Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Vergunning EnergieFlex ingetrokken: vragen beantwoord

door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 6 minuten

energieflex-logo.PNGDe Autoriteit Consument & Markt (ACM)  heeft  de vergunning van EnergieFlex ingetrokken. Sinds de bekendmaking ontvingen we tientallen telefoontjes, e-mails en reacties. Hoewel er nog veel onduidelijkheden zijn, hebben we de meest gestelde vragen en de antwoorden op een rij gezet, in afwachting van een definitief faillissement of doorstart van EnergieFlex.

In de FAQ zijn niet alleen de antwoorden van de energieleverancier zelf verwerkt, maar ook van ConsuWijzer, het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Waarom heeft de ACM leveringsvergunning ingetrokken van EnergieFlex?

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vertrouwt niet meer op een goede levering van energie door EnergieFlex en heeft daarom per 15 oktober haar vergunning ingetrokken. Zie persbericht van de ACM: EnergieFlex in surseance

Wat is de oorzaak van de surseance van betaling?

Volgens EnergieFlex bleek in september dat de financiële situatie aan het verslechteren was. Dit werd naar eigen zeggen veroorzaakt door: 
1. De almaar stijgende inkoopprijzen van energie. EnergieFlex kan deze stijging niet in voldoende mate doorberekenen aan haar klanten.  
2. De concurrentie in de energiemarkt is sterk. Dat heeft als gevolg dat het duur is om nieuwe klanten te werven. Die nieuwe klanten zijn vervolgens weer gevoelig voor prijsprikkels van de concurrenten waardoor er per saldo te weinig rendabele klanten blijven.  

Om het voortbestaan van EnergieFlex te borgen is er van september tot en met oktober gezocht naar partijen die EnergieFlex wilden overnemen. Met een aantal partijen zijn serieuze en goede gesprekken gevoerd. Uiteindelijk heeft dit niet geleid tot een daadwerkelijke overname. Daarom is de surseance van betaling aangevraagd. 

Wat betekent dit voor mij als klant van EnergieFlex?

Dit betekent niet dat u zonder stroom en gas kan komen te zitten. In zo'n situatie treedt een regeling in werking die garandeert dat de netbeheerders zorgen dat alle EnergieFlex-klanten hun energie blijven ontvangen.

Kan ik nu overstappen?

Nee, op dit moment niet. Omdat uitstel van betaling is aangevraagd, is er sprake van een overgangsregeling waarin de levering van energie is gegarandeerd. Die regeling duurt maximaal tot en met 31 oktober 2018. Er wordt in die periode gekeken of er een energieleverancier is die de klanten van EnergieFlex kan overnemen. Lukt dit niet, dan worden de klanten verdeeld over verschillende energieleveranciers. Op dat moment heeft u de mogelijkheid om bij die nieuwe energieleverancier te blijven of over te stappen naar een andere.

Ik betaal mijn maandbedrag bij EnergieFlex vooruit. Mag ik hiermee stoppen?

Nee, u heeft immers de garantie dat u stroom en gas blijft ontvangen. Zo lang er geen nieuwe aanbieder is, heeft u dus een betalingsverplichting aan EnergieFlex. Zelf zegt EnergieFlex het zo: 'Openstaande nota’s die betrekking hebben op de periode voorafgaand aan de surseance van betaling en waarvoor je de energie reeds hebt ontvangen, dienen op dit moment nog voldaan te worden. Ten aanzien van de betaling van eventuele toekomstige nota’s zul je tijdig worden geïnformeerd.' 

Ik krijg nog geld van EnergieFlex, omdat mijn jaarafrekening net is afgehandeld. Moet ik mijn termijnbedrag blijven betalen?

Ja. U betaalt de termijnbedragen voor de energie die nog geleverd wordt. Lees: Termijnbedrag vooraf of achteraf betalen. Bovendien is nu nog geen sprake van faillissement. Daarom geldt de overeenkomst en de daarbij behorende betalingsverplichtingen die u aan EnergieFlex heeft nog steeds. 'Als je niet betaalt, loop je -ook als je zelf nog een vordering hebt- het risico op een incassoprocedure. Het is onzeker of je bij een eventueel faillissement van EnergieFlex nog geld gaat terug zien waar je nog recht op hebt. Dat is zuur, maar geen reden om nu al op zaken vooruit te lopen met alle risico’s die daarbij komen', adviseert de Consumentenbond.

Mag ik mijn termijnbedrag naar beneden bijstellen?

Ja, het is toegestaan om uw termijnbedrag naar beneden bij te stellen. Volgens EnergieFlex kan dat via de ‘Mijn EnergieFlex’ omgeving. Dit kan verstandig zijn als u in de voorgaande periode een te hoog maandbedrag heeft betaald. Dat geldt met name voor mensen met zonnepanelen.

Ik heb geld tegoed van EnergieFlex. Bijvoorbeeld betaalde termijnbedragen, een welkomstpremie of een waarborgsom. Krijg ik dat nog terug?

Deze veelgestelde vraag hebben wij voorgelegd aan ACM die ons doorverwees naar ConsuWijzer. Daar is dit antwoord inmiddels te vinden: 'Deze vraag kunnen wij helaas niet beantwoorden. EnergieFlex heeft nu uitstel van betaling gekregen. Dat betekent dat alle huidige schulden bevroren zijn en dat schuldeisers geen betaling kunnen afdwingen. De bewindvoerder kijkt de komende tijd of alle schulden (dus ook van klanten) betaald kunnen worden. Heeft u vragen? Neem dan contact op met EnergieFlex.'

Wat gebeurt er met mijn welkomstpremie en mijn waarborgsom?

EnergieFlex zelf zegt het zo: 'Als gevolg van de uitgesproken surseance van betaling zijn alle huidige schulden bevroren, zodat schuldeisers de betaling van deze vordering niet kunnen afdwingen.  De bewindvoerder zal de komende dagen/weken nodig hebben om de volledige crediteurenpositie in kaart te brengen. Nadat de crediteurenpositie is vastgesteld, zal beoordeeld worden of de vorderingen van de openstaande schuldeisers in de toekomst voldaan kunnen worden.'  

Heeft u nog geld tegoed van EnergieFlex en krijgt u het niet terug?

ConsuWijzer adviseert: 'Zoek hiervoor juridische hulp. Bijvoorbeeld uw rechtsbijstandsverzekering of het Juridisch Loket.'

Bestaat er een kans dat ik zonder gas en stroom kom te zitten? 

Nee, daar hoeft u zich geen zorgen over te maken. Er zal altijd gas en stroom geleverd worden op uw adres. Door de ACM zijn protocollen opgesteld die ervoor zorgen dat u verzekerd bent van de levering van energie. 

Is EnergieFlex nog af te sluiten via Gaslicht.com of Energiewereld?

Nee. Deze mogelijkheid is gelijk gestopt toen het bericht van de ACM naar buiten kwam dat zij de leveringsvergunning van Energieflex had ingetrokken. 

Hadden jullie mij niet kunnen waarschuwen?

Er waren noch bij ons, noch bij andere energievergelijkers signalen dat het niet goed zou gaan. In de klantervaringen -geverifieerde reviews van overstappers- stonden ook geen alarmerende berichten. 

Zijn er eerder energieleveranciers failliet gegaan?

Ja, energieleveranciers lopen -net als andere commerciële bedrijven- het risico om failliet te gaan. Alhoewel er in de afgelopen 15 jaar slechts een paar leveranciers zijn omgevallen. Zo schreven we in het 1e jaar van het bestaan van Gaslicht.com (2003) dat stroomleverancier EnergyXS faillissement aanvroeg. Verder raakten Go Energy, Trianel en Orro hun vergunning kwijt. Klanten bleven echter altijd stroom en gas ontvangen.

Hoe weet ik of een energieleverancier betrouwbaar is?

Als een energieleverancier een leveringsvergunning van ACM heeft, mag u ervan uitgaan dat het energiebedrijf betrouwbaar is. Dat is ook de reden dat wij alleen leveranciers opnemen met een vergunning. Ook als het energiebedrijf de vergunning al heeft, controleert ACM of het bedrijf zijn taken nog goed uitvoert. Toch kunnen deze bedrijven failliet gaan, ook al worden ze gecontroleerd en ook al hebben ze een vergunning, schrijft ConsuWijzer.

Staat uw vraag er niet tussen? Stel hem dan hieronder in uw reactie of bel met onze helpdesk op 0342-411350. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tot 22.00 uur. 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 4 september 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: Hennie Hoekman ()

Denk dat het tijd is voor een beter toezicht op energie maatschappijen en leg een verbod op sponsoring op.
Schoenmaker blijf bij je leest!
Vele duizenden consumenten zullen veel geld gaan verliezen door slecht toezicht, denk dat we met zijn allen in opstand moeten komen en iemand gaat deze rekening voor ons betalen laten we ons daar hard voor maken als consument.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.