Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 40 jaar garantie
  • Historisch snelle terugverdientijd

2020 was extreem goed jaar voor opbrengst zonnepanelen

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

zonnepanelen-manege.jpgDoor het hoge aantal zonuren leverde een gemiddeld zonnepaneelsysteem het afgelopen jaar 617 euro op. Dat heeft Essent berekend. Het lijkt er op dat 2020 een jaar was met een van de meeste zonuren. Sinds 2015 had alleen het jaar  2018 meer zonuren. 

 Het afgelopen jaar had 1950 zonuren: 265 uur meer dan de norm. Volgens de energieleverancier leverde dit aantal zonuren eigenaren van een gemiddeld zonnepaneelsysteem 619 euro op. Dat zou zo’n 17,5% meer zijn dan het langjarig gemiddelde (1989 – 2018). Dat is de standaard waartegen zonuren en de opbrengst van zonnepanelen worden afgezet. Oktober kende een flinke dip in zonuren , maar verder scheen de zon bovengemiddeld veel tussen maart en september.

Hoe is de opbrengst berekend?

In de berekening gaat Essent uit van:

  • een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 10 zonnepanelen met elk een vermogen van 260 Wattpiek, die samen onder ideale omstandigheden 2288 kWh stroom per jaar opwekken en jaarlijkse besparing van € 526 euro opleveren.
  • een stroomprijs van 23 eurocent per kWh, inclusief btw en energiebelastingen.
  • instraling en zonuren van KNMI.
  • een norm op basis van instralingsgegevens de Bilt 1989-2018

Salderingsregeling voorlopig verlengd

De opgewekte stroom vanuit de zonnepanelen zorgt ervoor dat u minder aan verbruikte stroom hoeft te betalen. Dat wordt maandelijks of jaarlijks verrekend. De overheid wilde dat er een terugleversubsidie kwam, wat nadelig zou zijn voor zowel huishoudens als bedrijven. Toch is de gunstige salderingsregeling van zonnepanelen verlengd tot 2023. Vanaf 2023 tot 2031 wordt het salderen langzaam afgebouwd (let op: dit is nog een wetsvoorstel). Het houdt in dat u vanaf 2023 de opgewekte energie die u teruglevert niet meer volledig mag verrekenen met de verbruikte energie.

Berekening opbrengst zonnepanelen

U kunt ongeveer berekenen hoeveel de opbrengst per jaar in stroom en geld van zonnepanelen zal zijn, maar deze zullen nooit helemaal accuraat zijn. De hoeveelheid zon is vooraf natuurlijk niet te berekenen. De verschillen zullen echter nooit heel groot zijn. Zaken zoals de aankoop- of huurprijs van de zonnepanelen, installatie van de zonnepanelen en eventuele bijkomende onkosten voor onderhoud zijn wel bekend. 

Grote verschillen in terugleververgoeding en saldering

Wekt u zelf stroom op? Dan loont het kritisch te kijken naar de voorwaarden rond saldering als u een energiecontract afsluit. Zoals uit ons overzicht saldering en terugleververgoeding blijkt, zijn er grote verschillen.  Zo betalen sommige energieleveranciers het zogeheten kale leveringstarief conform het contract, anderen betalen een vast tarief per kWh. De terugleververgoeding van Essent bedraagt momenteel 5,5 eurocent per kWh, terwijl Greenchoice 8 eurocent vergoedt. Dat geldt tot 2000 kWh. Bij Powerpeers krijgt u op dit moment de hoogste teruglevergoeding: tot 5000 kWh 11 cent per kWh. Genoemde tarieven zijn exclusief btw. 

Heeft u zonnepanelen en wilt u weten wie de voordeligste energieleverancier is? Vul het aantal zonnepanelen in en onze Energievergelijker toont razendsnel de beste resultaten.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.
Navigatie