Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Eerste resultaten uitrol slimme meter bekend

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

De meeste mensen accepteren de  slimme energiemeter. Slechts drie procent weigert de gratis aangeboden slimme meter, waarover inmiddels ruim anderhalf miljoen huishoudens beschikken. Dat blijkt uit gegevens van brancheorganisatie Netbeheer Nederland.

Grootschalige uitrol

Begin dit jaar is de grootschalige uitrol van de slimme meter gestart. Dat betekent dat alle kleinverbruikers tussen 2015 en 2020 gratis een slimme meter aangeboden krijgen van hun netbeheerder. De landelijke doelstelling is om in 2020 bij alle 8 miljoen huishoudens een slimme meter te hebben aangeboden.

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een nieuw soort energiemeter voor elektriciteit en gas die de ouderwetse analoge meter gaat vervangen. Uw netbeheerder kan via deze digitale meter uw meterstanden op afstand uitlezen. Zodoende wordt de administratie bij een overstap naar een nieuwe energieleverancier eenvoudiger. En hoeft u dus niet meer zelf in de meterkast te duiken of de meteropnemer binnen te laten. Het verbruiksoverzicht dat mensen met een slimme meter elke twee maanden van hun energieleverancier ontvangen, zorgt bovendien voor meer inzicht in het energieverbruik en de kosten daarvan. Teruggeleverde stroom van bijvoorbeeld zonnepanelen wordt met de slimme meter accuraat geregistreerd.

Slimme meter accepteren of weigeren?

U mag de slimme meter weigeren. Dan houdt u uw oude gasmeter en elektriciteitsmeter tot het einde  van de levensduur. De meter is dan niet uit te lezen, dus u geeft dan zelf uw verbruiksgegevens door. U kunt de meter ook laten installeren, maar de communicatiemodule laten uitschakelen. De netbeheerder kan dan niet op afstand gegevens aflezen en u moet dan zelf uw meterstanden doorgeven.

1,5 miljoen huishoudens hebben een slimme meter

Energie-Nederland maakt bekend dat al meer dan anderhalf miljoen huishoudens inmiddels een slimme meter hebben. Uit de gegevens blijkt dat de grote meerderheid de slimme meter tot nu toe heeft geaccepteerd. Slechts 3 procent zou de slimme meter hebben geweigerd.

Lees meer over de slimme meter
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 23 juni 2015

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.