Energieveiling of energievergelijker? Hoe werkt een energieveiling?
door Marion Veldhuizen Leestijd: 3 minuten
Energieveilingen. Ik schrijf me voor elke veiling in, zodat ik precies weet hoeveel jij voor gas en stroom betaalt als je een energiecontract afsluit via zo’n collectief.
Hoe werkt een energieveiling?
Mocht je nog nooit van een energieveiling gehoord hebben, dan leg ik het even in het kort uit. Bij een energieveiling koop je samen met anderen energie in via een zogenoemd collectief. Voorbeelden daarvan zijn SloopdeCrisis, Consumentenbond en Groepsveiling. Energieleveranciers doen een bod. De goedkoopste leverancier wint en krijgt er in één klap veel klanten bij, mits de inschrijvers natuurlijk ook écht een contract afsluiten. Dat hoeft niet, aangezien je je vrijblijvend inschrijft.
Het winnende bod vergelijken
Als het winnende bod van een veiling bekend is, filter ik daar alle tarieven, vaste leveringskosten en eventuele kortingen uit. Vervolgens maak ik een vergelijking met het voordeligste energiecontract (voornamelijk 1 of 3 jaar) op Gaslicht.com. Ik ga daarbij uit van een gemiddeld huishouden met een verbruik van 3500 kWh stroom en 1800 kuub gas, woonachtig op postcode 1111 AA (gasregio 1).
Waar ben je nu het voordeligst uit?
Zoals je in het laatste nieuwsbericht hierover kunt zien, wisselt dat. Soms ben je via Gaslicht.com voordeliger uit, af en toe is het winnende bod van een groepsveiling goedkoper. Inmiddels is de situatie al weer veranderd voor de gemiddelde verbruiker. Dankzij grote concurrentiestrijd tussen energieleveranciers wisselen deals zo'n beetje dagelijks. Wie onze 'TOP 5 goedkoopste energiepakketten' in de gaten houdt, ziet regelmatig verschuivingen. De ene keer staat Oxxio bijvoorbeeld bovenaan, de andere keer hebben Nuon, E.ON of Energiedirect.nl de beste aanbiedingen.
De voordelen van een overstap via Gaslicht.com
Uiteindelijk hoop ik uiteraard dat je via ons overstapt. Ik ben natuurlijk niet helemaal objectief, maar er zijn een paar sterke argumenten om dat te doen. Ten eerste kun je bij ons terugvallen op een team van experts die met je meedenken en je helpen als er iets misgaat. Dat is toch wat makkelijker dan bellen naar De Telegraaf als je eindafrekening niet klopt. Ten tweede heb je meer keuzevrijheid via Gaslicht.com. De energieveilingen worden vooral gewonnen door de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE), Budget Energie en Vandebron. Verschillende energiemaatschappijen, waaronder enkele grote leveranciers, doen uit principe niet aan veilingen mee. Je hebt dus beperkte keuze en kunt ook niet selecteren op bijvoorbeeld de kwaliteit van de klantenservice of de duurzaamheid van de geleverde stroom. Ten derde loop je ook niet de kans dat je je oude leverancier een opzegboete moet betalen omdat je te vroeg overstapt, waardoor bovendien je recht op een welkomstbonus vervalt.
Jouw persoonlijke situatie
Tot slot kan jouw persoonlijke situatie ervoor zorgen dat juist een andere leverancier voordeliger is dan het winnende bod van een energieveiling. De vergelijking die ik maak is namelijk gebaseerd op een gemiddeld verbruik. Als jij bijvoorbeeld veel meer gas verbruikt, kan de uitkomst zomaar anders uitpakken. Via onze Energievergelijker kun je controleren wat voor jou op dit moment het meest aantrekkelijke energiecontract is.
Bij twijfel: contractcheck
Heb je vragen over een aanbod via een energieveiling? Of wil je dat er iemand met je meekijkt bij het maken van de juiste keuze? Bel even met onze Servicedesk en laat ons je contract checken. Wij kijken graag met je mee. Mocht uiteindelijk blijken dat een aanbod via een energieveiling goedkoper is voor jou, dan zijn we daar ook eerlijk over. Voor ons is namelijk het allerbelangrijkst dat jij als consument het voordeligst uit bent.

Ik ben Marion, sinds eind 2013 werkzaam voor Gaslicht.com. Momenteel ben ik als Coördinator Site Information verantwoordelijk voor alle contractinformatie op de website. Ik zorg er dagelijks met mijn team voor dat de acties op de website up-to-date zijn. . Onze taak is om ervoor te zorgen dat energiecontracten duidelijk en overzichtelijk op onze website staan. Het is leuk om te zien dat consumenten door onze website kunnen zien hoeveel ze wel niet kunnen besparen door over te stappen. Overstapper blij, ik blij!