Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

1 op 5 huishoudens bezorgd over energierekening

door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 3 minuten

Eén op de vijf huishoudens maakt zich zorgen over de vraag of zij hun energierekening wel kunnen betalen. Dat blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. Besparen is daarom van groot belang. Milieu Centraal heeft berekend dat eenvoudige bespaartips een paar honderd euro per jaar schelen. Wij hebben de tips op een rijtje gezet én aangevuld zodat u minimaal 300 euro goedkoper uit bent!

Energie besparen loont!

Bijna de helft van de ondervraagde huishoudens weet niet of er geld teruggekregen of bijbetaald zal moeten worden op de jaarafrekening. Het goede nieuws: op veruit het grootste deel van uw rekening heeft u zelf direct invloed. Energie besparen loont dus!

Alles bij elkaar betaalt een gemiddeld huishouden 2080 euro per jaar aan energiekosten. Dat bedrag is gebaseerd op huishoudens met een gemiddeld jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1800 m3 gas, die nog nooit eerder zijn overgestapt. Van de leveringskosten gaat meer dan de helft op aan gasverbruik. Bijna de helft van de kosten zijn voor stroomgebruik en slechts een klein gedeelte van uw jaarlijkse energierekening bestaat uit vaste kosten, waar u niets aan kunt veranderen.

Tips om uw energierekening te verlagen

- Maak uw energieverbruik inzichtelijk met de Online Meterkaart. Meten is weten!

- Er komen steeds meer nieuwe apparaatjes die u inzicht geven in uw energieverbruik. Ontdek welke bij u past op energieverbruiksmanagers.nl.

- Isoleer uw huis. Het kost bijna duizend euro per jaar meer om een slecht geïsoleerd ouder huis te verwarmen dan om een goed geïsoleerd ouder huis warm te stoken.

- Wees zuinig met warm water. Als iedereen in een gemiddeld huishouden één minuut korter doucht, bespaart dat op jaarbasis al zo’n 25 euro.

- Koop energiezuinige apparaten. Een zuinige koelvriescombinatie (label A+++) bespaart over zijn hele levensduur 750 euro  vergeleken met een even groot minder zuinig exemplaar (label A), dat zo’n 250 euro minder kost. Dat is snel terugverdiend!

- Uw maandelijkse voorschotbedrag wordt vastgesteld op basis van uw verbruik van drie jaar eerder. Als u een flinke energiebesparende maatregel heeft genomen, zal uw verbruik dalen en kunt u uw maandbedrag laten verlagen door uw leverancier. U kunt de verwachte jaarlijkse besparing door 12 delen om te schatten met welk bedrag het voorschotbedrag omlaag kan.

- Ga na via de Energievergelijker of u voordeliger uit bent door over te stappen op een ander energiecontract. Veel huishoudens betalen nog altijd teveel voor hun gas en stroom. Angst voor rompslomp, gemakzucht of onwetendheid zorgt ervoor dat zij de overstap naar een andere leverancier niet maken. Dat dit niet nodig is, blijkt uit de vele positieve ervaringen van overstappers. Het goedkoopste energiepakket kost 1770 euro, wat dus al snel een besparing van 310 euro oplevert!

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: energierekening ()

Precies! Energie besparen loont! Denk ook kleine snelle isolatietips die je op een zaterdagmiddag klaar kan hebben: radiatorfolie plakken, tochtstrips, waterbesparende douchekop installeren. Je kan ook Advies op Maat, en nog meer tips krijgen op: weekvandeenergierekening.nl

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.