Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
 • Installatie binnen 6 weken
 • Zekerheid door 25 jaar garantie
 • Snelle terugverdientijd

Hoog rendement zonnepanelen: de voordelen van zonnepanelen met hoog rendement

Zonnepanelen worden steeds beter. Een gemiddeld zonnepaneel heeft een vermogen van rond de 370 Wattpiek (Wp), maar panelen van meer dan 400 Wattpiek zijn geen uitzondering meer. Op dit moment worden er zelfs al enkele zonnepanelen van rond de 700 Wp verkocht. Het aantal Wattpiek per paneel blijft stijgen. We zetten de voor- en nadelen van zonnepanelen met een hoog rendement op een rij. 

Ga snel naar:

Hoog rendement zonnepanelen: de voordelen van zonnepanelen met hoog rendement

Een conventioneel zonnepaneel is ongeveer 370 Wattpiek en heeft meestal 60 zonnecellen. Panelen met meer vermogen zijn vaak groter en hebben meer zonnecellen, bijvoorbeeld 72. Bijna alle zonnepanelen met veel vermogen zijn monokristallijne zonnepanelen, maar er zijn ook glas-glas-zonnepanelen van rond de 450 Wp.  

Opbrengst zonnepanelen in kWh

De daadwerkelijke opbrengst in kWh per jaar hangt niet alleen af van het aantal Wattpiek, maar is ook afhankelijk van factoren zoals ligging, de hoek van het dak en of er veel schaduw op het dak valt. Om het hoogste rendement te behalen, houden de installateurs van Zonnepanelen Zonder Gedoe rekening met al deze zaken bij de installatie van zonnepanelen. Voor een realistische schatting gebruikt u deze formule: Wattpiek x factor 0,85 = opbrengst per paneel in kWh. Een conventioneel zonnepaneel van 370 Wp wekt ongeveer 314 kWh stroom per jaar op (370 x 0,85), terwijl een zonnepaneel van 600 Wp jaarlijks goed is voor 510 kWh (600 x 0,85). 

Voordelen van hoog rendement zonnepanelen

 • Minder panelen nodig dan bij reguliere zonnepanelen om dezelfde hoeveelheid zonne-energie op te wekken. 
 • Handig om op kleine daken met weinig ruimte om alsnog genoeg stroom op te wekken.
 • Sommige mensen vinden het mooi om minder panelen op hun dak te hebben. 
 • Minder panelen betekent minder productie, minder verpakking, minder vervoer. Daardoor is het een duurzamere keuze. 
 • Zonnepanelen met een hoog rendement zijn vaak kwalitatief beter. Ze hebben een langere levensduur en vaak betere garantievoorwaarden. SunPower is hier een voorbeeld van. 

Nadelen van hoog rendement zonnepanelen

 • 500 Wp-zonnepanelen zijn vaak groter en zwaarder dan conventionele zonnepanelen. De installatie is daardoor wat arbeidsintensiever. Erkende installateurs houden hier bij de installatie rekening mee. 
 • Ze zijn duurder in aanschaf, maar ze wekken meer stroom op. Uiteindelijk gaat het om de prijs per Wattpiek. Die verschilt per paneel, maar ligt bij zonnepanelen met een hoog rendement wat hoger.
 • Gevoeliger voor schaduw: een beetje schaduw op een van de cellen kan het rendement van het hele paneel al negatief beïnvloeden.

Wat zijn de beste zonnepanelen voor u?

Dat hangt af van een aantal factoren. De meeste huishoudens kunnen toe met 10 zonnepanelen van 370 Wp, maar er zijn een aantal redenen om voor panelen met een hoger rendement te kiezen.

 • De hoeveelheid stroom die u op wilt wekken: als u veel stroom op wilt wekken, heeft u veel zonnepanelen nodig of panelen met een hoog rendement. Of beide.
 • De ruimte op uw dak: als u bijvoorbeeld maar 10 panelen kwijt kunt op uw dak, maar wel een flinke hoeveelheid stroom wilt opwekken, dan is het aan te raden om panelen met een hoger rendement op uw dak te leggen. 
 • Uw budget: u moet een grote investering doen, omdat zonnepanelen met een hoger rendement duurder zijn. Het hangt er dus vanaf hoeveel panelen u koopt. Als u uw jaarlijkse stroomverbruik met minder panelen met een hoog rendement op kunt wekken, heeft u ook minder panelen nodig. Uiteindelijk is de prijs per Wattpiek leidend. 
 • Aantal elektrische apparaten: gaat u in de toekomst een warmtepomp of een elektrische auto aanschaffen? Dan heeft u meer stroom nodig. Het is verstandig om daar met de installatie van zonnepanelen alvast rekening mee te houden. 

Zonnepanelen Zonder Gedoe

Komt u er niet uit? De installateurs van Zonnepanelen Zonder Gedoe bekijken uw specifieke situatie en kunnen u adviseren bij de aankoop van zonnepanelen. 

Geactualiseerd: dinsdag 18 juli 2023

Ӕde de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Website van het Jaar Shopping Awards

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.