Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Consument in control over eigen energiedata

door Maartje Sebek 4 reacties Leestijd: 2 minuten

Dafbeeldingidingaslicht-1.pnge consument zelf laten beslissen over eigen energiedata. Jarenlang liep berichten- en gegevensuitwisseling van energiedata via netbeheerders, enkel toegankelijk voor energieleveranciers. Op onze website draait nu het vervolg van een succesvolle pilot, in samenwerking met de netbeheerders, waarbij u zélf in control bent over uw energiegegevens. Energie vergelijken wordt nog eenvoudiger dan het al is.

Hoe werkt het?

Met behulp van iDIN, een beveiligde identificatie via de eigen bank, kunt u heel eenvoudig uw jaarverbruik van de woning en de einddatum van het huidige energiecontract opvragen. Deze gegevens zijn belangrijk om een goede energievergelijking te kunnen maken en een nieuw energiecontract af te sluiten. U kunt uw gegevens via iDIN opvragen door uw postcode en huisnummer in te vullen en vervolgens op 'Ik wil mijn verbruik zelf invullen' te klikken. Daar krijgt u dan de mogelijkheid om via de beveiligde identificatie toestemming te geven om uw energieverbruik eenmalig te delenDe eerste pilot op Gaslicht.com met iDIN vond eerder dit jaar plaats. Duizenden consumenten hebben daar succesvol gebruik van gemaakt.

Energie vergelijken nog eenvoudiger

Ruim 1,7 miljoen huishoudens switchten vorig jaar van energieleverancier. Steeds meer consumenten ervaren jaarlijks het gemak van energie vergelijken en overstappen. De pilot maakt dit nog eenvoudiger. “We zijn ontzettend blij dat de eerste stap is gezet om de controle over verbruiksgegevens daar te krijgen waar deze hoort. Bij de consument." zegt Ben Wo​ldring, oprichter van Gaslicht.com. "De consument kan nu volledig geïnformeerd voor het meest passende energiecontract kiezen”.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 21 augustus 2020

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Reacties (4)

Geplaatst door: Gerbrand ()

Helaas, de verbruiksgegevens opvragen lijkt niet meer mogelijk via IDIN. In december 2020 nog wel. Wat is er veranderd?

Opmerking van de redactie op 14-01-2021
Beste Gerbrand,

Bedankt voor uw reactie. Op dit moment staat IDIN uit. Dat komt omdat hun laatste Pilot afgesloten is. Wij verwachten rond maart IDIN weer op de website te hebben zodat iedereen hun verbruik weer kan ophalen via hen.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Mike ()

Energie/gas-verbruik ophalen via iDIN lijkt niet meer mogelijk, klopt dit?

Geplaatst door: David ()

Mooi en duidelijk stuk.
Maar ik zie niet de mogelijkheid om met IDIN mijn data in te zien. Dus zal ik alsnog een schatting moeten maken

Opmerking van de redactie op 10-11-2020
Beste David,

Bedankt voor uw reactie. Zodra u uw postcode en huisnummer heeft ingevuld in de vergelijker, klikt u op "Ik wil mijn verbruik zelf invullen". Vervolgens krijgt u de optie om in te loggen ben IDIN om uw gegevens op te halen.

Mocht dit niet lukken, neem dan even contact met ons op.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: simpele gebruiker ()

En hoe is "Consument in control over eigen energiedata"? Er wordt alleen een mogelijkheid beschreven om netbeheerder gegevens op te vragen voor gaslicht.com. Nergens voor nodig. Hoe kan je compleet blokkeren dat de "slimme meter" ooit nog communiceert?

Opmerking van de redactie op 31-08-2020
Beste meneer/mevrouw,

Bedankt voor uw reactie. Sind begin dit jaar kunnen energieleveranciers niet meer inzien wat de einddatum is van het huidige contract. Ook kunnen veel partijen niet inzien wat het verbruik is per adres. Door in te loggen met iDIN is het mogelijk om uw gegevens op te vragen en te delen. U heeft dit dus zelf in de hand.

Als u wilt dat uw slimme meter niet meer uitgelezen kan worden, moet u contact opnemen met uw netbeheerder. Zij kunnen dan de functie uitlezen uitzetten.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.