Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Snelle terugverdientijd

Goedkope zonnepanelen: wat zegt de prijs?

Wilt u uw energierekening omlaag brengen? Zonnepanelen op uw dak leggen is een goede manier om uw huis te verduurzamen en de energierekening fors te verlagen. Omdat u uw investering er snel uit wilt halen, denkt u er wellicht aan om goedkope zonnepanelen te kopen. De aanbiedingen met lage prijzen en grootse beloftes schieten momenteel immers als paddenstoelen uit de grond. Maar is de keuze voor goedkope zonnepanelen wel verstandig? In dit artikel leggen we uit hoe het zit met de prijs van zonnepanelen.

Goedkope zonnepanelen

Zonnepanelen kopen is net even wat complexer dan alleen de aanschaf van de panelen. Er komt heel wat meer bij kijken. Omdat zonnepanelen jarenlang mee moeten gaan en u er in die tijd zo veel mogelijk rendement uit wilt halen, is kwaliteit minstens zo belangrijk. En dan is er nog de installatie en alles wat daarbij komt kijken. Dat moet natuurlijk wel goed gebeuren. Zoeken naar goedkope zonnepanelen is logisch, maar zorg ervoor dat goedkoop geen duurkoop blijkt.

Goedkope zonnepanelen: meer dan alleen de kale prijs

Bij goedkope zonnepanelen kijkt u misschien al snel naar de prijzen van zonnepanelen sets. Toch is het niet handig om de prijzen van de sets met elkaar te vergelijken. De prijzen van zonnepanelen zijn het beste te vergelijken in Wattpiek. Dit komt doordat zonnepanelen allemaal een andere afmeting hebben en gemaakt kunnen zijn van ander materiaal. Wattpiek laat zien wat een zonnepaneel oplevert in ideale omstandigheden. Zonnepanelen met een hoog aantal Wattpiek leveren ook meer op. Vaak is het zo dat goedkopere zonnepanelen een lagere opbrengst hebben. En aangezien u tientallen jaren plezier hebt van zonnepanelen is het wel zo fijn dat ze in deze periode zoveel mogelijk opbrengen. Dan heeft u uw investering er sneller uit én wekt u vervolgens nog jarenlang ‘gratis’ energie op. Toch is dat niet het enige dat de prijs bepaalt. Ook het aantal jaar garantie en de jaarlijkse degradatie van de panelen drukken hun stempel op de prijs. Daarnaast werken zonnepanelen niet zonder omvormers, dus die moeten ook in de totaalprijs inbegrepen worden. Verder heeft de ene soort omvormer een langere garantie dan de andere: op stringomvormers zit meestal 10-15 jaar garantie, op micro-omvormers minimaal 25 jaar. Het gaat bij de prijs van zonnepanelen dus om het totaalplaatje.  

Het rendement en de levensduur van zonnepanelen zit hem onder andere in het materiaal waarvan zonnepanelen zijn gemaakt. Op dit moment zijn er met name polykristallijn en monokristallijn zonnepanelen op de markt. Dit zijn beide kwalitatief goede panelen, met een goed rendement.  Polykristallijn is de wat goedkopere variant en is een aanrader voor grote daken, monokristallijn is net iets duurder, heeft een wat hoger rendement en gaat wat langer mee. Glas-glas zonnepanelen zijn het neusje van de zalm. Ze zijn duur in aanschaf, maar hebben een hoog rendement dat na verloop van tijd niet veel minder wordt en hebben een ontzettend lange levensduur. Wie op zoek is naar goedkope zonnepanelen kan echter met een gerust hart polykristallijn of monokristallijn zonnepanelen kopen: panelen tegen een goede prijs, die een goed rendement hebben en lang meegaan.

Goedkope zonnepanelen bestellen

Vanwege de hoge gasprijs en energieprijzen in het algemeen zijn zonnepanelen en hybride warmtepompen erg populair. Er zijn soms flinke wachttijden, installateurs kunnen soms pas over enkele maanden een afspraak maken en de zonnepanelen sets van uw keuze zijn snel uitverkocht. Om toch snel de energierekening te kunnen verlagen, gaan sommige mensen over tot het kopen van goedkope zonnepanelen, bijvoorbeeld uit China. Maar dat is niet aan te raden.

Zonnepanelen die in Europa verkocht mogen worden, voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Kort gezegd: in Europa worden geen slechte of onbetrouwbare zonnepanelen verkocht. Polykristallijn, monokristallijn of glas-glas zonnepanelen zijn hier van goede kwaliteit en hebben vaak een keurmerk, zoals een TüV-keurmerk. Zonnepanelen met dit keurmerk, ook de goedkope zonnepanelen, zijn uitgebreid getest, hebben geen productiefouten en halen de opbrengst die de producent belooft. Ziet u online zonnepanelen met een TüV-keurmerk, dan kunt u de specificaties die erbij staan vertrouwen. Bovendien krijgt u garantie op de zonnepanelen én de installatie, bij de erkende vakman. Bestelt u online zonnepanelen die niet uit Europa komen, bijvoorbeeld uit China, dan weet u simpelweg niet wat u in huis haalt. Deze panelen moeten ook nog worden geïnstalleerd en tijdens de installatie kan u voor vervelende verrassingen komen te staan. 

Goedkope zonnepanelen sets

Set voor een spotprijs gezien? Het kopen van een zonnepanelen set is in principe helemaal niet zo’n slecht idee. U bestelt een set van acht, tien, twaalf of meer zonnepanelen, samen met een omvormer, optimizer, installatiemateriaal en bekabeling. Zelf of door de installateur aan te leggen. Zo’n setprijs kan nog best eens voordelig uitpakken. Maar het is geen garantie dat een dergelijke set het beste werkt voor uw situatie. Geen dak en huis is immers hetzelfde. En zonnepanelen leggen, blijkt meestal toch echt maatwerk te zijn. Zo kan de standaard omvormer in het pakket helemaal niet de ideale omvormer zijn voor uw dak, bijvoorbeeld door de hellingsgraad of schaduwval. Wilt u toch kiezen voor een zonnepanelen set? Koop deze dan bij een erkend installateur die ervoor zorgt dat alle onderdelen in de set goed passen bij uw situatie en die de installatie kan verzorgen. 

Koop zonnepanelen voor een scherpe prijs

Goedkope zonnepanelen kopen? Dat kan dus ook duurkoop blijken. Maar zonnepanelen kopen voor een scherpe prijs, dat is meer dan logisch. Vergelijk verschillende goede merken met elkaar, bekijk op basis van het gewenste rendement de prijs per Wattpiek en ga vervolgens over tot de koop. Bij Gaslicht.com bieden we Zonnepanelen Zonder Gedoe. Gaslicht.com heeft de zonnepanelen al voor u vergeleken en kan zo een goed aanbod doen in verschillende prijsklassen. Kiest u voor de goedkope zonnepanelen via Gaslicht.com, dan heeft u zonnepanelen van topkwaliteit, met een goed rendement en snelle terugverdientijd, maatwerk én tot tientallen jaren garantie.

Geactualiseerd: maandag 19 februari 2024

Sinie Oskam
Sinie Oskam Head of site information

Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.

Website van het Jaar Shopping Awards

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.