De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Hoeveel stroom verbruikt een airco of ventilator en wat kost het?

door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 2 minuten

De zon schijnt volop en de temperaturen blijven stijgen. Hoe houd je het hoofd koel binnenshuis om te werken en te slapen? Waarschijnlijk met een ventilator of airco. Maar een airco gebruikt veel meer energie dan een ventilator en bevat schadelijk koudemiddel. En hoe zit het met de stroomkosten? 

airco-vs-ventilator-verbruik.png

Wat verbruikt een ventilator of airco per uur?

MilieuCentraal heeft uitgerekend hoeveel deze verkoelingsapparaten verbruiken. Een ventilator  verbruikt zo’n 0.05 kWh per uur en een airco tussen de 1,0 en 2,5 kilowatt per uur.   

Kosten afhankelijk van energietarief

In juni was de stroomprijs volgens het CBS gemiddeld € 0,517 per kWh. Dat betekent dat je per uur dat je een ventilator gebruikt zo’n € 0,03 kwijt bent. Wie zijn ventilator 24 uur per dag aan heeft staan, is 'slechts' € 0,70 kwijt. Een airco verbruikt per uur twintig tot vijftig keer zoveel. Per uur kost een mobiele airco dus tussen de € 0,60 en € 1,50 aan stroom. De energieprijzen blijven echter stijgen en half juli is de gemiddelde prijs voor elektriciteit al  € 0,60 per kilowattuur. Reken maar uit hoeveel het kost als de airco dag en nacht aanstaat...

Liever ventilator dan airco

Een ventilator verlaagt de temperatuur niet, maar blaast de lucht in de ruimte rond. Door de lucht die langs uw lichaam stroomt, zorgt het ervoor dat uw lichaam warmte verliest. Een airco is weliswaar zeer efficiënt, maar verbruikt veel energie en is slecht voor het milieu. Heeft u al een airco of wilt u er eentje aanschaffen? Bekijk de tips van MilieuCentraal voor aankoop en gebruik van een airco.

Zonnepanelen en airco

Heeft u zonnepanelen? Een airco plus zonnepanelen op uw dak is een relatief gunstige combinatie. Als de airco overdag aanstaat, kan de stroom van de zonnepanelen rechtstreeks naar de airco. Maar volgens MilieuCentraal is het nóg beter om de stroom te gebruiken voor noodzakelijke apparaten (zoals de koelkast) of aan het net te leveren. "Als we de klimaatdoelstellingen willen halen, moeten we namelijk minder energie verbruiken en de duurzaam opgewekte energie verstandig gebruiken."

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 18 juli 2022


Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: D. Mast ()

Op welke manieren kan de overheid op de vrije TTF-gasmarkten ingrijpen om d.m.v. prijsregulatie deze prijzen omlaag te krijgen en welke nadelen zijn daar aan verbonden? Want gas moet voor bedrijfsleven en huishoudens wel betaalbaar blijven, ook al bezuinigen wij als consument daar flink op. In oorlogstijd lijkt mij het wel logisch dat de overheid de gasmarkten gaat reguleren en zelfs gas gaat rantsoeneren.

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie