De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Energie vergelijken

2020 was extreem goed jaar voor opbrengst zonnepanelen

door Jeanet Woldring

zonnepanelen-manege.jpgDoor het hoge aantal zonuren leverde een gemiddeld zonnepaneelsysteem het afgelopen jaar 617 euro op. Dat heeft Essent berekend. Het lijkt er op dat 2020 een jaar was met een van de meeste zonuren. Sinds 2015 had alleen het jaar  2018 meer zonuren. 

 Het afgelopen jaar had 1950 zonuren: 265 uur meer dan de norm. Volgens de energieleverancier leverde dit aantal zonuren eigenaren van een gemiddeld zonnepaneelsysteem 619 euro op. Dat zou zo’n 17,5% meer zijn dan het langjarig gemiddelde (1989 – 2018). Dat is de standaard waartegen zonuren en de opbrengst van zonnepanelen worden afgezet. Oktober kende een flinke dip in zonuren , maar verder scheen de zon bovengemiddeld veel tussen maart en september.

Hoe is de opbrengst berekend?

In de berekening gaat Essent uit van:

  • een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 10 zonnepanelen met elk een vermogen van 260 Wattpiek, die samen onder ideale omstandigheden 2288 kWh stroom per jaar opwekken en jaarlijkse besparing van € 526 euro opleveren.
  • een stroomprijs van 23 eurocent per kWh, inclusief btw en energiebelastingen.
  • instraling en zonuren van KNMI.
  • een norm op basis van instralingsgegevens de Bilt 1989-2018

Salderingsregeling voorlopig verlengd

De opgewekte stroom vanuit de zonnepanelen zorgt ervoor dat u minder aan verbruikte stroom hoeft te betalen. Dat wordt maandelijks of jaarlijks verrekend. De overheid wilde dat er een terugleversubsidie kwam, wat nadelig zou zijn voor zowel huishoudens als bedrijven. Toch is de gunstige salderingsregeling van zonnepanelen verlengd tot 2023. Vanaf 2023 tot 2031 wordt het salderen langzaam afgebouwd (let op: dit is nog een wetsvoorstel). Het houdt in dat u vanaf 2023 de opgewekte energie die u teruglevert niet meer volledig mag verrekenen met de verbruikte energie.

Berekening opbrengst zonnepanelen

U kunt ongeveer berekenen hoeveel de opbrengst per jaar in stroom en geld van zonnepanelen zal zijn, maar deze zullen nooit helemaal accuraat zijn. De hoeveelheid zon is vooraf natuurlijk niet te berekenen. De verschillen zullen echter nooit heel groot zijn. Zaken zoals de aankoop- of huurprijs van de zonnepanelen, installatie van de zonnepanelen en eventuele bijkomende onkosten voor onderhoud zijn wel bekend. 

Grote verschillen in terugleververgoeding en saldering

Wekt u zelf stroom op? Dan loont het kritisch te kijken naar de voorwaarden rond saldering als u een energiecontract afsluit. Zoals uit ons overzicht saldering en terugleververgoeding blijkt, zijn er grote verschillen.  Zo betalen sommige energieleveranciers het zogeheten kale leveringstarief conform het contract, anderen betalen een vast tarief per kWh. De terugleververgoeding van Essent bedraagt momenteel 5,5 eurocent per kWh, terwijl Greenchoice 8 eurocent vergoedt. Dat geldt tot 2000 kWh. Bij Powerpeers krijgt u op dit moment de hoogste teruglevergoeding: tot 5000 kWh 11 cent per kWh. Genoemde tarieven zijn exclusief btw. 

Heeft u zonnepanelen en wilt u weten wie de voordeligste energieleverancier is? Vul het aantal zonnepanelen in en onze Energievergelijker toont razendsnel de beste resultaten.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 20 januari 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie