De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

ACM: Groene stroom is ook écht groen

door Jeanet Woldring 1 reactie

windmolen.jpgGroene stroom komt ook echt altijd van groene bronnen. En Nederlandse groene stroom komt van windmolens of zonnepanelen. De informatie op de stroometiketten van energieleveranciers klopt nu, zo blijkt uit onderzoek en na ingrijpen van de Autoriteit Consument & Markt.

Onjuist stroometiket

Energieleveranciers zijn ieder jaar verplicht alle bronnen van de geleverde stroom te vermelden op het stroometiket. Groene energie krijgt daarbij als bewijs een zogenaamde 'Garantie van Oorsprong' van CertiQ, de organisatie die groene energie certificeert. Uit onderzoek van de ACM bleek dat enkele energieleveranciers niet alle groene energie konden onderbouwen. Deze leveranciers hebben hun stroometiket aangepast of ze hebben meer ‘Garanties van Oorsprong’ afgeboekt. Volgens de toezichthouder gebruikt ruim de helft van alle huishoudens groene stroom. Groene stroom komt uit zon, wind, biomassa of water.

Nederlands en groen

Energieleveranciers moeten het ook melden wanneer ze Nederlandse stroom leveren. De toezichthouder zegt dat het land van herkomst niet vermeld hoeft te worden op het stroometiket, maar een leverancier moet zijn verklaring wel kunnen onderbouwen met Nederlandse ‘Garanties van Oorsprong’. Dat konden enkele energieleveranciers niet goed. Zij hebben dit aangepast en hun verklaringen voldoen nu aan de wettelijke eisen.

Volgens de toezichthouder willen steeds meer huishoudens groene stroom van Nederlandse windmolens of zonnepanelen. In de Energievergelijker op Gaslicht.com kunt u aangeven of u groene stroom alleen uit Nederland wilt. Dan worden alleen die energiecontracten getoond.

Grijze stroom ook onderbouwen

Vanaf 2020 moeten leveranciers naast de groene stroom ook de bronnen van grijze stroom onderbouwen met certificaten. Grijze stroom is stroom die opgewekt is uit fossiele bronnen zoals steenkool en gas. De ACM gaat dan ook het grijze deel van het stroometiket controleren.

Zie ook: 10 jaar stroometiketten, wat heeft het opgeleverd? en Stroometiketten 2015: bijna driekwart groen

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (1)

Geplaatst door: Chelsey ()

Kan er onderscheid gemaakt worden tussen echte groene stroom uit wind en zon. Bijvoorbeeld de naam krijgen “Natuur groene stroom”
En biomassa (houtsnippers van gekapte bomen) “EU bestempelde groene stroom”
Nu ik het verschil weet, zal ik NOOIT mee willen werken aan de door de EU bestempelde groene stroom omdat dit minder groen is dan de normale grijze stroom!!!

Opmerking van de redactie op 14-10-2019
Beste Chelsey,

Bedankt voor uw reactie. Op dit moment hebben wij hier geen filter voor. Vaak staat in de pakketnaam al wel waar de groene stroom vandaan komt. Uiteraard zet ik dit intern door. Wij kunnen dan kijken of hier meer vraag naar is en hierop inspelen.

Ik wil u bedanken voor de tip!

Met vriendelijke groet,
Marlies

Reageren

Navigatie