De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

'Energierekening 60 tot 120 euro omlaag'

door Jeanet Woldring

De energierekening kan op korte termijn omlaag met 60 tot 120 euro per jaar, nu stroom- en gasprijzen 10 tot 20 procent zijn gedaald. Dat schrijft De Telegraaf donderdag op basis van een rapport van Nuon. De daling is bovendien blijvend, denken analisten van het energiebedrijf. Of uw energie daardoor goedkoper wordt, is nog maar de vraag.

Prijsdaling op wereldmarkt

De prijs die energiebedrijven zelf momenteel betalen voor termijncontracten is op het laagste punt van het decennium beland. Dit komt doordat gas en vooral steenkolen op de wereldmarkt blijven dalen in prijs.

Meer wind- en zonne-energie

Ook is er steeds meer wind- en zonne-energie beschikbaar, met name bij onze oosterburen. Gisteren werd weer een gigantisch windpark op zee op het gecombineerde Duits-Nederlandse stroomnet aangesloten, met een maximale capaciteit voor 1,5 miljoen huishoudens.

Belasting

Het gemiddelde huishouden is nu nog 1984 euro per jaar kwijt aan zijn energierekening. "Daarvan is ongeveer een derde belasting, een derde van de rekening geldt voor de levering, en nog eens een derde bestaat uit de daadwerkelijke verbruikte energie", schrijft de Telegraaf. Dit is niet correct, het aandeel netbeheerkosten is vergeten. Bovendien klopt de verdeling niet helemaal. Benieuwd naar de werkelijke opbouw van de gemiddelde energierekening

Alleen op de leveringskosten kunt u besparen, belastingen en netbeheerkosten liggen vast en worden door de overheid bepaald. De energierekening kan omlaag, maar het is nog maar de vraag of dat ook werkelijk gaat gebeuren.

Een hoge energierekening? Stap over en bespaar 300 euro!

Zelf energiekosten berekenen is niet zo eenvoudig. De tarieven staan vaak niet duidelijk op de site van de energieleverancier en het berekenen van de jaarkosten voor gas en stroom is dan ook een hele klus. Dat blijkt ook wel uit het feit dat Gaslicht.com veel -voor consumenten- onbegrijpelijke energierekeningen binnenkrijgt via de RekeningScan. Wél eenvouding tarieven vergelijken? Doe dit met de Energievergelijker en stap meteen over. Het bespaart een gemiddeld huishouden momenteel ruim 300 euro op jaarbasis.

Zie ook: 5 tips voor energie vergelijken (video)

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie