Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Snelle terugverdientijd

Zonnepanelen huren of kopen? Wat is het verschil?

door Ӕde de Jong 2 reacties Leestijd: 5 minuten

Met zonnepanelen doe je het milieu een plezier en bespaar je flink op je energiekosten. Maar wat is beter: zonnepanelen huren of aanschaffen? Dat zochten we voor je uit!

Zonnepanelen huren of kopen?

Hoe werkt het huren van zonnepanelen?

Als je zonnepanelen huurt, betaal je daarvoor een maandelijkse huurprijs. Hierin zijn de kosten voor de zonnepanelen, de omvormer en de installatie van de panelen inbegrepen. Dat geldt ook voor het onderhoud en eventuele reparaties aan de zonnepanelen.

Voordelen zonnepanelen huren

Nadelen zonnepanelen huren

Je hoeft niet te investeren, terwijl je wel direct bespaart op je energiekosten. Je rendement is lager dan wanneer je zonnepanelen koopt.
Je hebt geen onverwachte kosten en hoeft niets te regelen als er iets kapot gaat. Je maandelijkse kosten staan vaak niet vast:
veel aanbieders houden de mogelijkheid open om de tarieven tussentijds te verhogen.
Na 10 tot 15 jaar moet de omvormer van je zonnepanelen vervangen worden.
Die kosten hoef je zelf niet te betalen.
Je hebt meestal een langlopend huurcontract.
Dat kan lastig zijn als je inkomen verandert of wanneer je wilt verhuizen.


Hoe werkt het aanschaffen van zonnepanelen?

Als je zonnepanelen koopt, betaal je in één keer de aanschafprijs van de zonnepanelen en de omvormer. Daar komen nog de kosten voor de installatie van de zonnepanelen bij. Je kunt zonnepanelen aanschaffen met je eigen spaargeld, maar het is ook mogelijk om een duurzaamheidslening af te sluiten of je hypotheek te verhogen. Je betaalt dan elke maand een deel van de aanschafkosten voor je zonnepanelen terug. Ook betaal je rente.

Voordelen zonnepanelen aanschaffen

Nadelen zonnepanelen aanschaffen

Je kunt zelf je zonnepanelen uitkiezen. Eventuele kosten voor onderhoud en reparatie zijn voor eigen rekening.
Je rendement is hoger dan wanneer je zonnepanelen huurt. Na 10 tot 15 jaar moet de omvormer van je zonnepanelen vervangen worden*.
Die kosten betaal je zelf.
De waarde van je woning neemt toe met zonnepanelen op het dak.

* Dit geldt voornamelijk voor string-omvormers. Micro-omvormers (omvormers achter elk zonnepaneel i.p.v. een centrale omvormer in de woning) hebben een langere levensduur en worden daarbij vaak geleverd met 25 jaar garantie. 

Zonnepanelen huren of aanschaffen: hoe zit het met de kosten?

Kort en simpel: kopen is voordeliger dan huren. Zelfs als je geld leent om je zonnepanelen aan te schaffen. Dat is ook logisch: je profiteert van het gemak en de verhuurder van de zonnepanelen wil zelf ook wat verdienen. Daar betaal je voor. Hieronder hebben we een ruwe vergelijking gemaakt op basis van 12 zonnepanelen, die 20 jaar meegaan. De berekening is gebaseerd op gangbare marktprijzen op dit moment. Of je nu eigenaar wilt worden of gaat huren, het is altijd slim om meerdere offertes op te vragen. Er zitten namelijk grote verschillen tussen zonnepanelen zelf en tussen aanbieders en verhuurders van zonnepanelen. Aan de berekening kunnen geen rechten worden ontleend.

Kosten Kopen Huren
Aanschaf en installatie € 5000 eenmalig* N.v.t.
Schoonmaak en onderhoud € 50  per jaar N.v.t.
Nieuwe omvormer € 1000 eenmalig N.v.t.
Huurtermijn - € 55 per maand
Totale kosten € 6000 € 9.9900
Maandelijkse kosten € 25 € 55

* Wanneer je geld leent om je zonnepanelen aan te schaffen, stijgt dit bedrag. Rekenvoorbeeld: je sluit een energiebespaarlening van € 4999 euro af bij het Nationaal Warmtefonds. Je betaalt de lening in 7 jaar terug en betaalt 1,7% rente. De totale kosten voor deze lening inclusief rente en aflossing bedragen € 5306,28. Je maandelijkse kosten komen dan over een periode van 20 jaar uit op € 26,16 euro.

Waar moet je op letten als je zonnepanelen gaat huren?

Zonnepanelen huren is dus eigenlijk altijd duurder dan zonnepanelen aanschaffen. Maar als je niet wilt of kunt lenen en toch wilt besparen op je energierekening kan het voor jou wel interessant zijn. Zoek wel goed uit waar je voor tekent. Kun je bijvoorbeeld tussentijds je contract opzeggen of moet je dan alsnog de resterende huur betalen? En als je kunt opzeggen, wat zijn dan de kosten om de panelen weer van je dak te halen? Let ook goed op wat er in je contract staat over de huurprijs van je zonnepanelen. Gaat die elk jaar een beetje omhoog of heb je een vaste prijs? Tot slot is het goed om te weten of je de zonnepanelen na verloop van tijd alsnog kunt kopen en zo ja, tegen welke prijs. Er zijn flinke verschillen tussen aanbieders van huurpanelen, dus vergelijk de voorwaarden goed.

Zonnepanelen op het dak van een huurwoning

Wanneer je een woning huurt, komen daar nog een aantal extra aandachtspunten bij. Je hebt sowieso toestemming van de verhuurder of woningcorporatie nodig om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Leg op papier vast dat de zonnepanelen jouw eigendom zijn en dus niet bij de woning horen. Maak verder goede afspraken over wat er met de zonnepanelen gebeurt wanneer de verhuurder het huurcontract opzegt, het huis verkoopt of jij wilt verhuizen. Demonteren van de panelen kost al snel enkele honderden euro’s. Het is voor jou als huurder aantrekkelijker wanneer de verhuurder of de volgende huurder de panelen overneemt.

Zonnepanelen en de salderingsregeling

Op dit moment geldt in Nederland nog de salderingsregeling. Dankzij deze regeling is het heel gunstig om stroom te leveren, want je mag die stroom wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Tegen hetzelfde tarief, inclusief alle belastingen. Daar zit wel een maximum aan: als je jaarlijks meer stroom levert dan afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het ‘teveel’ dat je produceert. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling mogelijk stapsgewijs afgebouwd. Je bespaart daardoor minder op je energiekosten dan nu het geval is. Veel energieleveranciers zijn daarom gestopt met het verhuren van zonnepanelen. Er zijn nog wel verschillende landelijke spelers actief waar je zonnepanelen kunt huren of leasen.

Het gunstigste energiecontract met zonnepanelen

Met zonnepanelen op je dak gaat je energierekening sowieso omlaag. Of je nu koopt of huurt. Maar wat is nou het gunstigste energiecontract als je zelf zonne-energie opwekt? Dat ontdek je eenvoudig met onze energievergelijker. Vul de verwachte opbrengst van je zonnepanelen in en je ziet direct welk energiecontract het beste bij jou past.

Zonnepanelen huren of kopen? Wat is het verschil?
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 2 februari 2024

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Reacties (2)

Geplaatst door: Jan Hullegien ()

Beste lezer,

kan ik een exacte opgave van het maandelijkse huurbedrag krijgen als ik zonnepanelen wil gaan huren?

Ik hoor graag van u.


Mvg,
Jan Hullegien.

Opmerking van de redactie op 10-05-2022
Beste meneer Hullegien,

Bedankt voor uw reactie. Helaas verhuren wij geen zonnepanelen waardoor wij u geen prijs hiervoor kunnen geven. Het is via ons alleen mogelijk om zonnepanelen te kopen. Wij raden aan om te overwegen om zonnepanelen te kopen omdat dit vaak voordeliger is dan huren.

Mochten er verdere vragen zijn dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: JosephLax ()

I just want to say thank you for this great website. I found a solution here on gaslicht.com for my issue.

Opmerking van de redactie op 21-01-2022
Dear JosephLax,

Thank you for your response and your compliment! If there is anything else we can do to help you, please let us know.

Kind regards,
Marlies

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha
Website van het Jaar Shopping Awards

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.