De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

'Energierekening 60 tot 120 euro omlaag'

door Jeanet Woldring

De energierekening kan op korte termijn omlaag met 60 tot 120 euro per jaar, nu stroom- en gasprijzen 10 tot 20 procent zijn gedaald. Dat schrijft De Telegraaf donderdag op basis van een rapport van Nuon. De daling is bovendien blijvend, denken analisten van het energiebedrijf. Of uw energie daardoor goedkoper wordt, is nog maar de vraag.

Prijsdaling op wereldmarkt

De prijs die energiebedrijven zelf momenteel betalen voor termijncontracten is op het laagste punt van het decennium beland. Dit komt doordat gas en vooral steenkolen op de wereldmarkt blijven dalen in prijs.

Meer wind- en zonne-energie

Ook is er steeds meer wind- en zonne-energie beschikbaar, met name bij onze oosterburen. Gisteren werd weer een gigantisch windpark op zee op het gecombineerde Duits-Nederlandse stroomnet aangesloten, met een maximale capaciteit voor 1,5 miljoen huishoudens.

Belasting

Het gemiddelde huishouden is nu nog 1984 euro per jaar kwijt aan zijn energierekening. "Daarvan is ongeveer een derde belasting, een derde van de rekening geldt voor de levering, en nog eens een derde bestaat uit de daadwerkelijke verbruikte energie", schrijft de Telegraaf. Dit is niet correct, het aandeel netbeheerkosten is vergeten. Bovendien klopt de verdeling niet helemaal. Benieuwd naar de werkelijke opbouw van de gemiddelde energierekening

Alleen op de leveringskosten kunt u besparen, belastingen en netbeheerkosten liggen vast en worden door de overheid bepaald. De energierekening kan omlaag, maar het is nog maar de vraag of dat ook werkelijk gaat gebeuren.

Een hoge energierekening? Stap over en bespaar 300 euro!

Zelf energiekosten berekenen is niet zo eenvoudig. De tarieven staan vaak niet duidelijk op de site van de energieleverancier en het berekenen van de jaarkosten voor gas en stroom is dan ook een hele klus. Dat blijkt ook wel uit het feit dat Gaslicht.com veel -voor consumenten- onbegrijpelijke energierekeningen binnenkrijgt via de RekeningScan. Wél eenvouding tarieven vergelijken? Doe dit met de Energievergelijker en stap meteen over. Het bespaart een gemiddeld huishouden momenteel ruim 300 euro op jaarbasis.

Zie ook: 5 tips voor energie vergelijken (video)

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 30 juli 2015
Geactualiseerd: maandag 26 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie