Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Hoeveel stroom verbruikt een airco of ventilator en wat kost het?

door Jeanet Woldring 4 reacties Leestijd: 2 minuten

De zon schijnt volop en de temperaturen blijven stijgen. Hoe houd je het hoofd koel binnenshuis om te werken en te slapen? Waarschijnlijk met een ventilator of airco. Maar een airco gebruikt veel meer energie dan een ventilator en bevat schadelijk koudemiddel. En hoe zit het met de stroomkosten? 

airco-vs-ventilator-verbruik.png

Wat verbruikt een ventilator of airco per uur?

MilieuCentraal heeft uitgerekend hoeveel deze verkoelingsapparaten verbruiken. Een ventilator  verbruikt zo’n 0.05 kWh per uur en een airco tussen de 1,0 en 2,5 kilowatt per uur.   

Kosten afhankelijk van energietarief

In juni was de stroomprijs volgens het CBS gemiddeld € 0,517 per kWh. Dat betekent dat je per uur dat je een ventilator gebruikt zo’n € 0,03 kwijt bent. Wie zijn ventilator 24 uur per dag aan heeft staan, is 'slechts' € 0,70 kwijt. Een airco verbruikt per uur twintig tot vijftig keer zoveel. Per uur kost een mobiele airco dus tussen de € 0,60 en € 1,50 aan stroom. De energieprijzen blijven echter stijgen en half juli is de gemiddelde prijs voor elektriciteit al  € 0,60 per kilowattuur. Reken maar uit hoeveel het kost als de airco dag en nacht aanstaat...

Liever ventilator dan airco

Een ventilator verlaagt de temperatuur niet, maar blaast de lucht in de ruimte rond. Door de lucht die langs uw lichaam stroomt, zorgt het ervoor dat uw lichaam warmte verliest. Een airco is weliswaar zeer efficiënt, maar verbruikt veel energie en is slecht voor het milieu. Heeft u al een airco of wilt u er eentje aanschaffen? Bekijk de tips van MilieuCentraal voor aankoop en gebruik van een airco.

Zonnepanelen en airco

Heeft u zonnepanelen? Een airco plus zonnepanelen op uw dak is een relatief gunstige combinatie. Als de airco overdag aanstaat, kan de stroom van de zonnepanelen rechtstreeks naar de airco. Maar volgens MilieuCentraal is het nóg beter om de stroom te gebruiken voor noodzakelijke apparaten (zoals de koelkast) of aan het net te leveren. "Als we de klimaatdoelstellingen willen halen, moeten we namelijk minder energie verbruiken en de duurzaam opgewekte energie verstandig gebruiken."

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 18 juli 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (4)

Geplaatst door: Jorien ()

Wij overwegen airco's voor het (bij)verwarmen van onze woonkamer. Ik ben heel benieuwd hoe het dan uitkomt met de kosten. Want dan moet je het vergelijken met hoeveel het alternatief kost, namelijk gas. Je kunt met een (of meer airco's) veel selectiever (en sneller) verwarmen dan met een CV systeem. Dan moet je namelijk bij een frisse dag het hele systeem warmstoken (duurt lang, kost veel gas) ipv kort bijverwarmer met een airco. Zijn daar al ergens cijfers over te vinden. (En liefst in termen van gebruik en niet van euro's, want dan is de info een maand later alweer achterhaald)

Opmerking van de redactie op 01-06-2023
Beste Jorien,

Volgens MilieuCentraal is dit een energiezuinige manier van verwarmen. Overigens geldt dit alleen voor airco’s met het zuinigste energielabel A+++ en niet voor mobiele airco’s.

Hoeveel een airco verbruikt aan stroom ligt natuurlijk ook aan het type en hoeveel Watt vermogen uw airco heeft. Afhankelijk van het energielabel verbruikt een airco ongeveer 1 kWh aan stroom per uur. Een uur de airco laten verwarmen kost u dan € 0,40 met de huidige tarieven van het prijsplafond van de overheid. Hopelijk heeft u iets aan deze informatie.

Met vriendelijke groet,
Team Gaslicht.com
Geplaatst door: Klaas de Zwart ()

inderdaad een ***verhaal, onze airco een split met 2 binnenunits 4Kw totaal heeft dit hele jaar 340Kwh verbruikt, (was een relatief warm jaar), het jaar ervoor 170Kwh, de temperatuur is ingesteld op 22 graden, dus 340*25 cent (nu nog) is 85 Euro per jaar, en geen plaknachten, is het dubbel en dwars waard
Klaas

Geplaatst door: Mark van der Zijde ()

Milieucentraal verspreidt onjuiste informatie. Een airco die werkt met een binnen- en buitenunit zoals in de afbeelding staat wordt ook wel split-unit genoemd. Het verbruik van deze airco's is alleen zo fors (1 tot 2,5 kWh per uur) als je bij 35 graden buitentemperatuur het apparaat maximaal laat koelen, oftewel bij piekbelasting. Als je de airco instelt op 24 graden en gedurende de dag aan laat staan, zit het verbruik maximaal tussen de 0,25 en 0,5 kWh per uur. De airco werkt dan efficiënter. En waarom moet een airco dag en nacht aan?? Wat een ***verhaal...

Geplaatst door: D. Mast ()

Op welke manieren kan de overheid op de vrije TTF-gasmarkten ingrijpen om d.m.v. prijsregulatie deze prijzen omlaag te krijgen en welke nadelen zijn daar aan verbonden? Want gas moet voor bedrijfsleven en huishoudens wel betaalbaar blijven, ook al bezuinigen wij als consument daar flink op. In oorlogstijd lijkt mij het wel logisch dat de overheid de gasmarkten gaat reguleren en zelfs gas gaat rantsoeneren.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.