Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Dalende energieprijzen door de milde winter en coronavirus

door Maartje Sebek 12 reacties Leestijd: 2 minuten

De internationale zorgen om het coronavirus hebben effect op de prijzen van gas en elektriciteit. De vraag naar olie daalt doordat bedrijven tijdelijk sluiten en er minder wordt gereisd. Die dalende vraag zorgt dat de olieprijzen omlaag gaan. Dat samen met het gasoverschot als gevolg van de milde winter en de harde wind van de afgelopen tijd zorgen voor flink lagere energieprijzen. Dit is voordelig voor consumenten die nu op zoek zijn naar een nieuw energiecontract.

Uitzonderlijke daling energieprijzen

We zien een uitzonderlijke daling in de energietarieven van de al goedkoopste energiepakketten in de markt. Daarbij is gekeken naar de 10 goedkoopste energiecontracten met vaste tarieven voor een gemiddeld huishouden met een energieverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas. Sinds 1 januari daalden de gemiddelde stroomprijzen met 11,3% en de gasprijzen met 13,5%. Dit zorgt voor een daling van de energiekosten van respectievelijk circa 25 euro en 51 euro op jaarbasis. Hier kunnen mensen van profiteren die nu kunnen overstappen.

Overstappen bespaart bijna 450 euro

Vooral huishoudens met een variabel contract voor onbepaalde tijd kunnen hierdoor flink meer besparen op hun energierekening. Voor mensen die nog een lopend contract hebben is het interessant om uit te zoeken of het al mogelijk is een nieuwe overstap in gang te zetten. Een gemiddeld huishouden bespaart op dit moment bijna 450 euro als ze nu het voordeligste contract afsluiten. Dit is ruim 20 procent meer dan twee maanden geleden, en betekent een extra besparing van gemiddeld 76 euro.

Ben Woldring: “De effecten van de weersomstandigheden en het coronavirus maken dit het uitgelezen moment voor consumenten die hun prijzen nog niet vast hebben gezet om over te stappen en te profiteren van de aantrekkelijke energieprijzen.”

grafiek-corona.png

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 10 mei 2022

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Reacties (12)

Geplaatst door: Ingrid ()

5-9-2020 loopt mijn contract af. De energie prijzen zijn nu lager dan vorig jaar, maar per 1 juli worden nieuwe tarieven vastgesteld. Leg ik me nu al vast op overstap per 5-9-2020 op basis van de huidige tarieven, of kan ik beter wachten tot juli?

Opmerking van de redactie op 15-06-2020
Beste Ingrid,

Bedankt voor uw reactie. Per 1 juli wijzigen de variabele tarieven. De vaste tarieven zijn de laatste maanden al gedaald. Of deze omhoog of omlaag gaan per 1 juli, is helaas niet bekend.

Wij raden aan om vanaf 60 dagen voor de einddatum de overstap aan te melden.

Mochten er nog vragen zijn dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Gerard Bertram ()

Geachte heer mevrouw,

Mijn contract loopt nog 25 maanden is overstappen naar een andere ennergiebedrijf toch nog voordeliger?
Met Groet Gerard.

Opmerking van de redactie op 08-06-2020
Geachte meneer Bertram,

Bedankt voor uw reactie. De kans is groot dat u ondanks de opzegboete voordeliger uitbent door over te stappen. Stuur gerust het huidige contract met de jaarverbruiken naar info@gaslicht.com en dan rekenen wij graag uit wat het beste is om te doen.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Jan van den Broek ()

Is het niet verstandig te wachten tot 1 juli omdat dan de nieuwe energietarieven (koppeling aan olieprijs) worden bepaald en de olieprijs dan zo goed als zeker zeer veel lager staat dan 1 januari jl.?

Opmerking van de redactie op 21-04-2020
Beste meneer van den Broek,

Over het geheel gezien bent u altijd voordeliger uit met een contract met vaste tarieven en een eventuele welkomstpremie. De variabele tarieven lopen altijd wat achter de markt aan en zullen bovendien tussendoor kunnen stijgen.
Met een contract met vaste tarieven weet u waar u aan toe bent en bent u verzekerd van een laag tarief.

Met vriendelijke groet,
Rita namens Team Gaslicht.
Geplaatst door: BIanca ()

Mijn contract bij Essent loopt bijna af (per 1 juni a.s.). Aangezien de prijzen dalen/gedaald zijn vraag ik me wat het beste is: Een contract voor 1 jaar of toch voor een langere periode vast te zetten?

Opmerking van de redactie op 15-04-2020
Beste mevrouw Bianco,

Bedankt voor uw reactie. Wij raden aan om te kiezen voor een 1 jarig contract. Een meerjarig contract is duurder en u krijgt dan een lagere welkomstpremie per jaar.

Heeft u hulp nodig bij het vergelijken? Neem gerust contact met ons op.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Matt ()

Beste Marlies,

14 april loopt mijn contract bij Eneco af, en nu heb ik de optie om wederom een vaste periode aan te gaan of door te gaan op een variabel contract. Wat is jouw advies in deze kwestie? Alvast bedankt.

Opmerking van de redactie op 23-03-2020
Beste meneer,

Bedankt voor uw reactie. Ik raad aan om te kiezen voor vaste tarieven voor 1 jaar. Deze contracten zijn het voordeligst. Een meerjarig contract of een contract met variabele tarieven zijn een stuk duurder.

Heeft u hulp nodig bij het vergelijken? Neem gerust contact met ons op.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: P. Vermeulen ()

Hoi Marlies,
Wij hebben net de afrekening ontvangen en moeten €600 bijbetalen terwijl wij vorig jaar prima uitgekomen zijn met dit maandbedrag bij Eneco. Dit jaar ook nog een zachte winter gehad dus ik verwachtte geld terug te ontvangen. Wij zitten nu 1 jaar bij Essent met een 5 jaar contract , ze gaven geen geld meer terug maar boden een goede prijs. Ik heb toen wel vergeleken en het leek een goede deal. Niet dus, ga ik heel snel veranderen van energie aanbieder! Wat een dure rekening zeg!

Opmerking van de redactie op 12-03-2020
Beste meneer Vermeulen,

Wat vervelend dat u zo veel moet bijbetalen! U mag altijd de afrekening sturen naar info@gaslicht.com. Wij kijken graag na of alles wel klopt. Ook helpen wij graag om te kijken of u voordeliger uitbent door over te stappen.

Neem gerust contact met ons op.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: D.van Huis ()

Ik word elke keer opgebeld door andere energie bedrijven. Die beweren dat ik teveel betaal. Van hun moet ik maar beter overstappen. Alle energiebedrijven zijn toch gelijk? Om continue te gaan overstappen, daar houd ik niet van. Waar ik nu bij zit, is volgens hun de beste. Ik heb hier zelf geen verstand ervan. Verklaar me nader hoe dat kan?
Met hartelijke groet,
Dirk

Opmerking van de redactie op 09-03-2020
Beste meneer Van Huis,

Bedankt voor uw reactie. Uiteraard zeggen telefonische verkopers dat u te veel betaald. Dat zeggen zij omdat zij willen dat u overstapt maar deze contracten vallen vaak erg duur uit.

Wij raden aan om elk jaar over te stappen. Op die manier kunt u elk jaar gebruik maken van een actie tarief en een welkomstpremie.

Hulp nodig bij het vergelijken? Neem gerust contact met ons op.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Wim ()

Geachte Meneer/Mevrouw ik heb 50m3 minder verbruikt bij Oxxio maar moet wel € 187 extra betalen dus zonder het nieuwe termijnbedrag van € 127
Kan gelukkig wel die € 187 in termijnen betalen.
Lees overal je betaald minder nou in mijn geval dus niet?

Vriendelijke Groet,

Wim

Opmerking van de redactie op 09-03-2020
Beste Wim,

Wat vervelend dat u moet bijbetalen ondanks dat u minder verbruikt heeft. Wilt u de afrekening doorsturen naar info@gaslicht.com met een toelichting? Dan zoeken wij graag uit hoe dit kan.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Oosterhuis ()

Wat is nieuwe stropm van leberancier

Opmerking van de redactie op 09-03-2020
Beste meneer/mevrouw Oosterhuis,

Nieuwe Stroom is een zakelijke energieleverancier. Zij werken met uur prijzen voor stroom en dagprijzen voor gas. Dit kan dus bij hen dagelijks wijzigen.

Wilt u meer informatie? Neem gerust contract met ons op.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: E.Nijmolen ()

Kan ik ook een overstap aanvragen.?.
Zo ja:::hoe dan?..

Opmerking van de redactie op 09-03-2020
Beste meneer/mevrouw Nijmolen,

Bedankt voor uw reactie. Neem gerust contact met ons op dan kijken wij graag met u mee of u al kunt overstappen. U kunt ons bereiken op 0342 411 350 of stuur een mail naar info@gaslicht.com.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Henk van Straaten ()

Ik ben de laatste 12 jaar regelmatig van energieleverancier gewisseld. Nu ben ik 3 jaar bij Nieuwe Stroom en zeer tevreden. Volgens mij is dit de goedkoopste, maar in de Vergelijkingssites komt dit bedrijf nooit voor. Kunt U mij dit uitleggen aub ?
Gr. Henk.

Opmerking van de redactie op 06-03-2020
Beste meneer Van Straaten,

Nieuwe Stroom biedt via onze website alleen een zakelijk contract aan. Als u in de vergelijker aangeeft dat zij uw huidige energieleverancier zijn dan komen ze niet meer naar voren. Dat komt omdat NieuweStroom maar één type pakket heeft en u dus niet nogmaals kan aanmelding bij hen voor een nieuw pakket.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: gwf.rijkers@quicknet.nl ()

Mijn contract loopt nog 2jaar

Opmerking van de redactie op 06-03-2020
Beste meneer/mevrouw,

Stuur gerust het huidige contract en uw jaarverbruiken door naar info@gaslicht.com. Wij kijken dan graag voor u na of het voor u interessant om over te stappen ondanks dat u een opzegboete zult krijgen van uw huidige energieleverancier.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.