De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Extra hoge besparing door dalende energieprijzen

door Maartje Sebek

In tijden zijn de energieprijzen voor gas en elektriciteit niet zo hard gedaald als de afgelopen twee maanden. Nu overstappen levert een voordeel op tot 452 euro. De verlaging van de energieprijzen komt door de milde winter en het coronavirus. Sinds januari zijn de stroomprijzen met 11,3% afgenomen en de gasprijzen met 13,5%. Dit zorgt ervoor dat het momenteel erg aantrekkelijk is om een nieuw energiecontract af te sluiten.

lage-energieprijzen-hoge-besparing.png

Historisch lage energieprijzen

De olieprijs krijgt de laatste tijd een flinke klap als gevolg van het coronavirus. De milde winter had de vraag naar gas al verlaagd. Samen zorgt dit voor een flinke daling in de energieprijzen waar u wellicht nu ook van kunt profiteren. Dit is een unieke situatie, de gasprijzen zijn sinds 2016 niet meer zo laag geweest. Aanbiedingen fluctueren normaal gesproken hoofdzakelijk door welkomstpremies en kortingen voor nieuwe klanten. Dit maakt het jaarlijks overstappen interessant. Het zijn nu echter de lage tarieven die zorgen voor nog scherpere deals.

Welke huishoudens merken de dalende energieprijzen?

Toch merken huishoudens met een lopend contract niets van de dalende energieprijzen. De leveringstarieven staan immers voor een bepaalde periode vast vanaf het moment dat u een contract afsluit. Ook bij een contract met variabele leveringstarieven is deze verandering niet te merken. Energieleveranciers passen die tarieven 1 juli pas weer aan en het is maar afwachten wat de prijzen tegen die tijd zullen doen.

Wie het wél merken zijn mensen die op dit moment de mogelijkheid hebben om een nieuw energiecontract af te sluiten. Het overstapvoordeel is opgelopen tot zo'n 450 euro voor een huishouden met een gemiddeld verbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas. Dit is ruim 20 procent meer dan twee maanden geleden.

Nu overstappen: slim of toch niet?

Overstappen is alleen slim als u een van de volgende contracten heeft:

  • Energiecontract met variabele leveringstarieven voor onbepaalde tijd
  • Energiecontract met vaste leveringstarieven dat bijna afloopt

Heeft u een contract met vaste tarieven dat bijna afloopt, houd dan de einddatum van uw contract goed in de gaten. U kunt het beste 6 tot 8 weken vóór de einddatum vergelijken en overstappen. Dit is de periode die een energieleverancier nodig heeft om de overstap te regelen.

Heeft u niet zo lang geleden nog een nieuw energiecontract afgesloten? Dan raden wij u aan dat contract gewoon af te maken. U heeft iets minder voordeel, maar dat weegt niet op tegen de boete die u krijgt op het moment dat u het contract zou openbreken.

Zet tarieven voor 1 jaar vast

Gaat u overstappen? Het advies om voor een één-jarig energiecontract met vaste tarieven te kiezen blijft onveranderd. Heeft u toch liever voor een langere periode geen omkijken naar uw energiecontract? Dan kan dit wel een gunstig moment zijn om voor een meerjarig contract te kiezen. Maar veelal levert een contract voor de duur van 1 jaar het meeste voordeel op. Dat komt doordat leveranciers hoge kortingen geven aan nieuwe klanten. Door jaarlijks over te stappen profiteert u daar ieder jaar opnieuw van.

Tips voor het juiste overstapmoment

Twijfelt u of het voor u nu het juiste moment is om over te stappen?
Lees dan:Het juiste overstapmoment’ en 'Vergelijken en overstappen: waar moet ik op letten?'

Deel dit artikel op:

Maartje Sebek

Medewerker Marketing & Communicatie
Maartje Sebek
Ik ben Maartje, sinds 2019 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com. Mijn werk is ontzettend veelzijdig waardoor elke dag anders is. Van het bedenken en uitvoeren van mediacampagnes en social media marketing tot contact met commerciële partners. Een echte uitdaging. De energiewereld is voortdurend in beweging en besparen op uw energierekening is zo eenvoudig, dat ik mijn enthousiasme hierover graag met u wil delen.

Reageren

Navigatie