Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Wat is precies grijze energie?

Grijze stroom is opgewekt uit fossiele brandstoffen zoals gas, aardolie en kolen. Deze energiebronnen kunnen opraken. De winning en omzetting geven schadelijke effecten voor het milieu. In tegenstelling tot groene energie is grijze energie niet milieuvriendelijk. Wat is het verschil tussen groene en grijze energie?

Ga snel naar:

Wat is grijze energie? Verschil met groene energie

Het verschil tussen groene en grijze energie

Het verschil tussen groene stroom en grijze stroom is de manier waarop de energie is opgewekt. Elektriciteit kan op verschillende manieren worden opgewekt: met fossiele brandstoffen zoals gas en kolen, maar ook met behulp van duurzame bronnen. Met duurzaam worden energiebronnen bedoeld die nooit opraken, bijvoorbeeld zon, wind, water en biomassa. Groene stroom is milieuvriendelijk.

Bij het opwekken van elektriciteit met fossiele brandstoffen komen broeikasgassen vrij die schadelijk zijn voor het milieu. Deze zogenaamde grijze elektriciteit is dus slechter voor het milieu dan de groene elektriciteit die op een duurzame manier wordt opgewekt. Grijze stroom is niet milieuvriendelijk.

Kernenergie

Ook kernenergie valt onder grijze stroom. Bij het opwekken ontstaat afval dat lastig op te slaan is. Maar er komt weinig CO2 bij vrij. Daarom onderzoeken wetenschappers of we kernenergie in de toekomst toch kunnen inzetten. Bekijk de informatie hierover op de website van de Rijksoverheid. De Europese Commissie wil gascentrales en kerncentrales - onder voorwaarden - op een lijst van duurzame investeringen zetten. Voor het zover is, moet in Europa echter eerst overeenstemming worden bereikt over wat nu echt duurzaam en goed voor het klimaat is, en wat niet. Daarover zijn de meningen van de lidstaten al jaren erg verdeeld.

Kiezen voor groene of grijze stroom

grijze energieVeel mensen willen kunnen kiezen hoe hun stroom is opgewekt: milieuvriendelijk of niet. Daarom is er in Nederland een systeem gemaakt waarin je milieuvriendelijk opgewekte stroom als apart product kunt kopen. Dit noemen we groene stroom.

Bij veel energieleveranciers kunt u kiezen tussen grijze en groene energie. Alle elektriciteit die wordt opgewekt, gaat via hetzelfde elektriciteitsnet naar uw huis. U kunt niet zien of dat grijze of groene stroom is. Uw energieleverancier moet u vertellen welke stroom u krijgt. 

Op het stroometiket staat waar uw stroom het voorgaande jaar vandaan kwam. U kunt dus zien of uw energieleverancier u echt groene stroom leverde. Uw leverancier moet ook laten zien wat de bronnen waren van de totale levering van zijn bedrijf. Dit kunnen groene en grijze bronnen zijn. Zo weet u hoe ‘groen’ het hele bedrijf is.  U krijgt het stroometiket ieder jaar uiterlijk 1 mei van uw energieleverancier, samen met de jaarafrekening. U kunt het stroometiket van elke leverancier en van elk energiecontract ook vinden in de energievergelijker van Gaslicht.com.

De groene stroom die volgens het stroometiket van uw energieleverancier is geleverd, moet overeenkomen met de zogeheten Garanties van Oorsprong. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) controleert dit.

Is groene energie duurder dan grijze energie?

Veel mensen denken dat groene energie duurder is dan grijze energie. Dat is niet (meer) zo. Tegenwoordig zit er steeds minder verschil in de prijs tussen groen en grijs. Het opwekken van groene stroom is wel duurder dan grijze stroom, maar bedrijven worden gestimuleerd om te investeren in duurzame energie door middel van subsidies. Daardoor kunnen zij het alsnog voordelig verkopen. Groene stroom uit andere EU-landen is vaak goedkoper dan groene stroom uit Nederland.

Als u een vergelijking maakt met een gemiddeld verbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas met een postcode in Amsterdam staat er een energiecontract met groene stroom bovenaan met totale jaarkosten van € 2589. In januari 2024 staan er zelfs alleen maar pakketten met groene stroom in de vergelijker (peildatum: 30-01-2024). Voor 1 kWh stroom moet op dit moment ongeveer 26 cent betaald worden (peildatum: 30 januari 2024).

Grijze en groene energie vergelijken

Op Gaslicht.com kunt u energie vergelijken en in één oogopslag zien of de elektriciteit groen of grijs is. Het is mogelijk de zoekresultaten te filteren op groene of grijze stroom. Daarnaast kunt u kiezen voor 100% duurzame energie, dat wil zeggen groene stroom uit Nederland én CO2-gecompenseerd gas. Ook kunt u kiezen voor stroom vrij van biomassa. Stroom uit biomassa is opgewekt uit de verbranding van natuurlijke materialen, zoals afval, mest, (rest)hout, pallets, etc. Deze vorm van energieopwekking wordt niet altijd als even duurzaam beschouwd, omdat ontbossing, transport en CO2-uitstoot een negatieve invloed hebben op het milieu.

Geactualiseerd: dinsdag 30 januari 2024
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.