De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Eerste resultaten uitrol slimme meter bekend

door Jeanet Woldring

De meeste mensen accepteren de  slimme energiemeter. Slechts drie procent weigert de gratis aangeboden slimme meter, waarover inmiddels ruim anderhalf miljoen huishoudens beschikken. Dat blijkt uit gegevens van brancheorganisatie Netbeheer Nederland.

Grootschalige uitrol

Begin dit jaar is de grootschalige uitrol van de slimme meter gestart. Dat betekent dat alle kleinverbruikers tussen 2015 en 2020 gratis een slimme meter aangeboden krijgen van hun netbeheerder. De landelijke doelstelling is om in 2020 bij alle 8 miljoen huishoudens een slimme meter te hebben aangeboden.

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een nieuw soort energiemeter voor elektriciteit en gas die de ouderwetse analoge meter gaat vervangen. Uw netbeheerder kan via deze digitale meter uw meterstanden op afstand uitlezen. Zodoende wordt de administratie bij een overstap naar een nieuwe energieleverancier eenvoudiger. En hoeft u dus niet meer zelf in de meterkast te duiken of de meteropnemer binnen te laten. Het verbruiksoverzicht dat mensen met een slimme meter elke twee maanden van hun energieleverancier ontvangen, zorgt bovendien voor meer inzicht in het energieverbruik en de kosten daarvan. Teruggeleverde stroom van bijvoorbeeld zonnepanelen wordt met de slimme meter accuraat geregistreerd.

Slimme meter accepteren of weigeren?

U mag de slimme meter weigeren. Dan houdt u uw oude gasmeter en elektriciteitsmeter tot het einde  van de levensduur. De meter is dan niet uit te lezen, dus u geeft dan zelf uw verbruiksgegevens door. U kunt de meter ook laten installeren, maar de communicatiemodule laten uitschakelen. De netbeheerder kan dan niet op afstand gegevens aflezen en u moet dan zelf uw meterstanden doorgeven.

1,5 miljoen huishoudens hebben een slimme meter

Energie-Nederland maakt bekend dat al meer dan anderhalf miljoen huishoudens inmiddels een slimme meter hebben. Uit de gegevens blijkt dat de grote meerderheid de slimme meter tot nu toe heeft geaccepteerd. Slechts 3 procent zou de slimme meter hebben geweigerd.

Lees meer over de slimme meter

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie