De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Delta weer eerste met bekendmaking energietarieven voor 1 juli

door Jeanet Woldring

Energieleverancier Delta is opnieuw de eerste met het bekendmaken van de energietarieven per 1 juli. Een gemiddeld huishouden met een overeenkomst met variabele leveringstarieven voor gas en stroom is op jaarbasis ongeveer 24 euro goedkoper uit. Net als bij de voorgaande wijzigingen komt dit door een daling van het gastarief.

Essent kondigde eerder al verlaging aan

Essent liet halverwege april al weten haar variabele tarieven voor gas en elektriciteit per 1 juli te verlagen. Dat zou klanten een gemiddelde besparing van zo’n 45 euro per jaar op moeten leveren. Essent rekent met een gemiddeld verbruik van 3500 kWh stroom en 1600 m³ gas. Nederlands' grootste energieleverancier gaf toen ook al aan dat de besparing vooral door de verlaging van het gastarief ontstaat. Essent zal vanaf deze maand al haar klanten met een variabel energietarief individueel informeren over de verlaagde tarieven die vanaf 1 juli geldig zijn.

Delta verlaagt alleen het gastarief

Het gastarief daalt met ruim 6 procent, waardoor een gemiddeld huishouden op jaarbasis bijna 46 euro zal besparen. Daarbij wordt gerekend met een verbruik van 3500 kWh stroom en 1800 m³ gas. Een verhoging van de vaste leveringskosten (vastrecht) zorgt er echter voor dat het voordeel voor een deel teniet wordt gedaan. De vaste leveringskosten voor gas gaan ongeveer 21 euro omhoog. Het uiteindelijke voordeel komt daardoor neer op zo'n 24 euro.

Overstappen loont

Nog altijd blijft overstappen naar een aantrekkelijk energiecontract voor de duur van een jaar het voordeligst. Want ondanks de aangekondigde daling is een variabel contract voor onbepaalde tijd ruim 250 euro duurder. Op dit moment betalen klanten bij Delta met een overeenkomst met variabele leveringsprijzen gemiddeld 1988 euro per jaar. Ter vergelijking: huishoudens die nog nooit zijn overgestapt betalen nu bij Essent, Nuon of Eneco zo'n 2040 euro.

Variabel contract voor onbepaalde tijd duurder

Huishoudens met een contract met variabele tarieven voor onbepaalde tijd zijn nog altijd duurder uit dan huishoudens die overstappen naar een voordelig jaarcontract met actietarieven of een aantrekkelijke korting. Op dit moment betalen huishoudens met een gemiddeld verbruik voor het voordeligste 1-jarige contract met vaste tarieven 1734 euro.

Overstappen op een goedkoper energiecontract? Gebruik de Energievergelijker 

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie