Genomineerd voor 2021!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Recordaantal huishoudens stapt over in 2020

door Maartje Sebek

Opnieuw stapte in 2020 een recordaantal huishoudens over naar een andere energieleverancier. Energievergelijkingssite Gaslicht.com zag een groei van maar liefst 25% ten opzichte van het jaar ervoor. Hoewel de financiële besparing de grootste motivator blijft om over te stappen, ziet Gaslicht.com een duurzame trend onder haar overstappers. Steeds vaker werd bewust voor groene stroom uit Nederland gekozen. Ook het percentage overstappers met zonnepanelen is aanzienlijk toegenomen.

Corona zorgt voor overstappiek in het voorjaar

“In 2020 zagen we een grote piek in het aantal overstappers in het voorjaar.” zegt Ben Woldring, oprichter van Gaslicht.com. “Door de coronacrisis, de daardoor lage olieprijzen en daarmee ook gekelderde energieprijzen, ontstond een run op vaste energiecontracten voor een jaar. De historisch lage energietarieven maakten dat het ineens ook aantrekkelijk werd om bestaande langjarige contracten open te breken. Het aan huis gekluisterd zijn en de vele media aandacht rondom thuiswerken heeft ervoor gezorgd dat mensen duidelijk op zoek waren naar manieren om te besparen. Het heeft vele slapers wakker geschut.”

Aanbod groene stroom neemt toe

Het aanbod groene stroom is in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Voornamelijk doordat het aanbieden van groene stroom voor de meeste energieleveranciers tegenwoordig de norm is geworden. Van alle afgesloten contracten ging het in 90% van de gevallen om groene stroom. Hiervan koos ruim 32% voor groene stroom opgewekt in Nederland. Waar we in 2019 nog een daling zagen, nam het aandeel in 2020 met ruim een kwart toe.

  grafiekstroomsoort.png

Niet alleen ziet Gaslicht.com een verschuiving in de steeds duurzamere contracten die leveranciers aanbieden. Ook is er een duidelijke verschuiving in het zoekgedrag van bezoekers op Gaslicht.com zichtbaar. Er wordt actiever gezocht naar contracten met duurzame stroom uit Nederland. Het filter groene stroom uit Nederland werd maar liefst 30% vaker gebruikt dan een jaar eerder. Vanwege het bewustere zoekgedrag en de maatschappelijke discussie heeft Gaslicht.com in 2020 als eerste energievergelijker het biomassa filter geïntroduceerd. Daardoor is het mogelijk dat je eenvoudig energiecontracten vrij van biomassa kunt selecteren.

Energievergelijken met zonnepanelen

De duurzame trend zet zich zichtbaar voort in de groei in het aantal huishoudens met zonnepanelen. Bijna een kwart van de overstappers geeft bij de vergelijking op Gaslicht.com aan zonnepanelen te hebben. Dit is een forse toename als we terugkijken naar 2016, toen dat percentage nog op 8,5% lag.

grafiekoverstappers-met-zonnepanelen.png

Overstappen levert flinke besparing op

De belangrijkste reden om over te stappen blijft de besparing die het op jaarbasis oplevert. In 2020 bedroeg het gemiddelde bespaarbedrag voor een huishouden € 350. Dit wordt berekend aan de hand van het gekozen contract ten opzichte van de gemiddelde kosten van een variabel contract voor onbepaalde tijd. Dat is het contract waar overstappers op terugvallen op het moment dat een contract voor bepaalde tijd afloopt. Dat is tevens het contract dat zogenoemde slapers afnemen. Ook blijft het overgrote deel van de overstappers voor een contract met vaste tarieven voor de duur van 1 jaar kiezen.

“Historisch gezien is een eenjarig contract met vaste tarieven ook altijd de beste keuze gebleven. Zo kun je elk jaar profiteren van lage actietarieven in combinatie met een gunstige welkomstpremie.” zegt Ben Woldring.

Dit persbericht is ook op Bencom gepubliceerd.

Recordaantal huishoudens stapt over in 2020
Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 13 januari 2021

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje is sinds 2019 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com. Haar werkzaamheden zijn ontzettend veelzijdig, van het bedenken en uitvoeren van media- en marketingcampagnes tot contact met energieleveranciers over nieuwe energie producten en diensten. Daardoor is Maartje altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de energiemarkt.

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie