De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Energierekening stijgt: zo profiteert u van de huidige energiemarkt!

door Maartje Sebek Leestijd: 5 minuten

De energierekening is flink aan het stijgen. Voor een gemiddeld huishouden is een nieuw energiecontract met vaste energietarieven in slechts vier maanden tijd al 125 euro duurder geworden. Daarnaast verwachten we dat de variabele energietarieven per 1 juli met zo’n 200 euro op jaarbasis omhoog gaan bij een gemiddeld verbruik. Hoe kunt u de energienota dan toch in toom houden? Lees onze tips!

Energierekening stijgt fors

Neem uw energiecontract onder de loep

Met de stijgende vaste tarieven volgen per 1 juli naar verwachting ook de variabele tarieven. Dit in combinatie met het slechte weer en het, nog steeds, vele thuiswerken, zit er een flink hogere energierekening aan te komen. De verwachte prijsstijging is een goed moment om uw energiecontract onder de loep te nemen. Loopt uw energiecontract bijna af of heeft u al een onbepaalde tijd contract met variabele energietarieven? Overweeg dan een 1-jarig contract met vaste tarieven. De afgelopen jaren is gebleken dat dit steeds de meest voordelige optie was. Zo kunt u gebruikmaken van actietarieven én door jaarlijks over te stappen ontvangt u elk jaar een mooie cashback.

Besparen op de energierekening

Toch valt naar verwachting ook met een 1-jarig contract de energierekening een stuk hoger uit. Deze tarieven zijn immers sinds januari al flink aan het stijgen. Hoe kunt u nu structureel blijven besparen op die toch al hoge energiekosten?

Tip 1: inzicht in uw energieverbruik

Onze eerste tip is inzicht krijgen in uw energieverbruik. Zo weet u precies welke apparaten ervoor zorgen dat u hoge kosten heeft. Maak bijvoorbeeld gebruik van Bencompare Mijn Verbruik, een onafhankelijke energieverbruiksmanager. Hiermee krijgt u gratis helder inzicht in uw gas- en elektriciteitsverbruik en ontvangt u gericht bespaaradvies voor uw persoonlijke situatie. Online, per uur, dag, week, maand en jaar kunt u uw gegevens bekijken via computer, tablet of smartphone.

Tip 2: isoleer en ventileer uw huis

Goede isolatie van uw woning zorgt ervoor dat uw huis de warmte langer vasthoudt of het huis langer koel blijft. Zo gaan uw stookkosten omlaag. U kunt dit bijvoorbeeld makkelijk aanpakken door rubbers tussen ramen en deuren te plaatsen. Wilt u het groter aanpakken? Denk dan aan het isoleren van het dak van uw woning of muren. Let na het isoleren wel extra op de ventilatie. Voor een gezond binnenklimaat is het belangrijk dat de lucht voortdurend wordt ververst.

Tip 3: Zet de verwarming een graadje lager 

Met het koude voorjaar krijgen veel huishoudens de neiging om het huis lekker warm te stoken. Aangenaam natuurlijk, maar dit zorgt wel voor een hogere energierekening. Zet uw thermostaat als u thuis bent één graad lager dan u gewend bent. Daarmee bespaart u tientallen euro's per jaar. Als u bezig bent is 19 graden warm genoeg. Zit u veel stil bij uw thuiswerk? Trek dan een lekker warme trui aan. Verwarm uw slaapkamer niet en zet uw thermostaat 's nachts op 15 graden, daarmee bespaart u gemiddeld 180 euro per jaar. Bij vloerverwarming uw thermostaat op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.

Tip 4: Maak gebruik van ledlampen

Een andere tip waarmee u kunt besparen is het vervangen van uw gloeilampen door ledlampen. Zelfs als de lampen nog goed werken. Ledlampen zijn een stuk zuiniger in het energieverbruik. Begin hiermee met de lampen die u het meest verbruikt. Zo ziet u meteen het effect. Om te kopen zijn ledlampen weliswaar duurder dan gloeilampen. Maar als we het stroomverbruik én de levensduur meetellen, bent u met led in veel gevallen toch goedkoper uit.

Tip 5: Zet slimme stekkers in

Huishoudens zijn jaarlijks heel wat kwijt aan sluipverbruik. Dat is het stroomverbruik van apparaten die wel uit of op stand-by staan, maar waarvan de stekker nog in het stopcontact zit. Met slimme stekkers krijgt u inzicht in dit verbruik. Dit werkt eenvoudig. U sluit uw apparaat aan op de slimme stekker en steekt uw slimme stekker in het stopcontact. Middels bluetooth kunt u op uw smartphone zien hoeveel kWh stroom het apparaat verbruikt. ZIet u bijvoorbeeld dat een bepaald apparaat veel verbruikt, maar u deze niet aan heeft staan? Dan kunt u deze stekker uit het stopcontact trekken als u het niet gebruikt. Of merkt u bijvoorbeeld dat u nu een koelkast heeft die veel stroom verbruikt? Dan kan het op lonen om de koelkast te vervangen zodat uw stroomverbruik omlaag gaat.

Tip 6: Check de leeftijd van uw cv-ketel

En tot slot, voor alle huiseigenaren, controleer de leeftijd van uw cv-ketel. Heeft u een cv-ketel met een intern boilervat en is deze ouder dan 8 jaar? Dan loont het om deze te vervangen voor een nieuwe zuiniger cv ketel. Deze zijn er al, inclusief installatie, voor 1300 euro. Ook kunt u gaan  voor een hybride warmtepomp. Deze werkt samen met uw cv-ketel en is een goede tussenstap naar een vol-elektrisch huis. Uw CO2 uitstoot daalt met ongeveer een vijfde deel en uw energierekening gaat omlaag! Een hybride warmtepomp kost zo’n 4500 euro inclusief installatie, maar u kunt nu 1600 euro subsidie krijgen. Houdt er wel rekening mee dat uw gasverbruik omlaag gaat, maar het stroomverbruik omhoog. Zo’n hybride warmtepomp loont dus extra in combinatie met zonnepanelen.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 27 juni 2022

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie