Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Consumenten profiteren extra van prijsplafond door nu over te stappen

door Sanne Bins 5 reacties Leestijd: 3 minuten

De variabele energieprijzen van veel leveranciers zakken onder het prijsplafond. Toen de tarieven begin dit jaar hoog waren, werden consumenten beschermd door het prijsplafond. Nu kunt u echter besparen door over te stappen naar een vast contract met tarieven onder het prijsplafond. U profiteert minder van het prijsplafond als u bij dezelfde energieleverancier blijft. Hoe zit dat precies?

Consumenten profiteren extra van prijsplafond door nu over te stappen

Gemiddeld tarief 2023 verrekend met prijsplafond

Bij een variabel energiecontract kan het tarief meerdere keren per jaar veranderen. Energieleveranciers berekenen daarom een ‘gewogen gemiddeld contracttarief’. Dit betekent dat als u in de winter meer energie verbruikt, dat tarief zwaarder meetelt in het gemiddelde tarief dan in een periode waarin u minder verbruikt, zoals in de zomer. U ziet het verschil tussen het gemiddelde contracttarief en het prijsplafond terug als korting op uw jaarafrekening. Maar nu de prijzen dalen, daalt uw gemiddelde prijs per kWh ook steeds verder en krijgt u minder korting. Tenzij u overstapt.

Energieleveranciers berekenen het gewogen gemiddelde van al uw stroomtarieven in 2023. In die berekening worden ook de stroomprijzen onder het prijsplafondtarief meegenomen. En hoe meer stroom u tegen die lagere prijs verbruikt, des te lager het gemiddelde tarief wordt. Daardoor profiteert u minder van het prijsplafond. 

Rekenvoorbeeld:

Enkeltarief stroom
1-1-2023 tot 1-4-2023: 500 kWh x € 0,80
1-4-2023 tot 1-7-2023: 300 kWh x € 0,55
1-7-2023 tot 1-8-2023: 200 kWh x € 0,35 

Dit leidt tot een gemiddelde prijs van € 0,64 per kWh. Daarvan valt € 0,24 per kWh boven het prijsplafondtarief van € 0,40. Dit verrekent de leverancier op de jaarafrekening. Als deze consument, nu de prijzen onder het prijsplafond zakken, bij deze energieleverancier blijft, daalt deze gemiddelde prijs en krijgt hij minder 'prijsplafondvoordeel’. In feite betaalt die consument dan niet de huidige € 0,35 cent per kWh, maar de gemiddelde prijs (eventueel verlaagd tot aan de prijsplafondprijs van € 0,40) die pas bij het opmaken van de jaar- of eindafrekening definitief duidelijk zal worden. 

Gas
1-1-2023 tot 1-4-2023:  400 m³ x € 3,00
1-4-2023 tot 1-7-2023: 100 m³x € 1,80
1-7-2023 tot 1-8-2023:    20 m³x € 1,30

Dit leidt tot een gemiddelde prijs van € 2,70 per m³. Daarvan valt € 1,25 per m³ boven het prijsplafondtarief van € 1,45. Dit verrekent de leverancier met de jaarafrekening. Als u, nu de prijzen onder het prijsplafond zakken, bij deze energieleverancier blijft, daalt deze gemiddelde prijs en krijgt u minder korting.

Meer korting bij uw oude leverancier door over te stappen naar een nieuwe

Als u overstapt naar een leverancier met tarieven onder het prijsplafond begint u weer met een schone lei. U betaalt dan alleen maar tarieven onder de € 1,45 per m³ gas en € 0,40 per kWh stroom en dus heeft uw nieuwe energieleverancier niets meer met het prijsplafond te maken. Uw gemiddelde stroomprijs komt immers onder het prijsplafond uit.

Voor klanten met een variabel contract bij een van de grote energieleveranciers valt nu de meeste winst te behalen. Hun tarieven zijn pas recent onder het prijsplafond gedoken. Als deze klanten nu overstappen naar een nieuw contract met prijzen onder het prijsplafond daalt hun gemiddelde stroomtarief bij hun oude contract niet verder en maken ze nog maximaal gebruik van het prijsplafond. 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 1 augustus 2023

Sanne Bins
Sanne Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.

Reacties (5)

Geplaatst door: Ole ()

@Leo dat is pas verleden tijd als er een nieuwe min pres is... het NL formatieproces kennende zitten we dus nog wel even aan dat ei vast...

Geplaatst door: Leo ()

Hoogste tijd dat de koppelingen eraf gaan of de energie bij de staat word ondergebracht! opvallend is wel dat ik ook benaderd ben door Go Baxter omdat de energie leveranciers mega winsten hadden gemaakt t/m april 2013 nou dan weet je al dat je aardig genaaid bent met die onterechte verhogingen en met als inzet de oorlog in Oekraïne. Opmerkelijk is dat ze schuld erkennen want Eneco ,Essent en Vattenfal hebben klanten die bezwaar maakten al een aanbod gedaan met compensatie. HUFTER PRAKTIJKEN! En ik vergeet ook niet onze vriend Rutte die de heffingskorting afschroeft en de belasting op energie opvoert en aan de andere kant €1300,- toeslag geven,wat een ei maar gelukkig is dit ei verleden tijd.

Geplaatst door: Marianne Poot ()

Overstappen? Hoe zit het dan met te betalen boete? Daar lees ik niets over in deze berichtgeving.

Opmerking van de redactie op 02-08-2023
Beste Marianne,

Dank voor uw reactie. Wie een energiecontract met bepaald looptijd te vroeg opzegt, riskeert een opzegvergoeding (boete). Consumenten met een variabel contract kunnen elk moment overstappen zonder een opzegvergoeding te hoeven betalen. Dit bericht is met name bedoeld voor die mensen. Op deze pagina kunt u meer info vinden: https://www.gaslicht.com/overstappen/hoogte-opzegvergoeding. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,
Team Gaslicht.com
Geplaatst door: Klaas Jan ()

En toch heeft Sanne wel een punt. Het is misschien ingewikkeld, maar nu overstappen is toch echt voordelig als ik haar verhaal zo lees.

Geplaatst door: Ter horscht ()

Er is toch gewoon geen touw meer aan vast te knopen, wie snapt het nog, en het is linksom rechtsom gewoon sigaar uit eigen doos via de belasting betalers

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.