De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Energienota lager vanaf 1 juli

door Jeanet Woldring 1 reactie

Per 1 juli verlagen de energieleveranciers de variabele energieprijzen. Dat scheelt een gemiddeld huishouden al snel zo’n 100 euro per jaar. Dat bericht RTLNieuws op basis van berekeningen van energievergelijker Gaslicht.com.

1 januari en 1 juli

Energienota-foto.pngOngeveer 60 procent van de huishoudens heeft een variabel energiecontract. Twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli, worden de variabele energietarieven vastgesteld. 'Alleen mensen met een variabel tarief profiteren van de lagere energieprijzen. Wie zijn energietarief vastgezet heeft voor één of drie jaar (zo’n 40 procent van de huishoudens) heeft pech. Die betaalt het afgesproken tarief', stelt RTL. 

Mensen met een jaarcontract met vaste tarieven hebben echter helemaal geen pech. Integendeel, zij zijn spekkoper. Niets doen kost je poen, zegt ook overheidsloket ConsuWijzer. Jaarlijks vergelijken en overstappen of verlengen levert de grootste besparing op. Momenteel bijna 500 euro voor een gemiddeld huishouden. 

Twee oorzaken voor goedkopere stroom

De prijsdaling heeft volgens Machiel Mulder, hoogleraar regulering Energiemarkten aan de Rijksuniversiteit Groningen twee oorzaken: 'De winter was zacht. Daarnaast wordt er meer goedkope duurzame energie vanuit Duitsland geïmporteerd. En de lage gasprijs heeft ook een positief effect op de stroomprijs, want gas wordt naast kolen gebruikt voor het opwekken van energie.'

Een gemiddeld gezin verbruikt per jaar zo’n 3500 kWh aan stroom en 1800 kubieke meter aan gas.

De nieuwe tarieven leveren een huishouden in Noord-Holland een gemiddelde besparing per jaar op van:

Energieleverancier
Delta  € 145
Oxxio
€ 139
E.ON
€ 124
Eneco
€ 120
Nuon
€ 111
Energiedirect.nl
€ 98
Essent
€ 83

De tarieven van Greenchoice en de Nederlandse Energiemaatschappij zijn nog niet bekend.

Prijsverschil

Je krijgt dit prijsverschil niet meteen op je bankrekening gestort. Energiemaatschappijen werken met voorschotbedragen, die moet je zélf aanpassen.

Dat kun je zelf doen via de site van je energiemaatschappij. Je kunt er ook voor kiezen – om onverwachte bijbetalingen aan het eind van het jaar te voorkomen – om dit bedrag te krijgen bij de jaarafrekening. Dan vangt de energiemaatschappij rente en niet jij.

Liberalisering

Volgens Ben Woldring van Gaslicht.com liggen de stroom- en gastarieven van 1 juli op hetzelfde niveau als in 2004, toen de liberalisering van de energiemarkt begon. De prijzen hadden nog veel sterker kunnen dalen als de overheid niet de energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie had ingevoerd.

Ook de vaste leveringskosten – vaak een groot deel van je energierekening – zijn sinds 2004 verdubbeld.

Overstappen loont

Wie echt wil profiteren van de concurrentieslag op de energiemarkt, kan het best per 1 juli overstappen en rondshoppen. Ga niet een energiecontract aan van langer dan één jaar, omdat je vooral profiteert als je een welkomstbonus mét een actietarief pakt.

Ieder jaar overstappen loont. Volgens een prijsvergelijker kan een gemiddeld gezin, dat nog nooit is overgestapt, zo’n 483 euro per jaar besparen door te kiezen voor de goedkoopste aanbieder.

Vast energiecontract

En wat als je een contract hebt afgesloten voor drie jaar. Hoe kun je dan van die lagere energieprijs profiteren? Dat ligt aan de duur van je contract. Als je je contract voortijdig wilt opzeggen, moet je een boete betalen.

Dan moet je een rekensommetje maken. Stel je contract loopt nog korter dan 1,5 jaar: dan betaal je €100 boete (€50 voor gas en €50 voor stroom). Je profiteert wel meteen van de lagere tarieven.

En vaak kun je ook nog een welkomstbonus pakken die kan oplopen tot €260. Dus dan kun je makkelijk die boete van betalen! Kijk hier welke boete je betaalt als je je vaste contract voortijdig opzegt.

Moet je het energietarief nu vastzetten?

Niemand weet hoe de energieprijzen zich in de toekomst ontwikkelen. Het loont om ieder jaar over te stappen. Dan profiteer je van de laagste prijzen.

En zet je contract sowieso niet langer dan één jaar vast, want dan profiteer je ieder jaar van welkomstbonussen en de laagste tarieven mits je overstapt.

Energie duurder in de toekomst

Helaas moeten we niet te vroeg juichen, want onze energierekening zal in de toekomst stijgen is de verwachting van hoogleraar Mulder: 'In Duitsland is er veel geld geïnvesteerd in duurzame energie. Als we in Nederland ook meer subsidies gaan verstrekken op windmolen en zonnepanelen, moeten de burgers hieraan meebetalen via hun energierekening.'

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 10 juni 2016
Geactualiseerd: maandag 8 februari 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: Henk Scholten ()

Ik ben de laatste weken de tarieven aan het volgen. Na de aankondiging van daling per 1 juli zijn alle tarieven en aanbiedingen verhoogd. In mijn geval met 110 euro op jaarbasis.Electra en gas.

Opmerking van de redactie op 14-06-2016
De contracten voor bepaalde tijd kunnen ieder moment worden aangepast door leverancier. Die pakketten staan los van de contracten voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Op dit moment is het gemiddelde verschil tussen een contract voor onbepaalde tijd en het voordeligste contract via Gaslicht.com 483 euro. Ook met de geplande daling van de variabele tarieven blijft het een stuk voordeliger om voor een contract voor bepaalde tijd te kiezen. Als wij u kunnen helpen bij uw vergelijking kunt u ons bereiken via 0342-411350.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie