Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energieprijzen vergelijken in december: lees de tips

door Arnoud Timmerman 2 reacties Leestijd: 5 minuten

Energieprijzen vergelijken in de laatste maand van het jaar. Dan moeten we altijd rekening houden met een aantal zaken. En dit jaar in het bijzonder vanwege de btw en het prijsplafond! Waar moet u op letten? We leggen het in deze veelgestelde vragen graag uit. 

1. Waarom moet ik letten op het btw-tarief?

Van 1 juli tot en met 31 december geldt een verlaagd btw-tarief van 9%. Vanaf 1 januari gaat het btw-tarief helaas weer terug naar 21%. We vermelden dat duidelijk in onze vergelijker en bieden de optie om de tarieven met 9% en 21% in te zien. Sommige energieleveranciers tonen de energietarieven nog met 9%, anderen al met 21%. Het is dus belangrijk daar goed op te letten als u tarieven gaat vergelijken.

visual-schuifje-energiekosten-2023.png

2. Hoe zit het met de energiebelasting in 2023?

De energiebelasting gaat fors omhoog volgend jaar, terwijl we minder terugkrijgen. In 2023 is de energiebelasting 59 cent per m³ gas en 15 cent per kWh stroom inclusief 21% btw. De Opslag Duurzame Energie (ODE) wordt € 0,00 en verwerkt in energiebelasting. Tegelijkertijd krijgt u een lager vast bedrag aan energiebelasting terug, namelijk € 597 (dit jaar is dat € 785). Dit is een vaste korting, die niet afhangt van uw energieverbruik. Op de jaarafrekening ziet u deze maatregel terug als 'vermindering energiebelasting'. Het Belastingplan 2023 moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Dat gebeurt naar verwachting ergens in december. Wij nemen de nieuwe tarieven voor 2023 alvast mee in de vergelijker.

3. Houdt de vergelijker rekening met het prijsplafond?

Ja, met ingang van 9 december houdt de vergelijker rekening met het prijsplafond. Vrijdag heeft minister Jetten bekendgemaakt dat de uitwerking van de regeling voor het tijdelijke prijsplafond is afgerond. Daarmee kan het prijsplafond per 1 januari 2023 van start gaan. De tarieven- en verbruiksplafonds zijn hetzelfde als eerder aangekondigd. Dat betekent dat u een maximumbedrag betaalt voor:

Gas: € 1,45 per m³ tot 1200 m³
Stroom: € 0,40 per kWh tot 2900 kWh
Stadswarmte: € 47,38 per GJ tot 37 gigajoule (GJ)

De energieleveranciers voeren het prijsplafond uit. U hoeft zelf niets te doen om voor de korting op de energierekening in aanmerking te komen. Wel gaat het moment van de jaarafrekening een grote rol spelen in de verrekening van het prijsplafond. Het totale verbruiksplafond voor stroom en gas is verdeeld per maand. Daarbij is rekening gehouden met uw energieverbruik door het jaar heen. In de winter verbruikt u meer gas dan in de zomer. Daarom is het verbruiksplafond in de winter hoger dan in de zomer. Opgeteld komen die maanden uit op het maximale verbruik per jaar: 1200 m³ gas.

Als u in een maand minder verbruikt dan het verbruiksplafond, houdt u wat er overblijft als tegoed voor de maanden dat u wat meer verbruikt. U kunt dus extra zuinig doen, om daarna iets meer te kunnen verbruiken. En andersom ook. Maar dat kan alleen tot aan uw jaarafrekening. Hierna begint de berekening weer opnieuw. Voorbeeld: u krijgt uw jaarafrekening in april, en u heeft deze winter meer verbruikt dan het verbruiksplafond, dan kunt u dat extra verbruik niet meer goedmaken. En moet u dat extra verbruik tegen uw contracttarief betalen. Het is dus belangrijk om uw verbruik scherp in de gaten te blijven houden.

Als u een nieuw contract aangaat of overstapt, begint een nieuwe verrekenmethode. Die duurt tot en met 31 december 2023. Dat kan ongelukkig uitpakken op het moment dat u juist extra zuinig óf juist minder zuinig bent geweest voor of na de jaar- of eindafrekening. Het kan daardoor voorkomen dat u toch niet het volledige prijsplafond kunt benutten, hoewel uw verbruik op jaarbasis binnen het prijsplafond valt.

Het parlement moet nog instemmen met het plan. Heeft uw woning een collectieve gas-, warmte- of elektriciteitsaansluiting, oftewel  een blokaansluiting? De overheid werkt met spoed aan een aparte regeling om deze groep ook te helpen met de hoge energieprijzen.

Hieronder ziet u de verdeling van de verbruiksplafonds per maand voor stroom en gas.

4. Hoe zit het met de netbeheerkosten?

Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn huishoudens volgend jaar gemiddeld een tientje per maand meer kwijt. Netbeheerkosten zijn afhankelijk van de regio waar u woont en zijn onafhankelijk van uw energieleverancier. Als u uw postcode en jaarverbruik invult in de vergelijker ziet u bij prijsdetails wat u kwijt bent aan netbeheerkosten voor gas en stroom. Let op, twee netbeheerders hebben de tarieven nog niet gepubliceerd en daarom hebben we van deze netbeheerders de maximum tarieven opgenomen. Wilt u de netbeheerkosten zien voor 2023? Zet eenvoudig het schuifje om. Ter geruststelling: deze kosten gelden altijd ongeacht het energiecontract en worden geïnd door uw leverancier.

5. Op welke manier maakt Gaslicht.com het makkelijker om te vergelijken?

Op 9 december is onze tool live gegaan waarmee u nog makkelijker en eerlijker energietarieven kunt vergelijken. Dat betekent dat we alvast rekening houden met het prijsplafond, de btw, de nieuwe belastingtarieven en de netbeheerkosten van 2023. We maken met de ingevulde gegevens een berekening op basis van wat we nu weten over het prijsplafond. Is uw uiteindelijke verbruik hoger of lager of wijzigt uw contract of tarief? Dan heeft dat invloed op wat u volgend jaar betaalt. De berekening is dus altijd een schatting en geeft geen zekerheid. 

6. Waarom toont Gaslicht.com de tarieven van 2022 én 2023?

Energieleveranciers tonen de energiekosten allemaal heel verschillend, waardoor u moeilijk kunt vergelijken. Krijgt u een aanbod van een leverancier, let dan goed op de volgende zaken: 1. Is de btw 9% of 21%? 2. Gelden de netbeheerkosten voor 2022 of 2023? 3. Zijn de overheidsheffingen voor2022 of 2023? 4. Wordt er gerekend met of zonder prijsplafond? Door in onze vergelijker het schuifje van 2022 te verschuiven naar 2023 ziet u het verschil razendsnel en vergelijkt u geen appels met peren.

Lees ook de veelgestelde vragen over het prijsplafond

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Arnoud Timmerman
Arnoud Timmerman Marketing Manager

Arnoud is voor Gaslicht.com verantwoordelijk voor alle campagnes op radio, tv en in out-of-home. Daarnaast is Arnoud als tekstschrijver en beeldmaker actief betrokken bij websitecontent, nieuws, persberichten, onderzoeken en social media. Door middel van tekst, beeld en geluid zet hij zich dagelijks in om complexe zaken over de energiemarkt begrijpelijk te maken.

Reacties (2)

Geplaatst door: Pietvandenberg ()

Ik heb dit jaar 2December nieuw contract voor drie jaar afgesloten in verband met faillissement van Welkom energie, wat achter een meevaller is omdat ik nu een voordelig contract hebt van drie jaar waar er. Nu een jaar voorbij is wat gebeurt er nu met mijn eind afrekening met belasting verlaging van 21% naar 9 % en volgend jaar met het terug draaien van 9 naar 21%. Bij vast contract is die belasting wisselt die mee of blijft dit vast behorende bij het vast contract energie
Vrg, Piet van den Berg

Opmerking van de redactie op 15-12-2022
Beste Piet,
Over de periode van 1 juli 2022 t/m 31 dec wordt het verlaagde btw-tarief van 9% berekend. Vanaf 1-1-'23 geldt weer 21% btw. Dat geldt zowel voor variabele als vaste contracten.
Met vriendelijke groet,
Rita namens Gaslicht.com
Geplaatst door: Dick Van Streun ()

Wij zijn sinds juli verhuisd naar een appartement met warmtepomp. Vreemd dat de regering hier geen rekening mee houdt , terwijl we van het gas af moesten en nu dus een hogere energierekening krijgen. Het grote deel krijgt gas en licht gecompenseerd. Ze kunnen toch gemakkelijk 1500 kuub gas omrekenen naar kWh en dat dit bij de warmtepomp gebruikers optellen als compensatie.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.