De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Per 1 juli lagere variabele tarieven bij Essent

door Jeanet Woldring

Per 1 juli verlaagt Essent haar variabele energietarieven voor gas en elektriciteit. Dat levert klanten een gemiddelde besparing van zo'n 45 euro per jaar op, laat de energieleverancier op 13 april weten. Dit ondanks het recent genomen overheidsbesluit om minder gas uit de Groningse bodem te halen en de overweging van minister Kamp om op 1 juli de gaswinning nog verder terug te schroeven.

Slimme inkoop

Essent koopt via haar moeder RWE gas in op de Europese groothandelsmarkt. Door slimme inkoopstrategieën te hanteren zegt Essent ook in de tweede helft van dit jaar haar variabele tarieven voor gas en elektriciteit te kunnen verlagen.

Besparing vooral op gas

De besparing van 45 euro komt vooral voor rekening van gas, waarvan de tarieven naar verwachting met 5 tot 8 procent gaan dalen. Daardoor gaat de gemiddelde klant met een jaarverbruik van 1600 m³ gas en 3500 kWh stroom 30 tot 49 euro per jaar minder betalen. Hiernaast dalen per 1 juli ook de elektriciteitstarieven met 2 tot 4 procent, of tussen de 5 en 11 euro op jaarbasis. Volgens Essent leverde de zachte winter een gemiddeld huishouden over december, januari en februari ook al een besparing op van ongeveer 12 euro.

Variabele of vaste energietarieven

Consumenten die nog nooit zijn overgestapt van energiecontract of energieleverancier hebben doorgaans een contract met variabele energietarieven. Dat houdt in dat de leveringstarieven twee keer per jaar worden aangepast: op 1 januari en 1 juli. Deze zogenoemde 'slapers' betalen bij Essent momenteel 23 cent per kilowattuur voor stroom en 63 cent per kubieke meter gas. Met bovengenoemd jaarverbruik zijn zij ruim 1900 euro kwijt voor gas en stroom, dat is inclusief alle kosten. Ter vergelijking: Essent-klanten met een vaste prijs contract betalen respectievelijk 21 cent per kWh en 60 cent per m³. Dat scheelt gemiddeld een paar honderd euro per jaar!

Overstappen loont

Het vergelijken van energietarieven loont dus wel degelijk om vervolgens over te stappen naar een voordeliger energiecontract. Met behulp van onze Energievergelijker is dat in een paar muisklikken gepiept! Overstappen naar Prijszeker Garantie van Energiedirect.nl, momenteel de goedkoopste leverancier voor een gemiddeld huishouden, levert een besparing op van 283 euro, dat is inclusief een welkomstpremie van 220 euro.

Vanaf mei informeert Essent al haar klanten met een variabel energietarief individueel over de verlaagde tarieven die vanaf 1 juli geldig zijn.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 21 april 2015
Geactualiseerd: donderdag 22 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie