Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

ACM controleert of energieleveranciers voorbereid zijn op de winter

door Ӕde de Jong Leestijd: 2 minuten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) controleert of energieleveranciers klaar zijn voor komende winter. De ACM heeft bij alle leveranciers de financiële cijfers opgevraagd en controleert of ze genoeg stroom en gas ingekocht hebben om hun klanten van energie te voorzien. Vorig jaar heeft de ACM de eisen aangescherpt om de kans te verkleinen dat leveranciers failliet gaan. 

Vergunning

Alle energieleveranciers moeten een vergunning van de ACM hebben. Om die te krijgen en behouden moeten leveranciers aan de eisen van de ACM voldoen. Voldoet een leverancier niet aan die eisen, dan moeten ze een herstelplan inleveren. In het uiterste geval kan de ACM de vergunning intrekken.

Verscherpt toezicht

Momenteel hebben 59 leveranciers zo’n vergunning. 10 leveranciers staan onder verscherpt toezicht, maar 4 daarvan gaan de Nederlandse markt verlaten. De overige 6 moeten bijvoorbeeld hun financiële administratie verbeteren. Verder zijn er nog 5 leveranciers die een herstelplan hebben ingeleverd om hun financiële positie te verbeteren. Die plannen beoordeelt de ACM nu. De ACM noemt geen namen.   

Extra maatregelen

De ACM heeft de Tweede Kamer gevraagd om leveranciers te verplichten een compensatiefonds op te zetten. Hiermee kunnen de vooruitbetaalde voorschotten zonodig vergoed worden. Daarnaast wil de ACM op kunnen treden tegen onredelijk hoge tarieven. Ook willen ze maatregelen om de vergelijkbaarheid van contracten te kunnen vergroten. 

Tijdige facturatie

Ongeveer een derde van de energieleveranciers verstuurde de jaar- of eindafrekeningen niet op tijd. De ACM heeft deze leveranciers daarop aangesproken. De leveranciers werken deze achterstanden nu weg. Ongeveer de helft heeft de administratie een stuk beter op orde na deze waarschuwing van de ACM. 

Wervingsstop nieuwe klanten

De ACM wil graag de bevoegdheid om een ‘nieuwe klanten-stop’ op te leggen aan leveranciers die zich niet aan de regels houden. De meeste instrumenten die de ACM heeft, kosten veel tijd en onderzoek. Met zo’n klantenstop kan de ACM sneller ingrijpen als dat nodig is. In het geval van een wervingsstop mag de leverancier geen nieuwe klanten aannemen totdat ze zich weer aan de regels houden.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 16 oktober 2023

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie