De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Bespaarapparaatje kan schade beperken

Schade, veroorzaakt door te hoge netspanning, kan door een bespaarapparaatje beperkt worden. Dit beweert  de importeur van de 'Power Safer'.

Dit slimme apparaatje dat sinds kort op de markt is,  heeft als hoofdtaak  de uitschakeling van de stand-by stand. ,,De Power Safer gaat in het stopcontact en de stekker van het apparaat (bijvoorbeeld de t.v.) gaat in de Power Safer'', zegt importeur George Tomassen. Het apparaat schakelt de stand-by functie vervolgens uit en neemt die zélf over. Met de zapper is de televisie dus nog steeds in te schakelen. Tevens zorgt de Power Safer voor bescherming tegen overspanning en voorkomt brandschades door stand-by stand.

Zo had de schade, die dinsdag 10 augustus door een te hoge netspanning werd veroorzaakt bij 10.000 huishoudens in Raalte, beperkt kunnen worden met behulp van een een Power Safer. De tijdelijke 270 volt op het spanningsnet zorgde voor veel kapotte apparaten zoals  televisies, DVD spelers en faxen. Wanneer tussen het stopcontact en het elektrische apparaat een Power Safer was geschakeld, had deze de stroomstoot opgevangen en de elektrische apparaten tegen overspanning beschermd.

De schade aan de Power Safer was weliswaar onherstelbaar geweest, maar TV, DVD etc. waren onbeschadigd gebleven. De prijzen variëren van €19,95 voor een Power Safer voor de televisie, tot €49,95 voor een bespaarder voor de fax. Die laatste heeft weer net wat andere functies. ,,De fax wordt door de Power Safer vanzelf ingeschakeld als er een binnenkomend signaal is, daarna schakelt hij zichzelf weer uit'', beweert Tomassen. Het apparaatje kan €56 per jaar aan energiekosten besparen. Andere voordelen die  importeur George Tomassen noemt zijn de brandveiligheid, en de langere levensduur van de aangesloten apparaten. Bovendien is het milieubesparend door  CO2 reductie. Kortom, wanneer elk huishouden in Nederland één Power Safer tussen de televisie en het stopcontact zou plaatsen, bespaart men 96.000.000 euro op elektriciteitskosten, althans zo heeft Tomassen berekend.

Er gaat heel stroom op aan de zogeheten spaarstand. Uit recent onderzoek van Ecofys bleek  dat in 2010 zo'n 17 procent van alle elektriciteit opgaat aan stand-by verbruik. Overigens stijgt het totale elektriciteitsgebruik in ons land naar verwachting van 99 Terawattuur (1 TWh= 1000 gigawattuur) in 2002 naar 115 TWh in 2010.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 16 augustus 2004
Geactualiseerd: vrijdag 1 november 2019

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie