De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Besparingen op energie lopen verder op

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Overstappen van energieleverancier kan op dit moment een besparing van maar liefst 517 euro opleveren. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Toch laten nog 4 miljoen huishoudens 2 miljard euro liggen. Hoe zit dat en benieuwd of u een paar honderd euro kunt toevoegen aan uw vakantiegeld?

Grootste besparing op slaperstarieven

De ACM toont de besparing aan met het volgende voorbeeld. Een huishouden dat in mei 2019 een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven heeft – het zogenaamde slaperstarief – betaalt maximaal € 2235 per jaar aan energiekosten (elektriciteit en gas). Als hij zou overstappen naar het goedkoopste contract voor één jaar tegen een vast tarief, zou hij slechts € 1718 kwijt zijn aan energiekosten. De besparing kan dus oplopen tot € 517.

4 miljoen huishoudens onbepaalde tijd contract

Uit het onderzoek blijkt dat wederom een recordaantal huishoudens (1,6 miljoen) in het afgelopen jaar is overgestapt. Een mooi resultaat. Maar waar Gaslicht.com zich toch over verbaast is dat uit de Energiemonitor ook blijkt dat bijna de helft van de consumenten nog altijd een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven heeft. Dat betekent dat zo'n 4 miljoen huishoudens in totaal 2 miljard euro laten liggen! Hoe zit dat?

Wie sinds de liberalisering nog nooit is overgestapt -25 procent- heeft in de meeste gevallen een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven en betaalt daardoor de hoofdprijs. Dat geldt ook voor huishoudens die 'wel eens' overgestapt zijn maar hun energiecontract na hun vaste contractperiode laten doorlopen. Ook zij betalen onnodig teveel.  

acm-productafname-energiecontracten-2019.PNG

Wel overgestapt en toch teveel betalen?

Huishoudens die hun energiecontract na hun vaste contractperiode laten doorlopen, komen automatisch terecht in een contract met relatief hoge variabele tarieven. De zogeheten slaperstarieven. Dat is iets wat veel mensen zich niet realiseren. 'Ik ben toch overgestapt naar de goedkoopste energieleverancier. Dan kan ik toch niet meer besparen?'

Mis, aan het eind van de contractperiode wordt het contract namelijk automatisch voor onbepaalde tijd verlengd tegen de op dat moment geldende variabele tarieven. En die tarieven zijn doorgaans véél hoger dan de vaste tarieven. Ook een verlengaanbod kan vaak niet op tegen de welkomstpremies of actietarieven die energieleveranciers bieden aan nieuwe klanten.

Hoge welkomstpremies en scherpe actietarieven

De welkomstpremies zijn momenteel erg hoog en de actietarieven zeer scherp. In jaren is de te behalen besparing niet zo hoog geweest. Het verschil tussen de onbepaalde tijd contracten met variabele tarieven (gemiddelde waar Gaslicht.com zelf mee rekent) en het goedkoopste jaarcontract met vaste tarieven bedraagt nu bijna 400 euro per jaar. Dan kijken we naar een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 3500 kWh aan stroom en 1500 m3 aan gas. Ook het vergelijken binnen productgroepen, bijvoorbeeld 1 jaar vaste prijs producten, kan leiden tot een flinke besparing. Wilt u weten hoeveel u kunt besparen? Ga naar onze energievergelijker of bel/app met onze klantenservice.

Lees ook: Een energiecontract voor 1, 3 of 5 jaar. Wat is wijsheid? (2017)

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 29 mei 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie