De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Vijf jaar zekerheid of de voordeligste energie van Nuon

5 reacties Leestijd: 4 minuten

Wat is de beste keus: kiezen voor zekerheid of voor de scherpste energieprijs? Steeds meer consumenten stappen over op vaste prijs contracten. Ongeveer 15 procent van de 2,4 miljoen klanten van Nuon heeft een contract dat hen voor meerdere jaren aan de energiegigant bindt. Bij andere energiebedrijven als Essent en Rendo is het beeld niet anders, zo schreef het Dagblad van het Noorden deze week.

Zoals bekend zijn de energieprijzen de laatste jaren flink gestegen. De meeste energieleveranciers  bieden u de keuze tussen verschillende contractsoorten: energie waarbij de leveringsprijs is vastgezet of energie met een variabele prijs. Wat is de beste keus? Aan de hand van Nuon VastePrijsEnergie 5 jaar en Nuon BudgetEnergie geeft Gaslicht.com hier een toelichting en wijst op een aantal aandachtspunten.

Vaste prijs contracten
Wie kiest voor energie met een vaste prijs, zet de leveringsprijs van elektriciteit en gas voor één of meer jaar vast. De klant betaalt gegarandeerd hetzelfde tarief voor gas of elektriciteit gedurende de looptijd van het contract. Bij een stijging van de stroom- of gasprijs is de klant spekkoper. Bij een daling heeft hij pech en wordt teveel betaald. Dat risico loopt de energieconsument kennelijk graag, stelt het Dagblad van het Noorden. Volgens commercieel directeur Bart Hofker heeft Nuon bij een dalend tarief nog nooit klachten gehad van mensen met een vaste prijscontract.

VastePrijsEnergie 5 jaar
Nuon presenteerde deze week een vaste prijs contract voor de periode van vijf jaar. De gasprijs is vastgesteld op 41,60 cent per kubieke meter, de stroomprijs op 9,42 cent per kWh. De huidige standaardtarieven -exclusief belastingen en transportkosten- bedragen 38,28 cent per m3 gas en 9,88 cent per kWh stroom. Wanneer de gasprijs jaarlijks met 4 procent stijgt, speel je na vijf jaar quitte maar de afgelopen vijf jaar is de prijs gemiddeld met 8 procent gestegen, aldus Bart Hofker. Dat is dan inclusief de daling die op 1 juli is doorgevoerd.

De gasprijs wordt altijd aangepast met een vertraging van een half jaar. De laatste verlaging was dus gebaseerd op de gemiddelde olieprijs van november tot en met mei van dit jaar. Nuon koopt voor de vasteprijscontracten geen gas in maar olie en dollars. Olie wordt in dollars afgerekend. Het energiebedrijf hoopt zo minder afhankelijk te worden van gasleverancier GasTerra in Groningen.

Variabele prijs contracten
Bij energie met een variabele prijs worden de energietarieven periodiek aangepast. Bij Nuon is dat elke 22e van de maand. De prijzen zijn in een vrije energiemarkt afhankelijk van vraag en aanbod en worden beïnvloed door de olieprijs. Als de marktprijs daalt, daalt de leveringsprijs. Als de marktprijzen stijgen, stijgt ook de leveringsprijs.

BudgetEnergie
Speciaal voor consumenten die zich niet zo lang willen binden en voor de scherpste prijs kiezen, presenteerde Nuon deze week BudgetEnergie. Het is een jaarcontract met variabele tarieven, waarbij u een exclusieve actiekorting van € 140 krijgt, wanneer u zich aanmeldt via Gaslicht.com of Energiewereld.nl. Met dit exclusieve budgetproduct staat Nuon weer in de TOP 5 goedkoopste energiepakketten op onze vergelijkingssites.

Bij Nuon BudgetStroom krijgt u € 0,0095 per kWh korting over de eerste 3500 kWh per jaar en bij Nuon BudgetGas bedraagt de korting € 0,0036  per m³ over de eerste 2000 m³. Over het meerverbruik geldt het actieprijstarief van Nuon. Als voorwaarde voor de korting betaalt u via automatische incasso en u regelt zelf al uw energiezaken via internet. U sluit een eenjarig contract af voor een combinatie van stroom en gas. U ontvangt uw rekening digitaal. Niet alleen nieuwe, ook bestaande klanten kunnen gebruikmaken van de exclusieve actiekorting.

Met bovenstaande informatie hoopt Gaslicht.com dat u een betere afweging kunt maken voor een juiste keuze, passend bij uw situatie en wensen.

Meer informatie: Vast of variabel

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 15 oktober 2019

Reacties (5)

Geplaatst door: Fred Pustjens ()

Ik hoop dat mensen dit soort vergelijkingssites niet meer serieus nemen. Het is appels met peren vergelijken en uiteindelijk zijn het de algemene voorwaarden die bepalend zijn voor de uiteindelijke (hogere) prijs ! Ik zou me wensen dat de consument eens eindelijk door had dat zij de macht hebben en niet die geldmonsters achter die grote bedrijven. Energie is een recht voor iedereen, niet een luxe voor iederen. Opzeggen die eniergieleverancier en een jaar lang geen energie meer afnemen, tis even doorbijten maar we zagen het bij Albert Heijn, als de consument stopt, stopt alles.Daarna viert de consument fesst, want als je niks meer verkoopt,moet je wel naar beneden met de prijs, vraag Appie Heijn maar.

Geplaatst door: Serge ()

Al maanden maak ik prijsvergelijkingen en hou de tarieven in de gaten. Het is lachwekkend om te zien hoe veel verschil er zit in de sites en wat voor "trucjes" leveranciers uithalen om binnen de top 5 door te dringen! Er klopt niks van!

Opmerking van de redactie op 23-08-2007
Zou u eens duidelijker aan willen geven waar `niks van klopt` volgens u?
Geplaatst door: Peter ()

Zeker Sander,
Daar lokken ze je met een zogenaamd actietarief en een maand later verhogen ze de tarieven van 8 naar 12 cent.
Oplichters zijn het.
Zie de negatieve reacties bij Greenchoice.

Geplaatst door: Sander ()

Je kan veel beter stroom nemen bij Greenchoice is goedkoper en tenminste 100 % groene stroom dan via NUON.

Geplaatst door: Peter ()

Met zulke tarieven is er maar 1 spekkoper en dat is NUON.
Belachelijk hoge tarieven.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie