De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Per 1 juli lagere variabele energietarieven voor klanten Essent

door Jeanet Woldring

Per 1 juli verlaagt Essent haar variabele energietarieven voor gas en elektriciteit. Dat levert klanten een gemiddelde besparing van zo'n 45 euro per jaar op, laat de energieleverancier op 13 april weten. Dit ondanks het recent genomen overheidsbesluit om minder gas uit de Groningse bodem te halen en de overweging van minister Kamp om op 1 juli de gaswinning nog verder terug te schroeven.

Slimme inkoop

Essent koopt via haar moeder RWE gas in op de Europese groothandelsmarkt. Door slimme inkoopstrategieën te hanteren zegt Essent ook in de tweede helft van dit jaar haar variabele tarieven voor gas en elektriciteit te kunnen verlagen.

Besparing vooral op gas

De besparing van 45 euro komt vooral voor rekening van gas, waarvan de tarieven naar verwachting met 5 tot 8 procent gaan dalen. Daardoor gaat de gemiddelde klant met een jaarverbruik van 1600 m³ gas en 3500 kWh stroom 30 tot 49 euro per jaar minder betalen. Hiernaast dalen per 1 juli ook de elektriciteitstarieven met 2 tot 4 procent, of tussen de 5 en 11 euro op jaarbasis. Volgens Essent leverde de zachte winter een gemiddeld huishouden over december, januari en februari ook al een besparing op van ongeveer 12 euro.

Variabele of vaste energietarieven

Consumenten die nog nooit zijn overgestapt van energiecontract of energieleverancier hebben doorgaans een contract met variabele energietarieven. Dat houdt in dat de leveringstarieven twee keer per jaar worden aangepast: op 1 januari en 1 juli. Deze zogenoemde 'slapers' betalen bij Essent momenteel 23 cent per kilowattuur voor stroom en 63 cent per kubieke meter gas. Met bovengenoemd jaarverbruik zijn zij ruim 1900 euro kwijt voor gas en stroom, dat is inclusief alle kosten. Ter vergelijking: Essent-klanten met een vaste prijs contract betalen respectievelijk 21 cent per kWh en 60 cent per m³. Dat scheelt gemiddeld een paar honderd euro per jaar!

Overstappen loont

Het vergelijken van energietarieven loont dus wel degelijk om vervolgens over te stappen naar een voordeliger energiecontract. Met behulp van onze Energievergelijker is dat in een paar muisklikken gepiept! Overstappen naar Prijszeker Garantie van Energiedirect.nl, momenteel de goedkoopste leverancier voor een gemiddeld huishouden, levert een besparing op van 283 euro, dat is inclusief een welkomstpremie van 220 euro.

Vanaf mei informeert Essent al haar klanten met een variabel energietarief individueel over de verlaagde tarieven die vanaf 1 juli geldig zijn.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie