Genomineerd voor 2021!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Alles over grijze energie

Grijze energie is opgewekt uit fossiele brandstoffen zoals gas, aardolie en kolen. Deze energiebronnen kunnen opraken. De winning en omzetting geven schadelijke effecten voor het milieu. In tegenstelling tot groene energie is grijze energie niet milieuvriendelijk. Wat is het verschil tussen grijze en groene energie?

Het verschil tussen grijze en groene energie

Het verschil tussen groene stroom en grijze stroom is de manier waarop de energie is opgewekt. Elektriciteit kan op verschillende manieren worden opgewekt: met fossiele brandstoffen zoals gas en kolen, maar ook met behulp van duurzame bronnen. Met duurzaam worden energiebronnen bedoeld die nooit opraken, bijvoorbeeld zon, wind, water en biomassa. Groene stroom is milieuvriendelijk.

Bij het opwekken van elektriciteit met fossiele brandstoffen komen broeikasgassen vrij die schadelijk zijn voor het milieu. Deze zogenaamde grijze elektriciteit is dus slechter voor het milieu dan de groene elektriciteit die op een duurzame manier wordt opgewekt. Grijze stroom is niet milieuvriendelijk.

Kernenergie

Een derde soort is elektriciteit die wordt opgewekt met kernenergie. Bij kernenergie komen geen milieubelastende gassen vrij. Toch wordt dit ook grijze elektriciteit genoemd, omdat er schadelijk afval ontstaat als deze energie gemaakt wordt.

Kiezen voor grijze of groene energie

Grijze energieVeel mensen willen kunnen kiezen hoe hun stroom is opgewekt: milieuvriendelijk of niet. Daarom is er in Nederland een systeem gemaakt waarin je milieuvriendelijk opgewekte stroom als apart product kunt kopen. Dit noemen we groene stroom.

Bij veel energieleveranciers kunt u kiezen tussen grijze en groene energie. Alle elektriciteit die wordt opgewekt, gaat via hetzelfde elektriciteitsnet naar uw huis. U kunt niet zien of dat grijze of groene stroom is. Uw energieleverancier moet u vertellen welke stroom u krijgt. Op het stroometiket staat welke grijze of duurzame energiebronnen uw leverancier gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. U krijgt het ieder jaar na 1 mei van uw energieleverancier, samen met de jaarafrekening. U kunt het stroometiket van elke leverancier en van elk energiecontract ook vinden in de energievergelijker van Gaslicht.com.

Is groene energie duurder dan grijze energie?

Veel mensen denken dat groene energie duurder is dan grijze energie. Dat is niet (meer) zo. Tegenwoordig zit er steeds minder verschil in de prijs tussen groen en grijs. Het opwekken van groene stroom is wel duurder dan grijze stroom, maar bedrijven worden gestimuleerd om te investeren in duurzame energie door middel van subsidies. Daardoor kunnen zij het alsnog voordelig verkopen.

Als u een vergelijking maakt met een gemiddeld verbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas met een postcode in Amsterdam, staat er een energiecontract met groene stroom bovenaan met totale jaarkosten van € 1680. Het goedkoopste energiecontract met grijze stroom kost € 1822. Het voordeligste energiecontract met 100% duurzame energie kost € 1723, nog steeds goedkoper dan het grijze contract. Groen is tegenwoordig dus vaak nog goedkoper dan grijs (peildatum aug. 2020).

Welke energie kiezen overstappers via Gaslicht.com?

Steeds minder overstappers via Gaslicht.com kiezen voor grijze stroom. In de eerste helft van 2019 stapte ruim 80 procent over op een energiecontract met groene stroom. Ook kiezen mensen vaker voor groene stroom uit Nederland.

afbeeldingenergiegroengrijs-2017-2018-2019.png

Grijze en groene energie vergelijken

Op Gaslicht.com kunt u energie vergelijken en in één oogopslag zien of de elektriciteit groen of grijs is. Het is mogelijk de zoekresultaten te filteren op groene of grijze stroom. Daarnaast kunt u kiezen voor 100% duurzame energie, dat wil zeggen groene stroom uit Nederland én CO2-gecompenseerd gas.

Geactualiseerd: 01-07-2021


Direct naar:


Gepubliceerd: maandag 26 april 2010
Geactualiseerd: donderdag 1 juli 2021
Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie