De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Bijna de helft energieleveranciers meldt herkomst stroom

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Minder dan de helft van de energieleveranciers meldt op het stroometiket waar hun stroom is opgewekt. De herkomst van groene stroom blijft vaak onbekend  Dit blijkt uit een rapport van milieuorganisatie Wise Nederland.

Stroom uit binnen- of buitenland

In september 2014 sprak minister Henk Kamp van Economische Zaken met brancheorganisatie Energie Nederland af dat energieleveranciers op het eerst volgende stroometiket melden waar hun geleverde groene stroom is gewekt.

Uitbreiding stroometiket

Voor de consument moet helder zijn wat hij koopt wanneer hij hernieuwbare stroom inkoopt, vindt Kamp. Daarom heeft de minister aan de energieleveranciers verzocht het stroometiket verder uit te breiden met informatie over de herkomst van de energie, gespecificeerd naar binnen- en buitenland. Op Kamervragen antwoordt de minister dat energieleveranciers de toevoeging van deze informatie op het stroometiket hebben toegezegd. Het zal voor het eerst zichtbaar zijn op het stroometiket dat begin 2015 verschijnt.

Energieleveranciers houden zich niet aan afspraken

Volgens Wise blijkt dat slechts 16 van de 37 energieleveranciers op het nieuwste etiket aangeven of de stroom uit binnen- of buitenland komt. Dit zijn DE Unie, Eneco, E.ON, Electrabel, Energiedirect, Essent, Fenor, Greenchoice, Huismerk Energie, Main Energie, NL Energie, NLD, Nuon, Pure Energie, Qurrent en Woonenergie. Voorbeelden van energieleveranciers die het nog niet goed doen zijn Anode, Budget Energie en EnergieFlex.

Wat is een stroometiket?

Sinds 2005 zijn energiebedrijven verplicht duidelijk te maken hoe de elektriciteit is opgewekt die zij aan hun klanten leveren. Die informatie wordt gemeld op een stroometiket dat energieleveranciers op hun website plaatsen en vanaf 1 mei van elk kalenderjaar met de jaarafrekening aan hun klanten sturen. Op het etiket moet staan hoeveel procent van de geleverde stroom uit aardgas-, kolen- en kerncentrales komt en welk deel uit de hernieuwbare bronnen wind, zonne-energie, waterkracht, biomassa en overige hernieuwbare energiebronnen. Verder moeten de mileugevolgen worden vermeld.

Stroometiket op Gaslicht.com

Op Gaslicht.com kunt u energie vergelijken op onder andere de soorten groene stroom die ze aanbieden, zoals waterkracht, biomassa, windkracht en zon. Wij vermelden het stroometiket per energieleverancier en per stroomproduct.

Lees meer over het stroometiket

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 9 juni 2017


Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie