Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energieprijs verder omlaag?

2 reacties Leestijd: 2 minuten

Voor de tweede keer dit jaar zijn in juli de variabele energietarieven omlaag gegaan. Maar wat gaat de energieprijs in januari 2014 doen? Volgens de één is de bodem bijna bereikt en volgens de ander heeft de energiemarkt het dal nog niet gezien en wordt het juist goedkoper. Wat denkt u na het lezen van de mening van experts?

Energieprijzen stijgen

Consumenten moeten er rekening mee houden dat de energieprijzen komend jaar gaan stijgen door de aantrekkende wereldeconomie. In de Troonrede van Koning Willem-Alexander klonken voorzichtige signalen dat het einde van de crisis in zicht is. Het zou dan niet verwonderlijk zijn als ook de energie duurder wordt. 'Het lijkt erop dat we in een tijdelijk dal zitten. Maar het zou me niet verbazen als energie zo'n 5 tot 10 procent duurder wordt', waarschuwt directeur Erik Smith van Gaslicht.com.

Energieprijzen dalen

Energieprijs lagerOnderzoekers van ABN Amro denken juist dat de energiemarkt het dal nog niet heeft gezien en verwachten dat Nederlanders binnenkort minder gaan betalen dankzij goedkope stroom uit Duitsland en een mogelijke daling van de olieprijs. Door forse investeringen heeft Duitsland steeds vaker een overcapaciteit aan wind- en zonne-energie. 

Volgens Erik Smith is het echter onvermijdelijk dat de consument op de iets langere termijn meer gaat betalen, omdat de 'kale' leveringstarieven momenteel heel laag liggen. De consument merkt hier voor haar gevoel weliswaar weinig van doordat de energierekening voor meer dan de helft uit energiebelasting, netwerkkosten en btw bestaat.

Lastig voorspellen

Pas tegen het einde van het jaar worden de energieprijzen voor de eerste helft van 2014 bekend gemaakt. Vooraf een nauwkeurige voorspelling geven is lastig, zeker in het huidige onzekere economische klimaat.

Het is afwachten wat de energieprijzen daadwerkelijk gaan doen. Gaslicht.com houdt nauwlettend de berichtgeving met aankondiging van tariefwijzigingen van energieleveranciers in de gaten. Het zal vooraf nooit helemaal definitief te bepalen zijn of het verstandig is om uw energietarieven voor langere tijd vast te zetten of niet.

Jaarcontract meest voordelig

Het is vooral belangrijk dat u een keuze maakt waarbij u zich comfortabel voelt. Wel is het zo dat vanwege de hoge kortingen van energieleveranciers een jaarcontract tot nu toe vrijwel altijd de voordeligste keuze is gebleken. Van energieleverancier switchen zal de moeite waard blijven zolang energieleveranciers nieuwe klanten het grootste voordeel bieden.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 5 juni 2023

Reacties (2)

Geplaatst door: Peter Koelemij ()

Gewoon elk jaar wisselen van leverancier, blijf je op de hoogte van de diversen tarieven en kosten.

Geplaatst door: O.N.Warren ()

Het is Lastig,
Het is Afwachten,
De ABN Amro denkt dat de energiemarkt is half blind,en Duitsland
Heeft over capaciteit aan wind en Zonne-energie.
Ja het is lastig te voorspellen.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.