Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Bespaar veel gas en geld: zet je cv-ketel op zomerstand

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Met een paar simpele handelingen op je cv-ketel en thermostaat kun je enorm veel besparen op je energiekosten. Hoe doe je dat? Lees de tips.

  • Zet je thermostaat op zomerstand

Laat jij de kamerthermostaat het hele jaar door op dezelfde temperatuur staan of op hetzelfde weekprogramma lopen als in de winter? Hierdoor kan het gebeuren dat wanneer de temperatuur ’s nachts daalt, je cv-ketel aanslaat. Doodzonde, want zo verspil je onnodig energie.

Afhankelijk van het type thermostaat dat je in huis hebt, kun je het programma aanpassen of de zomerstand aan zetten. Op de slimme thermostaat zit vaak al een zomerstand, dan is het simpelweg een kwestie van de zomerstand aanzetten. Bij de andere thermostaten moet het vaak handmatig aangepast worden. Bij een klokthermostaat kun je ook een bepaalde temperatuur instellen voor overdag en ‘s nachts. Je kunt dan instellen dat de thermostaat ’s nachts 2 tot 5 graden lager staat. Zo voorkom je dat je onnodig energie verbruikt wanneer de temperatuur ‘s nachts daalt.

De zomerstand op een thermostaat voorkomt dat de cv-ketel in de zomer aanslaat om het huis op te warmen. Dit komt namelijk weleens voor wanneer het ‘s morgens iets kouder is, en de temperatuur te hoog ingesteld is op de thermostaat. Het aanslaan van de cv-ketel kun je voorkomen door de thermostaat op een lagere temperatuur te zetten. In de zomermaanden kun je hem bijvoorbeeld instellen rond de 15 graden.  

Tip: stel de thermostaat tijdens de zomer in op 15 graden

  • Zet je cv-ketel op zomerstand

De cv-ketel regelt de temperatuur van het water dat naar je verwarming toegaat met de ketelthermostaat.  Ook met het afstellen van je cv-installatie valt veel te winnen. Bij moderne ketels is de maximale aanvoertemperatuur 80 graden Celsius. Bij oudere cv-ketels zelfs 90 graden. Om die hoge temperatuur te bereiken gebruikt de ketel veel gas, en dat zorgt voor hoge energiekosten en meer CO2-uitstoot. Met een lagere cv-temperatuur bespaar je geld én CO2-uitstoot. Bij moderne ketels kun je de temperatuur van het verwarmingswater zelf instellen. In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 50 of 60 graden vaak voldoende. Hoe doe je dat?

Het werkt heel eenvoudig, via de display van de cv-ketel verander je de maximale ‘aanvoertemperatuur’ van het verwarmingswater tot bijvoorbeeld 60ºC. De campagne ‘zet ‘m op 60’ legt je in een video uit in welke stappen je de cv-ketel lager kunt zetten. Ook op MilieuCentraal vind je een video en instructies voor het verlagen van de temperatuur van je cv-ketel.

Uitzetten cv-ketel: verstandig of niet?

Kan ik niet beter de cv-ketel helemaal uitzetten door de stekker uit het stopcontact te trekken? Dan bespaar ik toch nog veel meer? In de meeste situaties is dit geen goed idee volgens experts. Moderne installaties zijn niet ontworpen om helemaal uitgeschakeld te worden.  Het risico  bestaat dat de pomp van de ketel vast komt te zitten door eventueel magnetisch vuil. Ook MilieuCentraal raadt het af om je ketel helemaal uit te zetten. Je loopt dan kans op schimmels en huisstofmijt, zeker als je huis niet goed geisoleerd is.

Let op! Heb je een combiketel? Combiketels verwarmen niet alleen je huis maar leveren ook warm water voor de douche en kraan. Ze hebben een thermostaat voor warm tapwater en die kan ook vaak lager. Verlaag de temperatuur van het warme tapwater bijvoorbeeld van 80 naar 60 graden. Maar ga nooit lager dan 60 graden, want dan verhoog je het risico op Legionella.

Tip: zet je cv-ketel op 50 of 60 graden

Cv-ketel op zomerstand, hoe doe je dat?
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 10 augustus 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.