", aldus Gaslicht.com oprichter Ben Woldring. Dat is niet de enige reden. De gasprijs op de groothandelsmarkt daalt al maanden en ligt nu rond 25 euro per megawattuur.  Vorige zomer was gas nog twaalf keer zo duur! ,,En belangrijk om te weten: eind 2021, dus nog voor het uitbreken van de Oekraïne-oorlog, lag die groothandelsprijs nog rond de 100 euro. Het huidige prijsniveau lijkt dus echt gunstig.” Met een jaarcontract kiest u voor zekerheid en verlengt u in feite het prijsplafond. Maar het is eigenlijk nóg gunstiger doordat aan het vaste tarief geen maximaal verbruik is gekoppeld. Veel huishoudens betalen nu nog €1,80 per kuub gas (bij verbruik boven het prijsplafond), terwijl er jaarcontracten beschikbaar zijn met €1,33 per kuub. Of u nu meer of minder verbruikt dan het verbruiksplafond, bij een vaste prijs betaalt u altijd die lagere €1,33 per kuub. En dat tot de zomer volgend jaar.

3|  Waarom nog snel uiterlijk 31 mei een vast contract afsluiten?

Per 1 juni 2023 veranderen de regels voor de opzegboete. Een vast contract wordt echt een vast contract. Het wordt dan minder makkelijk om een vast contract tussentijds open te breken. Sluit u een vast energiecontract af vóór 1 juni a.s. dan betaalt u maximaal 100 euro (50 euro stroom en 50 euro gas)  + eventuele korting als u uw jaarcontract te vroeg opzegt. Sluit u na 1 juni een jaarcontract af en zegt u voortijdig op, dan betaalt u veel meer. De opzegboete is dan gelijk aan het verlies dat uw leverancier maakt omdat u het contract niet uitzit. 

4 | Ik stap over in mei, mijn contract gaat pas in na 1 juni. Gelden de oude regels voor de opzegvergoeding?

Ja, als u zich uiterlijk 31 mei aanmeldt voor een nieuw energiecontract, gelden de oude regels voor de opzegvergoeding. U kunt zich dus de hele maand mei nog aanmelden via ons aanmeldformulier met de huidige voorwaarden, terwijl de levering pas in juni/juli/augustus start. Dat is gunstig, want mochten de prijzen nog verder dalen dan kunt u er makkelijker weer vanaf.

5 | Wachten tot de energieprijzen mogelijk verder dalen?

Veel consumenten vragen ons of de energieprijzen nog verder gaan dalen. Het is moeilijk om de energiemarkt te voorspellen. Kijken we naar de prognoses op de groothandelsmarkten dan kan het nog alle kanten opgaan. Door nu over te stappen naar een jaarcontract bespaart u al door een lager tarief dan het prijsplafond. U bent dan ook de komende winter beschermd tegen prijsstijgingen. Eén ding staat volgens Minister Kaag vast: het prijsplafond stopt na 31 december. In onderstaande tabel ziet u de verwachte stijging van inkoop van gas op de groothandelsmarkten en wat dit doet met de consumentenprijs per kuub. Zoals u ziet liggen de gasprijzen voor komende winter extreem boven het huidige niveau. Omdat de termijnprijs voor elektriciteit de gasprijs volgt, geldt dat ook voor de stroomprijzen.

Periode Gasmarkt TTF per MWh Consumentenprijs per m³ incl. 21% btw Stijging t.o.v. huidige prijs
juli 2023 34,69 € 1,25 -
oktober 2023 40,70 € 1,34 19%
januari 2023 52,30 € 1,51 34%
maart 2024 49,96 € 1,48 31%

Bron: Gaslicht.com | ICE Gas TTF Markt

6 | Krijgen we binnenkort weer, net als vroeger, gasprijzen van 80 cent?

Gasprijzen van € 0,80 per kuub verwachten we niet. Dit komt ook omdat de energiebelasting behoorlijk omhoog is gegaan. We betalen dit jaar € 0,59 per m³. Dat betekent voor een gemiddeld huishouden bijna € 900 alleen al aan energiebelasting voor gas.  Daarnaast werken aanbieders met grotere risico-opslagen door de grote schommelingen in de markt. Russisch en Gronings gas zijn weggevallen. We zijn nu onder andere afhankelijk van leveringen vanuit Noorwegen en van LNG uit andere werelddelen. De kostprijs van dat gas ligt hoger dan we in het verleden gewend waren.

Redenen die de gasprijs kunnen laten stijgen en dalen:

pijl-boven.png Verschillende landen die tegelijk gas gaan kopen om nationale gasvoorraden aan te vullen naar minimaal 80 procent
pijl-boven.png De Chinese economie gaat weer volop draaien, China zal dan bereid zijn flink te betalen voor LNG (vloeibaar gas) de schepen met LNG die nu naar onder andere Eemshaven en Rotterdam gaan, gaan dan net zo gemakkelijk weer naar China
pijl-boven.png Escalatie oorlog Oekraïne, bijvoorbeeld met rare dingen op de Noordzee zoals het ontploffen van de Nord Stream

pijl-onder.png Een enorme economische recessie, waardoor de vraag naar gas daalt
pijl-onder.png Huishoudens en industrie die steeds beter weten energie te besparen
pijl-onder.png Vrede in Oekraïne

7 | Welke ontwikkelingen verwacht Gaslicht.com deze zomer?

De hoogte van de opzegvergoeding gaat per 1 juni veranderen. Op dit moment betaalt u voor het tussentijds opzeggen van een eenjarig contract 100 euro (voor combinatie stroom en gas). Bij de nieuwe regels wordt de opzegboete gelijk aan het verlies dat uw leverancier maakt omdat u het contract niet uitzit. Onze verwachting is dat deze ontwikkeling ervoor gaat zorgen dat er meer vaste contracten worden aangeboden met langere looptijden van 3 en 5 jaar. Leveranciers Vattenfall, Budget Energie, Eneco en Essent hebben al laten weten meerjarige contracten aan te gaan bieden. De tarieven zijn nog niet bekend. Powerpeers heeft de tarieven al wel bekendgemaakt voor een 3 jaar vast contract vanaf 1 juni 2023: € 0,38 per kWh stroom en € 1,38 per m³ gas.  Leveranciers krijgen meer zekerheid en dus bestaat de kans dat tarieven verder dalen. Ook kan er meer concurrentie onstaan. Op dit moment kunt u kiezen uit 19 vaste contracten, dit zouden er weer tientallen kunnen worden. Maar er is een duidelijk risico. In de komende maanden kan er weer van alles gebeuren qua geopolitieke ontwikkelingen, waardoor de energieprijs op de groothandelsmarkten weer gaat stijgen.

Gasopslagen

In de zomer worden de gasopslagen in Europa weer bijgevuld. Dat bijvullen gaat gepaard met grote hoeveelheden gas door overheden en leveranciers. Om de bergingen te vullen gaan landen en energieleveranciers de komende tijd veel inkopen. Deze week  heeft de Europese Commissie bekendgemaakt dat de eerste internationale aanbesteding voor de gezamenlijke aankoop van gas voor Europese landen een succes is geworden. Europa wil een vulgraad van minimaal 90%. In Nederland is de gasvoorraad momenteel 68%. Het moeten bijvullen zorgt ervoor dat de vraag naar gas toeneemt. In de regel geldt: een toename van de vraag zorgt voor een hogere prijs. De gasmarkt is een hele krappe markt. Qua aanbod is absoluut geen sprake van overvloed, mede door het wegvallen van Russisch en Gronings gas. Daarnaast hebben we gezien dat de pijpleiding Nordstream is opgeblazen, wat zorgde voor een gigantische prijspiek. In zee lopen er ook allemaal leidingen naar Noorwegen, je moet er niet aan denken dat daar wat mee gebeurt. Kortom, wanneer deze zomer in heel Europa de gasopslagen worden bijgevuld, gaan de prijzen mogelijk stijgen. 

Chinese economie

In het najaar vult ook China haar gasbergingen. De Chinese economie draait momenteel nog niet hard. Maar, stel dat deze weer op volle toeren gaat draaien dan zullen veel LNG schepen koers varen naar China. De enige manier om LNG dan nog naar Europa te krijgen, is dieper in de buidel tasten. 

Kerncentrales Duitsland

De laatste drie kerncentrales in Duitsland zijn inmiddels definitief gesloten. Zoveel als alle Nederlandse huishoudens per jaar verbruiken, zoveel stroom leverden deze drie kerncentrales gezamenlijk op. Bovendien waren het goed werkende centrales. En dan te bedenken dat Nederland twee nieuwe kerncentrales gaat bouwen, een proces van jaren. De ontwikkelingen in Duitsland en onderhoud aan kerncentrales lagen mede ten grondslag aan de enorme stijging van de energieprijzen vorig jaar. Alternatieve energiebronnen als zon en wind zijn belangrijk en mooi, maar als de zon niet schijnt en het niet waait hebben we er weinig aan.

8 | Hoe groot is het aanbod vaste contracten nu?

Begin dit jaar kwam de energiemarkt weer op gang. Eerst met alleen variabele contracten die werden aangeboden. Pas sinds een aantal weken zijn er weer jaarcontracten beschikbaar. Daar is nu een ruime keuze in met op dit moment 12 jaarcontracten in onze vergelijker. De verwachting is dat dit aantal de komende weken verder zal oplopen. Maar, we hebben ook gezien dat de gasprijs in één week zomaar 30% kan stijgen. Zo beweeglijk is de markt. Aanbieders trekken dan hun aanbod in. Eigenlijk geldt momenteel het principe van op is op.

9 | Wat is het verschil tussen vaste en variabele leveringskosten?

Vaste tarieven en variabele tarieven, vaste contracten en variabele contracten, vaste leveringskosten en variabele leveringskosten... Snapt u het nog? Vroeger werden de vaste leveringskosten 'vastrecht' genoemd, wel zo duidelijk vinden wij. Wat is het verschil tussen vaste en variabele leveringskosten?

ConsuWijzer zegt het zo: "U betaalt altijd voor vaste leveringskosten (vastrecht) én kosten afhankelijk van de hoeveelheid energie die u verbruikt. Sommige energieleveranciers rekenen een hoog vast bedrag per maand, maar lage prijzen voor het verbruik. Dat kan voordelig zijn als u veel energie verbruikt. Maar ongunstig als u weinig energie verbruikt. Kijk dus niet alleen naar de kosten per eenheid energie, maar ook naar de vaste kosten." 

U vindt de vaste leveringskosten in de vergelijker van Gaslicht.com als u filtert op toon kosten per kWh/m3/vaste leveringskosten. U kunt ze dan per contract en per leverancier vergelijken.

10 | Hoe zit het met dynamische tarieven en wat zijn de risico's?

Wanneer u kiest voor een energiecontract met dynamische tarieven zijn de prijzen gebaseerd op inkoopprijzen van energie op de beurs. Dit kan interessant zijn wanneer de prijzen dalen. Voor stroom geldt immers de prijs per uur. De gasprijs wordt bepaald per dag. Let er wel op dat leveranciers van dynamische tarieven vaak alleen de inkoopprijs tonen. Deze zijn exclusief energiebelasting, inkoopkosten en opslagkosten. Deze opslagkosten variëren gedurende het jaar. Verlekker uzelf dus niet met een hele lage oplage in de zomermaanden, in de winter kan deze oplage hard oplopen. Bovendien zijn de tarieven voor stroom en gas in de zomermaanden (in de regel) veel lager dan in de wintermaanden. Tegen die tijd kan het tarief vele malen hoger liggen. Dat voelt u direct in uw portemonnee.

Stel, u profiteert nu van lage dynamische tarieven en er komt een moment dat de tarieven hard gaan stijgen. U wilt dan waarschijnlijk liever een vast contract met lagere tarieven. Tussentijds overstappen kan echter risicovol zijn. Vaste contracten zijn niet altijd beschikbaar. Afgelopen anderhalf jaar hebben we gezien dat door geopolitieke ontwikkelingen in de wereld er überhaupt geen contracten werden aangeboden. Of tegen veel hogere tarieven. Alles over een energiecontract met dynamische tarieven leest u hier. Nu vergelijken en kiezen voor een variabel of vast contract doet u hier. 

De eerste publicatie van dit artikel verscheen op 24 april. De informatie werd t/m 31 mei doorlopend geactualiseerd.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 31 mei 2023

Arnoud Timmerman
Arnoud Timmerman Marketing Manager

Arnoud is voor Gaslicht.com verantwoordelijk voor alle campagnes op radio, tv en in out-of-home. Daarnaast is Arnoud als tekstschrijver en beeldmaker actief betrokken bij websitecontent, nieuws, persberichten, onderzoeken en social media. Door middel van tekst, beeld en geluid zet hij zich dagelijks in om complexe zaken over de energiemarkt begrijpelijk te maken.

Reacties (25)

Geplaatst door: Vesna Urma ()

Ik had in het verleden een moeilijke relatie met mijn man, wat leidde tot een scheiding met mijn eerste echtgenoot. De herinneringen aan mijn man zaten nog steeds in mij en ik besefte hoeveel ik van hem hield en hem heb gemist. Ik huilde die avond bitter, omdat ik dacht dat ik de man had verloren waar ik zoveel liefde voor had. Ik vroeg om advies over wat ik moest doen en een vriend van mij gaf me een contactpersoon van dr. Ilekhojie. Ik heb hem geraadpleegd omdat hij veel mensen heeft geholpen zich te verzoenen. In slechts 4 dagen had ik een spirituele verzoeningsgebed met hem en alles keerde ten goede in mijn leven. Ik woon nu weer gelukkig samen met mijn man. We zijn van plan onze geloften te hernieuwen en opnieuw te trouwen. Ik getuig hier vandaag dat Dr. Ilekhojie de oplossing is voor alle problemen in een verbroken relatie of huwelijk. Neem contact met hem op voor oplossingen voor eventuele problemen. Whatsapp +2348147400259

Geplaatst door: jos ()

Mijn huidige contract verloopt op 17-08-2023. Ik heb een aanbod van Essent gehad om te verlengen aansluitend aan de hiervoor genoemde datum.
Ik dacht dat doe ik nu nog even voor 1 juni dan kan ik er nog voordelig vanaf. Het volgende: Als ik besluit om mijn huidige contract op te zeggen dan betaal ik €100 omdat hij pas 17-08-2023 verloopt, dat is te begrijpen. Mijn verlengde contract die in augustus in zou gaan, daarvan is de 14 dagen termijn nu verlopen, als ik nu besluit direct over te stappen wanneer de tarieven ineens sterk zouden dalen, betaal ik dan ook €100 voor het verlengde contract? Dus in totaal €200? Gelden die voorwaarden al omdat de 14 dagen om zijn? Vriendelijke groeten, Jos.

Geplaatst door: IdH ()

@petra, @Mieke Sjoerdsma

Ja dat kan wel, Mieke.
Ook nu met de nieuwe boeteclausule kan er 'gewoon' binnen 14 dagen bedenktijd afgezien worden van het aangevraagde product. Dit geldt voor alle aanbieders.

Heb even opgezocht voor je:
https://www.greenchoice.nl/klantenservice/energiecontract-opzeggen/#2082/Vragen%20over%20energiecontract%20opzeggen/4554/Kan-ik-mijn-energiecontract-stopzetten-binnen-de-bedenktermijn?
Succes.

Geplaatst door: petra ()

@Mieke dat kan niet meer want sinds de nieuwe regels van 1 juni zit je aan het contract vast

Geplaatst door: Mieke Sjoerdsma ()

Goedemorgen,

Via jullie site heb ik een nieuw contract bij Green Choice aangemeld.

Ik wil hier van af. I.pv. een maandlast van 86 euro werd het 102 euro. Dan kan ik net zo goed bij Power Peers blijven.
Ik heb green choice proberen te bereiken om hem af te melden, maar krijg geen antwoord.

Hoe kan ik me weer afmelden?

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

Vriendelijke groet

Mieke Sjoerdsma

Geplaatst door: Marianne Berends ()

Mijn contract loopt 31 dec ‘23 afbij Essent.
Wat is een goeie keus nu. Wel veranderen van aanbiedingen? Of toch blijven bij Essent en dan afwachten of de prijs omhoog gaat?

Opmerking van de redactie op 31-05-2023
Beste Marianne,

Het antwoord op uw vraag kunt u terugvinden bij vraag 2 en 5. Aan u de keuze: kiest u voor een nieuw variabel contract? Wacht u tot na 1 juni wanneer ook meerjarige contracten worden aangeboden? Of kiest u nu voor de zekerheid van een jaarcontract, onder de oude opzegregels? Wanneer u kiest voor deze laatste optie heeft u alleen vandaag nog.
Geplaatst door: K.D. Van der Kroef ()

Ik heb een vast contract van 3 jaar lopen bij Budget energie en dat loopt 28 maart 2025 af.
Mijn huidige tarief voor stroom is 0,34 cent per kWh en 1.36 cent voor een m3 gas. Zijn er mogelijkheden om dit contract voor 1 juni op te zeggen en weer een meerjarig nieuw vast contract af te sluiten met ongeveer lagere tarieven zoals boven genoemd.
Graag uw antwoord hierop. Met vriendelijke groet, K.D. van der Kroef, Rotterdam

Opmerking van de redactie op 30-05-2023
Beste Koen,

Voor het tussentijds opzeggen van uw contract betaalt u nu € 150 opzegboete (€ 75 + € 75). Voor zover bekend zijn er momenteel geen mogelijkheden voor een meerjarig contract met ongeveer lagere tarieven zoals boven genoemd. Wel enkele vaste contracten voor 1 jaar. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,
Team Gaslicht.com
Geplaatst door: Jos Aelmans ()

Ik heb nu een vast contract voor 1 jr. afgesloten bij Vandebron, op uw advies in Jan’23. Dit loopt af in 5-2 -2024. Wat is wijsheid, kunt u mij aangeven welke keuze ik evt zou moeten maken. Heb nu een boeteclausule van 2x€50,00. Stroomtarief is dal 0,24 en normaal 0,35 ex btw. Gas 1,41 ex btw.

Opmerking van de redactie op 27-05-2023
Beste Jos,

Om te kunnen bepalen of het gunstig is om uw contract te verbreken, hebben we wat meer gegevens nodig. Overigens adviseren we geen energieleveranciers, we geven enkel de opties aan. Consumenten kunnen zelf een keuze maken m.b.v. onze vergelijker. Als u uw gegevens mailt naar info@gaslicht.com kunnen we u beter informeren.

Met vriendelijke groet,
Namens het team Gaslicht.com


Geplaatst door: Havelaar ()

En nou graag een vergelijking van de consumenten prijs voor gas t.o.v. van de inkoopprijs, want in verhouding betalen we nu veel meer voor gas dan toen het nog veel duurder was, als je het afzet tegen de inkoopprijs voor de leverancier, ze maken nu extreme winsten!! https://www.nu.nl/economie/6265169/gasprijs-in-duikvlucht-gas-is-al-twaalf-keer-zo-goedkoop-als-vorige-zomer.html

Opmerking van de redactie op 26-05-2023
De ACM is de organisatie die hier intensief onderzoek naar doet.

ACM bestuursvoorzitter Martijn Snoep: “Het vermoeden dat veel mensen hadden dat energieleveranciers de hoge prijzen zouden misbruiken om hun winsten op te schroeven is onjuist gebleken. Uit ons onderzoek bij de zes grootste energieleveranciers blijkt, dat zij na aftrek van alle kosten geen abnormale winsten maken op de levering van energie aan consumenten. Nu de groothandelsprijzen voor energie verder dalen verwachten we wel dat de tarieven van leveranciers ook verder naar beneden gaan, en niet blijven hangen op het prijsplafond. Dit houden wij scherp in de gaten.”

De toezichthouder publiceert maandelijks de Monitor Consumentenmarkt Energie. Daarnaast ook maandelijks een Monitor Groothandelsprijzen Elektriciteit met informatie over de prijsontwikkelingen op de groothandelsmarkt in Nederland en Europa. De Monitor Groothandelsprijzen en Leveringszekerheid Gas wordt wekelijks geactualiseerd.
Geplaatst door: Mloezzie ()

Ik mis in dit advies nog 1 aandachtspunt: de vaste kosten.

Volgens de website van de ACM:

U betaalt altijd voor vaste kosten en kosten afhankelijk van de hoeveelheid energie die u verbruikt. Sommige energieleveranciers rekenen een hoog vast bedrag per maand, maar lage prijzen voor het verbruik. Dat kan voordelig zijn als u veel energie verbruikt. Maar ongunstig als u weinig energie verbruikt. Kijk dus niet alleen naar de kosten per eenheid energie, maar ook naar de vaste kosten.

https://www.consuwijzer.nl/elektriciteit-en-gas/wat-betaal-ik-voor-mijn-energie/wat-zijn-netwerkkosten-capaciteitstarief-aansluittarief-meettarief
Nog een behulpzame link: Hoe houdt de ACM toezicht op de energiemarkt?

https://www.consuwijzer.nl/elektriciteit-en-gas/wie-is-wie-energiemarkt/hoe-houdt-acm-toezicht-op-energiemarkt

Opmerking van de redactie op 22-05-2023
Beste Mloezzie,

Dank voor uw nuttige suggesties! We zullen ze z.s.m. toevoegen.
Met vriendelijke groeten,

Namens team Gaslicht.com
Geplaatst door: Kina de Boer ()

Eind 2022 werd ik als 'trouwe' klant door Essent benaderd voor een vast contract. Dat zou zeer beperkt zijn en speciaal voor trouwe klanten Ik ben al klant van Essent en hun voorgangers vanaf 1973. De tarieven van dit door mij toen afgesloten contract zijn bijna 3 x zo hoog als nu. Eigen schuld uiteraard. Dit contract opzeggen (en een nieuw contract weer bij Essent afsluiten) kost 2 x €50,- en dat zou ik in een maand al terug verdiend hebben. Ik wilde dus ook nu trouw blijven aan Essent met een nieuw contract. Helaas! Op allerlei manieren geprobeerd maar dit is administratief niet te regelen. Kreeg het advies om maar over te stappen naar een andere leverancier. Kreeg ook weinig empathie. Zo gaan de energie bedrijven dus om met hun vaste klanten bestand. Ik ben nu dus voor het eerst in mijn leven overgestapt met een heel naar gevoel over mijn 'trouw' aan een bedrijf.

Geplaatst door: Joost ()

Engie hanteert 0,08 eurocent teruglever vergoeding. Voorheen gaven zij de inkoopprijs (dus zonder BTW). Is nu vervallen. Wanneer gaan energiebedrijven naar 80% teruglever vergoeding? Politiek Den Haag is muisstil. Zonnepanelenhouders gaan in de toekomst voor hun eigen terug geleverde stroom betalen. Energiemaatschappijen gaan deze gratis stroom vervolgens weer doorverkopen aan mijn buren die geen zonnepanelen hebben. Idee van D66 (Jetten) , samen met VVD, CDA en CU.

Opmerking van de redactie op 20-05-2023
Beste Joost,

Dank voor uw reactie. Het is inderdaad jammer dat Engie de terugleververgoeding heeft verlaagd. Tot voor kort waren zij een van de leveranciers met de hoogste vergoeding.
U vraagt wanneer energiebedrijven naar 80% teruglevergoeding gaan. Dat heeft onder meer te maken met het wetsvoorstel om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen. Dat voorstel is aangenomen door de Tweede Kamer, maar de Eerste Kamer moet er nog over stemmen. Of dit nog door de oude of nieuw gekozen Eerste Kamer gebeurt, is niet bekendgemaakt. Op https://www.gaslicht.com/energiebesparing/terugleveren houden we bezoekers op de hoogte zodra meer duidelijk is.
Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
Team Gaslicht.com.
Geplaatst door: E.M.Been-van Rijswijk ()

ik heb een dubbele meter en zonnepanelen.
Mijn aanbod gaat altijd uit van dag en nacht tarieven. Is het ook mogelijk gebruik te maken van normaaltarief/enkeltarief. Mijn 14 zonnepanelen leveren eigenlijk genoeg stroom en terugleververgoeding is niet aantrekkelijk meer.
Dus lijkt enkeltarief mij aantrekkelijker. Heb ik gelijk?
Graag z.s.m. uw reactie ivm tijdig nieuw contract afsluiten.

Opmerking van de redactie op 20-05-2023
Beste heer/mevrouw,

Dank voor uw vraag. Het hangt onder meer af van uw stroomverbruik overdag of enkeltarief aantrekkelijker is. Bent u overdag veel thuis of is uw stroomvervruik in de daluren hoger? Daarnaast is het afhankelijk van het stroomtarief wat gunstiger is: normaal/daltarief of enkeltarief. Er bestaan namelijk nogal wat verschillen tussen energieleveranciers. Ten slotte is het niet bij alle leveranciers mogelijk te kiezen voor enkeltarief bij een slimme meter. Zie daarvoor ons overzicht op https://www.gaslicht.com/energiebesparing/terugleveren. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht dat niet het geval zijn, stuurt u ons dan aub een mailtje.
Met vriendelijke groet,
Team Gaslicht.com
Geplaatst door: maanvol ()

"Gasprijzen van € 0,80 per kuub verwachten we niet." Wel indien Europa niet langer het schoothondje van de VS, en het VK, wenst te zijn! De VS, het VK, Polen, en Noorwegen, dienen voor de kosten van het opblazen van de paspijpleidingen te betalen, en tevevens voor het opblazen te worden bestraft!

Geplaatst door: Jan met de pet ()

idd we worden nu verwacht blij te zijn met "lage" tarieven omdat ze lager zijn dan 1 jaar geleden maar zijn nog steeds veel hoger dan zeg 2 jaar geleden... leveranciers vullen nog steeds hun zakken?

Geplaatst door: Alexander ()

Ik vind het vreemd dat de tarieven van de aangeboden vaste contracten (en overigens ook de variabele tarieven) nog zo extreem hoog zijn. De gasprijs op de gasmarkt is in de afgelopen periode sterk gedaald, en ook al onder het niveau van voor de oorlog in Oekraïne geweest. Daarnaast krijgt de energieleverancier vanaf 1 juni 2023 meer zekerheid dat de klant zijn vaste contract uitdient, en zie ik in de aanbiedingen ook vrijwel geen welkomspremies meer gegeven worden (levert de aanbieder ook geld op).
Dit alles bij elkaar opgeteld zou toch een lager tarief moeten opleveren dan nu het geval is.
Hier lees ik niets over.

Geplaatst door: Wilco ()

Ik zie op uw site dat je bij OXXIO duurder uit bent als je een dubbele meter hebt. Enkele meter zo'n 0,36 per kwh, dubbele meter gemiddeld zo'n 0,37. Terwijl tot voor kort nachtarief goedkoper was. Misschien moet Gaslicht ook daar een opmerking over maken bij de van toepassing zijnde aanbieders. Sluw hoor van OXXIO .

Geplaatst door: Adri koks ()

Ons 3 jarig contract bij budgetenergie is deze maand begin mei gestopt,.wij hadden een goedkoop contract € 141 per maand voor gas en stroom. Nu zouden wij bij een één jarig vast contract € 320 per maand moeten betalen . Houden het voorlopig maar bij een variabel contract en zien wel wat het wordt.

Geplaatst door: G v d Hoorn ()

Bij budget energie betaal je variabel contract ongeveer €1,22 per kuub gas
Bij een jaar vast betaal je bij budget energie € 1,36 per kuub gas
Dat vindt ik toch wel een groot verschil
Hoe kan dat??

Opmerking van de redactie op 09-05-2023
Beste heer/mevrouw,
Energieleveranciers weten evenmin hoe de gasprijs zich ontwikkelt. Bij het variabele contract kan Budget Energie elke maand de prijzen aanpassen. Het is daardoor best mogelijk dat de gasprijs deze winter ruim boven de € 1,36 per kuub komt. Met een jaar vast bent u ervan verzekerd dat u het hele jaar dit relatief gunstige tarief betaalt. Ook na 31 december, wanneer de regeling van het prijsplafond stopt.

Met vriendelijke groet,
Team Gaslicht.com
Geplaatst door: Peter Winder ()

Beste heer/mevrouw,

Goedemiddag.

Momenteel wil ik overstappen naar een nieuw 1- jarig contract. Momenteel zit ik vanaf januari bij SHELL. Is er voor mij aldaar een boete verschuldigd bij tussentijds overstappen.

Hoor graag van U.

M.v.g.
Peter Winder
0622558043

Opmerking van de redactie op 03-05-2023
Beste Peter,

U heeft destijds gekozen voor een variabel contract van Shell. Een contract met variabele tarieven heeft een onbepaalde looptijd, er is geen einddatum. D.w.z. dat u uw contract op elk moment kunt opzeggen zonder kosten. U kunt dus zonder boete overstappen naar een nieuw 1-jarig contract.

Met vriendelijke groet,
Team Gaslicht.com
Geplaatst door: F.lammertink ()

Ik wil graag overstappen wat is gunstig voor mij??

Opmerking van de redactie op 25-04-2023
Beste heer, mevrouw,

Het is van meerdere factoren afhankelijk wat gunstig is voor u. Speelt prijs en/of duurzaamheid een grote rol? Als u uw postcode en verbruik invult in onze vergelijker kunt u uw voorkeuren aangeven. Komt u er niet uit, dan mag u altijd telefonisch contact opnemen via 0342 - 411 350 of een mail sturen naar info@gaslicht.com.
Met vriendelijke groet,
Team Gaslicht.com
Geplaatst door: Iede ()

Hallo
In het verleden…was ik op aanraden van gaslicht lid geworden van welkom energie..
Heb een nare smaak van overgehouden van dat advies.
Graag zou ik in het vervolg eerst horen of de toekomstige aanbieder ook voldoende ,, vet op de botten heeft “
Mischien een leermoment voor jullie GASLICHT.
Alvast bedankt

Opmerking van de redactie op 25-04-2023
Beste Iede,
Dank voor uw reactie. Bijzonder vervelend dat zoveel mensen de dupe zijn geworden van het faillissement van Welkom Energie. Wij geven echter geen advies voor een bepaalde energieleverancier. Wij stellen consumenten in staat onafhankelijk energieleveranciers te vergelijken en zelf een keuze te maken.

Gaslicht.com vergelijkt energieleveranciers met een leveringsvergunning. Wij hebben geen inzage in de financiële positie en moeten in deze vertrouwen op de Autoriteit Consument & Markt.

Gelukkig stelt de toezichthouder nu extra eisen aan energieleveranciers. De ACM heeft het toezicht op energieleveranciers aangescherpt om te voorkomen dat consumenten in de problemen komen.

Met vriendelijke groet,
Team Gaslicht.com
Geplaatst door: Z. Oosten ()

Wij zijn al een aantal jaren vaste klant bij Budget Energie en hebben sinds maart 2022 een variabel jaarcontract, omdat het vaste contract toen afliep. Wij hebben bij Budget Energie gevraagd om dit nu om te zetten in een vast jaarcontract tegen de aantrekkelijke tarieven die zij nu aanbieden, maar men geeft aan dat dit niet kan en dat we moeten wachten totdat zij ons een aanbod doen. Reden: heeft te maken met het grote succes van hun aanbieding en hun inkoop en wij zijn nog niet aan de beurt werd er gezegd, eerst gaan de klanten voor die al voor een langere tijd (2 jaar) een variabel contract hebben. Vreemd verhaal! Wij worden zo als vaste klant benadeeld t.o.v. nieuwe klanten.

Geplaatst door: c.a. malmberg ()

Het is leuk dat Budget Energie komt met gunstig aanbod voor een jaarcontract. Maar wat opvalt is de twee electratarieven bij een dubbele meter gelijk zijn, dus geen lager nachttarief zoals gebruikelijk. Toch inhaligheid?

Opmerking van de redactie op 24-04-2023
Geplaatst door: M ()

3 goedkoopste energiepaketten worden getoond in deze nieuwsbrief met vermding van gas electra en maandbedrag. Vermeld dan ook het bedrag wat het teruglevertarief van de zonnepanelen is

Opmerking van de redactie op 24-04-2023
Beste heer/mevrouw,
Dank voor uw opmerking. Voor zonnepaneelbezitters die op jaarbasis meer terugleveren dan dat ze verbruiken, is het noemen van het teruglevertarief zeker nuttige informatie. Met name omdat er zulke grote prijsverschillen bestaan*.

Aangezien dit echter voor een beperkte groep geldt, is ervoor gekozen de teruglevertarieven niet mee te nemen. U kunt deze echter heel snel terugvinden in onze vergelijker als u invult dat u zonnepanelen heeft.

*Voor de 3 goedkoopste energiepakketten is het teruglevertarief achtereenvolgens: BudgetEnergie € 0,10 Greenchoice € 0,12 Engie € € 0,22

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
Team Gaslicht.com
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.