De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Moet ik kiezen voor vaste of variabele energietarieven?

door Marion Veldhuizen Leestijd: 3 minuten

De meeste Nederlanders kiezen voor vaste energietarieven. Maar bij Gaslicht.com zien we dat variabele energietarieven de laatste tijd iets populairder worden. Wat zijn nu precies de verschillen en hoe maakt u een goede keuze? Marion Veldhuizen van de servicedesk legt het uit!

Wat is een vast tarief?

Bij een vast tarief betaalt u tijdens de hele looptijd van uw contract een afgesproken prijs voor energie. Het tarief stijgt of daalt dus niet als uw energieleverancier in de tussentijd zijn prijzen aanpast. U kunt kiezen voor contracten waar alleen de prijs voor gas of elektriciteit vast is of voor contracten waarin beide tarieven vastliggen. De meeste vaste contracten zijn voor 1 jaar, maar u kunt ook kiezen voor 3 of zelfs 5 jaar. Dan liggen de tarieven vaak wel wat hoger. Als u niets doet, gaat u na afloop van de contractperiode automatisch een variabel tarief betalen, dat meestal flink hoger ligt.

Nee. Als uw leverancier toch tussentijds de energietarieven verhoogt, mag u overstappen. Let wel op, want het gaat hierbij alleen om de tarieven voor gas en elektriciteit. U betaalt daarnaast ook energiebelasting, netwerkkosten en een opslag voor duurzame energie. Deze kosten kunnen wel stijgen. Uw energieleverancier heeft daar geen invloed op. Als de kosten stijgen, stijgen die ook voor mensen met variabele tarieven en klanten van andere leveranciers.

Wanneer is het slim om voor een vast tarief te kiezen?

Als u houdt van zekerheid, is een vast tarief de beste keuze. U weet dan waar u aan toe bent tijdens uw contractperiode. Mochten de energieprijzen in die periode stijgen, dan merkt u daar niets van. Maar u profiteert dus ook niet mee als de prijzen dalen.

Wat is een variabel tarief?

Bij een variabel tarief kunnen de energieprijzen tijdens de looptijd van uw contract veranderen. De meeste aanbieders passen twee keer per jaar, in januari en juli, hun prijzen aan. Of de tarieven stijgen of dalen en met hoeveel is lastig te voorspellen. Na de afloop van uw contract gaat u automatisch een gewoon variabel tarief betalen, dat vaak flink hoger ligt.

Wanneer is het slim om voor een variabel tarief te kiezen?

Als een contract met variabele prijzen voor u het goedkoopst is en u wat risico durft te nemen. Mochten de prijzen dalen, dan profiteert u mee. Maar als ze stijgen, betaalt u meer. Als u die eventuele extra kosten kunt betalen, is een contract met variabele prijzen interessant. Bereken aan de hand van uw postcode en jaarverbruik welk energiecontract het voordeligst is voor u. Vragen? Bel met Marion Veldhuizen of een van onze andere servicemedewerkers.
Moet ik kiezen voor vaste of variabele energietarieven?
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 18 oktober 2019

Marion Veldhuizen
Marion Veldhuizen Coördinator Site Information

Ik ben Marion, sinds eind 2013 werkzaam voor Gaslicht.com. Momenteel ben ik als Coördinator Site Information verantwoordelijk voor alle contractinformatie op de website. Ik zorg er dagelijks met mijn team voor dat de acties op de website up-to-date zijn. . Onze taak is om ervoor te zorgen dat energiecontracten duidelijk en overzichtelijk op onze website staan. Het is leuk om te zien dat consumenten door onze website kunnen zien hoeveel ze wel niet kunnen besparen door over te stappen. Overstapper blij, ik blij!

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie