Genomineerd voor 2024!
Stem op Gaslicht.com
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Goed nieuws: er is weer meer aanbod van energieleveranciers

door Sanne Bins 12 reacties Leestijd: 4 minuten

Het heeft een tijd geduurd, maar de energiemarkt lijkt iets tot rust te komen. Na maanden van stijgende energieprijzen is er weer meer aanbod van energieleveranciers. De jaarprijs voor een contract met vaste tarieven ligt eindelijk weer ouderwets lager dan het gemiddelde contract met variabele tarieven. Energieleveranciers bieden op dit moment ongekend hoge kortingen tot maar liefst 600 euro. Wat is er aan de hand? We leggen graag uit hoe het zit.

aanbod-neemt-toe.png

Meer aanbod

Er is na maanden weer meer aanbod van energieleveranciers. De jaarprijs voor een contract met vaste tarieven ligt eindelijk weer lager dan het gemiddelde contract met variabele tarieven. Dat komt voornamelijk door de hoge kortingen die op moment van schrijven oplopen tot € 600!  Maar ook de minder exorbitant hoge gas- en stroomprijs speelt een rol. Dat betekent dat energieleveranciers graag weer klanten werven en belonen als zij zich aanmelden via Gaslicht.com. Goed hierbij te vermelden dat deze korting meestal pas aan het eind van het contract wordt uitbetaald. 

Jaarcontract met vaste tarieven voordeliger

Wanneer u nu voor een jaarcontract met vaste tarieven kiest, bent u er in ieder geval van verzekerd dat de prijs voor een jaar vaststaat. Dit in tegenstelling tot variabele tarieven die energieleveranciers de laatste tijd steeds vaker tussentijds aanpassen. Ons advies: neem uw energiecontract onder de loep. Het kan zomaar zijn dat het inmiddels gunstiger is om over te stappen. Bedenk wel dat dit een momentopname is. Het betekent niet dat de prijzen niet opeens weer kunnen veranderen. 

Energieprijs iets gedaald

Sommige leveranciers hanteren nog gasprijzen van dik boven de € 2 per kubieke meter, maar gemiddeld ligt de gasprijs voor nieuwe vaste contracten rond de € 1,86 per m³. Ter vergelijking: voor gas betaalde je in de eerste helft van 2021 gemiddeld zo'n € 0,70 tot € 0,80 per kuub. Voor stroom betaalde je gemiddeld € 0,22 per kilowattuur, nu betaal je bij de duurste leveranciers € 0,69 per kWh. We zien in onze top 5  goedkoopste energiepakketten gelukkig nu al enkele vaste contracten met gastarieven onder de € 1,80 per kuub en stroomtarieven onder de € 0,50 per kWh (peildatum 25-1-'22).

In onderstaande grafiek is te zien dat de leveringskosten weer wat dalen, mede dankzij de hoge kortingen die hierin zijn meegenomen. Let op: bovenop de leveringskosten komen nog de netbeheerkosten en overheidsheffingen.

leveringstarieven-2022-gaslicht.png

Wennen aan hoge gasprijzen?

In oktober werd nog gezegd dat de tarieven na de winter weer flink zouden dalen. Inmiddels klinken er steeds vaker geluiden dat we wellicht voorlopig zullen moeten wennen aan de hoge energieprijzen. Zo voorspellen analisten van ABN Amro dat de gasprijs het hele jaar nog hoog blijft. De lage gasvoorraden en het moeilijk kunnen verhogen van de gasimporten zouden de gasprijzen langer hoog houden. Hoewel de olieprijzen en gasprijzen niet meer direct aan elkaar gekoppeld zijn, zagen we afgelopen week een nieuw record voor diesel. De adviesprijs ligt boven de € 1,80 per liter, terwijl de prijs van een liter benzine het afgelopen jaar al door de grens van de € 2 per liter ging! De energiemarkt blijft onvoorspelbaar, waardoor het aanbod én de prijs van energieleveranciers per dag kan verschillen. Dat zien we ook nog altijd terug in de wijzigingen die leveranciers doorvoeren in hun variabele tarieven. 

Oproep: verlaag btw op energie naar 9%

Gaslicht.com heeft  het kabinet eind vorig jaar opgeroepen om de btw op de energierekening van 21% te verlagen naar 9%. Aanleiding was de tegemoetkoming die bij lange na niet toereikend is voor huishoudens die daadwerkelijk de hogere energieprijzen moeten betalen. Weliswaar krijgen huishoudens dit jaar gemiddeld een compensatie van ruim 460 euro, maar dat is veel te weinig. "Voorheen was je energierekening zo'n 2000 euro per jaar, nu is dat gemiddeld 4000 euro. En daar is die compensatie al vanaf. Het is een druppel op een gloeiende plaat. Toch ziet ook Gaslicht.com in dat een btw-verlaging niet dé oplossing voor het probleem is. "We denken wel dat het kabinet kritisch moet gaan kijken of energie een luxegoed of een primaire levensbehoefte is. Wij denken dat laatste en dan moet je dat dus ook op die manier gaan belasten." Wij blijven ons dan ook inzetten om het nieuwe kabinet ervan te overtuigen dat energie geen luxeproduct is en dat de belasting van 21% naar 9% moet.

Geen eenduidig advies; wel persoonlijke hulp

We kunnen geen eenduidig advies geven wat nu verstandig is om te doen. Daarom: vergelijk vooral wat in uw situatie het beste is! Komt u er niet uit? Onze energie-experts staan voor u klaar en denken graag met u mee. Wij zijn dagelijks bereikbaar via 0342-411350

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 26 januari 2022

Sanne Bins
Sanne Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.

Reacties (12)

Geplaatst door: John ()

Zeer educatief artikel. Ik ben blij om het te lezen. https://safetytrainings.nl/

Geplaatst door: Edwin ()

Ik heb momenteel een variabel contract van Budget energie.
Hier is helemaal belachelijk, betaal iedere maand een ander bedrag.
In januari betaalde ik nog piek €0,35981 en dal €0,35981 incl btw
Nu in februari piek €0,59513 dal €0,45941

Heb nu sinds 1 week zonnepanelen. Is het nu verstandig om een vast contract te nemen, ik ga evenveel opwekken als dat ik verbruik.

Opmerking van de redactie op 03-02-2022
Beste Edwin,

Bedankt voor uw reactie. Wij kijken graag even mee, naar wat in uw situatie de voordeligste optie zou zijn.

U mag altijd contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op: 0342 411 350 of per mail: info@gaslicht.com.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Rianne Nagtzaam ()

Mijn contract verloopt in april bij Engie.Nu€130 .Word na verlengaanbod €257. Wacht nog met verlengen. Misschien gaan de prijzen nog naar beneden.

Opmerking van de redactie op 03-02-2022
Beste mevrouw Nagtzaam,

Bedankt voor uw reactie. U mag altijd contact met ons opnemen. Wij kijken dan graag even met u mee wat in uw situatie de voordeligste optie zou zijn.

Wij zijn bereikbaar op: 0342 411 350 of per mail: info@gaslicht.com.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: ew ()

Vanmorgen weer gelezen over een forse prijsdaling omdat Rusland weer levert. Marktwerking betekent in mijn ogen echter dat leveranciers er als de kippen bij zijn om de verhoging door te berekenen, terwijl bij verlaging de kat eerst uit de boom gekeken wordt. Een beestenboel...

Geplaatst door: Jan Kwakman ()

worden de tarieven voor vaste contracten ook tussentijds aangepast, of gaat dat per 1 juli ?

Opmerking van de redactie op 02-02-2022
Beste meneer Kwakman,

Bedankt voor uw reactie. De tarieven van de vaste contracten kunnen tussentijds wel aangepast worden.

Mocht u verdere vragen hebben, dan horen wij dit graag.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: jvp ()

Beste

Wij hebben altijd al relatief hoog gezeten met onze energie ( 290.- per maand), nu verloopt mijn contract bij Essent in Maart en krijg te horen dat ik meer dan 850.- euro moet gaan betalen . Andere aanbieders met hetzelfde verbruik, hanteren rond 600-650 per jaar. Dit is niet uit te leggen en niet meer te doen voor de mensen. Wat kan ik het best doen, want ik weet het ook niet meer !

Opmerking van de redactie op 28-01-2022
Beste meneer/mevrouw,

Bedankt voor uw reactie. Wij kijken graag met u mee, naar wat voor u de voordeligste optie zou zijn.

U mag uiteraard altijd contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op: 0342 411 350 of per mail: info@gaslicht.com.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: D. Mast ()

Kijk ik naar de variabele tarieven van Essent op https://www.essent.nl/content/particulier/producten/alle_energietarieven/tarieven-stroom-en-gas/groene-stroom-en-gas-variabel.html dan zie ik dat de variabele leveringskosten van gas nog steeds 1,694000 Euro/m³ bedraagt, terwijl de TTF-gasprijzen voor een maand vooruit op https://www.theice.com/products/27996665/Dutch-TTF-Gas-Futures/data?marketId=5336900&span=1 de laatste weken zo rond de 90 Euro/MWh schommelt. Hoe komt het dat Essent nog steeds met die hoge leveringstarieven van de gasprijspiek van afgelopen december rekent?

Opmerking van de redactie op 28-01-2022
Beste meneer/mevrouw Mast,

Bedankt voor uw reactie. De meeste leveranciers zullen hier niet direct de tarieven op verlagen.

Omdat het momenteel erg onzeker is wat de tarieven de aankomende periode zullen gaan doen, zullen de leveranciers hier nog huiverig op zijn.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Jan Jacobus Van Der Lee ()

Ik vind het wel interessant, hoe het gaat met de energie prijzen.

Geplaatst door: Jac ()

Hoi Marlies,

Uiteraard heb ik dat gedaan een verlengaanbod en toen vergeleken , ik had ze vandaag nog aan de telefoon
en vertelden me dus dat gasprijs weer gestegen was met 12 cent, het veranderd met de dag .
Ik zou graag een artikel willen zien hoeveel de mensen werkelijk meer moeten gaan betalen per maand , ik 175% meer en ik ben niet
de enigste er komt weer een energiecrisis aan qua betalings problemen.

Opmerking van de redactie op 27-01-2022
Beste Jac,

Bedankt voor uw reactie. Ik ga dit intern doorgeven want wij hebben niet vernomen dat de prijzen weer gaan stijgen.

Het is moeilijk de zeggen hoeveel iedereen precies meer gaat betalen. Dit is afhankelijk van het huidige contract en het nieuwe contract. Voor de één zal de stijging groter zijn dan de ander.

Mochten er verdere vragen zijn dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Henk ()

Klopt die grafiek wel???
594 euro 01-2021 met 1500 kub gas per 70 cent zit je al op 1050 euro !!

Opmerking van de redactie op 27-01-2022
Beste Henk,

Bedankt voor uw reactie. In deze grafiek wordt echt alleen gekeken naar de leveringskosten. Dit zijn de kosten exclusief de overheidsheffingen.

De 70 cent waar u over spreekt, is dan het tarief inclusief de overheidsheffingen.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: wim Eradus ()

geen

Opmerking van de redactie op 26-01-2022
Beste meneer Eradus,

Bedankt voor uw reactie. Kunnen wij u ergens mee verder helpen?

U mag uiteraard altijd contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op: 0342 411 350 of per mail: info@gaslicht.com.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Jac ()

Hallo,

Ik geloof dat dit niet de juiste info is wat u geeft, ik heb vorige week een 1 jarig contract afgesloten voor gas voor Euro 1,52 ( incl EB + ODE)
de tarieven zijn weer gestegen en zou nu anders betalen Euro 1,64,
Sanne aub ons niet blij maken met een dode mus, ik ga per maand van Euro 230 vorig jaar naar Euro 405 dit jaar, dit is toch een gigantisch verschil nog.

Opmerking van de redactie op 26-01-2022
Beste Jac,

Bedankt voor uw reactie. De energietarieven zijn in vergelijking met begin vorige jaar extreem verhoogd. De laatste weken zijn de tarieven iets gedaald. Wel is het is zo dat de pakketten met vaste tarieven weer goedkoper zijn dan pakketten met variabele tarieven.

Uiteraard kunnen er uitzonderingen zijn. Sommige energieleveranciers bieden bestaande klanten aantrekkelijk aanbod aan maar lang niet allemaal. Daarom is het altijd verstandig om bij de huidige leverancier een verlengaanbod op te vragen en deze te gaan vergelijken.

Mochten er verdere vragen zijn dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie