De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Vergelijking energieleveranciers moet makkelijker

door Jeanet Woldring

Elk aanbod aan consumenten om over te stappen van energieleverancier moet begrijpelijk en vergelijkbaar zijn. Alleen dan kunnen zij kiezen voor het aanbod dat het beste bij hen past. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft daarom vastgelegd welke informatie aanbieders van energiecontracten moeten geven.

Welke informatie de klant moet krijgen staat in het document ‘Informatievoorziening op de consumentenmarkt voor energie’. ACM zal de naleving gaan controleren.

ACM heeft met de aanbieders afgesproken dat aanbiedingen voortaan op maat worden gedaan, waarbij gebruik gemaakt kan worden van het daadwerkelijke verbruik van elektriciteit en gas zoals dat bijvoorbeeld op de jaarafrekening te vinden is. 

Schattingen op basis van gemiddeld verbruik of op basis van gezinsgrootte of type huis vindt ACM niet goed omdat ze vaak ver afstaan van het feitelijk verbruik. Met een aanbod op maat moet worden voorkomen dat de werkelijke kosten heel anders zijn dan op basis van het aanbod verwacht werd. 

Ook is afgesproken dat duidelijke termen worden gebruikt die bij alle aanbieders hetzelfde zullen zijn. Zo mag er niet meer worden gesproken over transportkosten of netwerkkosten, maar moet eenduidig de term 'netbeheerkosten' gebruikt worden als het gaat om de kosten voor de aansluiting en het transport door de netbeheerder.

Verder is het verplicht om:
• Consumenten vooraf te informeren over alle kosten. Daardoor ontstaat er een totaalprijs waarmee een aanbod eenvoudig kan worden vergeleken met een ander aanbod.
• De juiste kosten voor netbeheer te vermelden, want die zijn per netbeheerder verschillend.
• Bij de totaalprijs in ieder geval de jaarkosten te tonen. Die staan namelijk ook op de afrekening van de huidige leverancier en dat maakt vergelijken wel zo makkelijk.
• Tijdig en persoonlijk een tariefswijziging te communiceren. Mocht de klant op basis hiervan zijn contract willen opzeggen, dan kan dat tijdig voordat dat nieuwe tarief in werking treedt. Daarmee wordt voorkomen dat klanten ongemerkt van een laag (actie)tarief in een veel hoger (slapers)tarief komen. Dit laatste tarief is veel hoger want zonder korting.
• Aan consumenten duidelijk te maken of ze groene of grijze energie kopen.

Met deze regels wil ACM het vergelijken van energieleveranciers nog makkelijker maken voor consumenten. Het gaat zowel om de informatie die bij het aanbod moet staan, als in het energiecontract en op de factuur.

Zie ook de overstapcoach energie van ConsuWijzer. Of bekijk Niets doen kost je poen op Youtube

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie