Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Vergelijk energie in Zuid-Holland

Selecteer uw situatie (stap 2 van 2)

De standaard leveranciers in de provincie Zuid-Holland zijn de energieleveranciers Eneco en Vattenfall. De energiemarkt is in 2004 geliberaliseerd. Sindsdien mag u zelf uw energie vergelijken en een andere energieleverancier kiezen. Bent u nog nooit overgestapt, dan heeft u op dit moment een contract voor de levering van gas en/of elektriciteit bij Eneco of Vattenfall.

Energieprijzen: verschillen tussen de energie aanbieders

Energieleveranciers bepalen zelf de prijzen voor stroom en gas. Er bestaan verschillen tussen de energieprijzen van alle leveranciers in Nederland.
Door de energieprijzen van alle energie aanbieders in de provincie Zuid-Holland te vergelijken via deze website, kunt u mogelijk besparen op uw jaarlijkse energierekening.

Verzekerd van stroom en gas: Netbeheer in Zuid-Holland

Het leidingennetwerk in Zuid-Holland voor stroom en gas wordt beheerd door netwerkbeheerders Stedin en Liander. Het is niet mogelijk om zelf uw netbeheerder te kiezen. De netbeheerder in uw regio is wettelijk bepaald. Op deze manier bent u ervan verzekerd dat er één partij verantwoordelijk is voor de aanleg en het onderhoud van het uitgebreide elektriciteits- en gasnetwerk. De meters voor stroom en gas zijn ook eigendom van de netbeheerder. De netbeheerder vraagt jaarlijks uw standen op en geeft deze door aan uw energieleverancier.

Ook bij het overstappen naar een andere, mogelijk goedkopere energieleverancier blijft uw netbeheerder hetzelfde. Zo bent u er dus altijd zeker van dat het licht blijft branden en uw huis verwarmd wordt.

Gemeente Westland en Midden-Delfland; andere netbeheerder

In Zuid-Holland zijn Stedin en Liander de netbeheerders. De gemeenten Westland en Midden-Delfland vormen hierop een uitzondering. De netbeheerder in deze regio is Westland Infra.
Natuurlijk kunt u ook in de regio's Westland en Midden-Delfland uw energie vergelijken en overstappen naar een andere energieleverancier.

Gasregio's afgeschaft in 2020

Per 1 januari 2020 mag de gastoeslag niet meer afhankelijk zijn van de regio. Dit betekent dat het niet meer uitmaakt waar in Nederland je gas afneemt. Dat houdt in dat overal in Nederland hetzelfde tarief geldt (net als voor een postzegel) en dat er daarmee geen gasregio’s meer zijn. Er geldt één gasprijs afhankelijk van het gekozen energiecontract.

Gasregio 1, 3 en 10

Lagere stroomprijs: dubbeltarief in Zuid-Holland

Heeft u een slimme meter, dan kunt u kiezen voor het dubbeltarief. Met dit tarief betaalt u een lagere stroomprijs in de zogenoemde daluren;  's nachts, in het weekend en tijdens feestdagen. In de overige uren betaalt u het normale tarief, een hogere prijs per elektriciteits-eenheid.

In provincie Zuid-Holland gaat het daltarief om 23:00 uur ’s avonds in. Rond Leiden zelfs al vanaf 21:00 uur 's avonds. Afhankelijk van uw leverancier, verbruik én op welke tijdstippen u veel elektriciteit gebruikt, kan een dubbeltarief u besparingen opleveren. U kunt hierbij doorgaans aanhouden dat u voordeliger uit bent met een dubbel tarief wanneer meer dan de helft van uw verbruik in de daluren valt.

Stadsverwarming in Zuid-Holland

In delen van Zuid-Holland komt stadsverwarming voor. Stadsverwarming is een manier om uw huis te verwarmen en warm water te krijgen, zonder het gebruik van gas. In Zuid-Holland komt in de volgende steden of stadsdelen stadsverwarming voor:

Stad - wijk/stadsdeel

  • Barendrecht - Carnisselande
  • Bergschenhoek - Boterdorp Zuidwest (Energiebuurt)
  • Capelle aan den IJssel
  • Delft
  • Den Haag
  • Leiden - Roomberg, Stevenshof, Merenwijk
  • Nootdorp - Nieuwe Veen
  • Rotterdam - Centrum, Kop van Zuid, Ijsselmonde, Charlois, Alexander, Hoogvliet
  • Zoetermeer - Oosterheem

Heeft u stadsverwarming in uw woning, dan is overstappen naar een andere warmteleverancier niet mogelijk. U kunt mogelijk wel besparen door de tarieven en pakketten voor elektriciteit te vergelijken met de Stroomvergelijker.


Geactualiseerd: donderdag 4 augustus 2022
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.