Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Vergelijk energie in Gelderland

Selecteer uw situatie (stap 2 van 2)

In de provincie Gelderland is Vattenfall de standaard energieleverancier. Sinds 2004 is de energiemarkt geliberaliseerd en mag ieder huishouden zelf zijn/haar energieleverancier kiezen. U kunt dus overstappen naar een andere energieleverancier. Bent u nog nooit overgestapt? Dan is Vattenfall uw energieleverancier.

Verschillen in energieprijzen tussen de energie aanbieders

In 2004 is de energiemarkt geliberaliseerd en mogen energieleveranciers zelf de prijzen voor stroom en gas bepalen, waardoor er prijsverschillen ontstaan. Via Gaslicht.com kunt u alle energie aanbieders in Gelderland vergelijken.

Netbeheer in Gelderland

Leidingen voor stroom en gas in Gelderland worden beheerd door Liander. In enkele plaatsen wordt het energienet beheerd door Stedin. In iedere regio is er één netbeheerder verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van het elektriciteits- en gasnetwerk. Deze netbeheerder is wettelijk bepaald. Hierdoor kunt u niet zelf uw netbeheerder kiezen. Ook als u overstapt naar een andere energieleverancier blijft uw netbeheerder hetzelfde. De netbeheerder vraagt ieder jaar uw verbruik op en geeft dit door aan uw energieleverancier.

Gasregio in Gelderland

Voor het transport van gas via het landelijke transportnet van de Gasunie werd tot 2020 een toeslag gerekend. Dit was de zogenaamde regiotoeslag of transporttoeslag. Het belangrijkste gaswingebied van Nederland ligt in Groningen, in Slochteren. Hoe dichter je bij het gaswingebied in Groningen woonde, des te lager de regiotoeslag voor gas. Per 1 januari 2020 mag de gastoeslag niet meer afhankelijk zijn van de regio.  Er geldt één gasprijs afhankelijk van het gekozen energiecontract.

Gasregio in Gelderland: gasregio 1 en 3

Lagere stroomprijs: dubbeltarief in Gelderland

Heeft u een slimme meter, dan kunt u kiezen voor het dubbeltarief. Met dit tarief betaalt u een lagere stroomprijs in de zogenoemde daluren; van 23:00u 's avonds tot 7:00u 's ochtends, in het weekend en tijdens feestdagen. In de overige uren betaalt u het normale tarief, een iets hogere prijs per elektriciteits-eenheid. Afhankelijk van uw leverancier, verbruik én op welke tijdstippen u veel elektriciteit gebruikt, kan een dubbeltarief u besparingen opleveren. U kunt hierbij doorgaans aanhouden dat u voordeliger uit bent met een dubbele meter wanneer meer dan de helft van uw verbruik in de daluren valt.

Stadsverwarming in Gelderland

Stadsverwarming is een manier om uw huis te verwarmen en warm water te krijgen, zonder dat u gas gebruikt. Uw huis en water wordt verwarmd door waterleidingen. Het water in deze leidingen is verwarmd door restwarmte van bijvoorbeeld elektriciteitscentrales. Als u stadsverwarming heeft, kunt u niet overstappen op een andere warmteleverancier, dit is centraal geregeld. U kunt wel overstappen naar een andere leverancier voor uw elektriciteit met hulp van de Energievergelijker. In de volgende delen van Gelderland is stadswarmte beschikbaar:

Stad - wijk/stadsdeel

  • Apeldoorn - Zuidbroek
  • Arnhem - Presikhaaf, Schuytgraaf
  • Duiven
  • Westervoort
  • Ede - Kernhem
  • Nijmegen - Oosterhout, Lent
  • Zevenaar - Groot Holthuizen

Geactualiseerd: donderdag 4 augustus 2022
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.