Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Extra hoge besparing door dalende energieprijzen

door Maartje Sebek 3 reacties Leestijd: 3 minuten

In tijden zijn de energieprijzen voor gas en elektriciteit niet zo hard gedaald als de afgelopen twee maanden. Nu overstappen levert een voordeel op tot 452 euro. De verlaging van de energieprijzen komt door de milde winter en het coronavirus. Sinds januari zijn de stroomprijzen met 11,3% afgenomen en de gasprijzen met 13,5%. Dit zorgt ervoor dat het momenteel erg aantrekkelijk is om een nieuw energiecontract af te sluiten.

lage-energieprijzen-hoge-besparing.png

Historisch lage energieprijzen

De olieprijs krijgt de laatste tijd een flinke klap als gevolg van het coronavirus. De milde winter had de vraag naar gas al verlaagd. Samen zorgt dit voor een flinke daling in de energieprijzen waar u wellicht nu ook van kunt profiteren. Dit is een unieke situatie, de gasprijzen zijn sinds 2016 niet meer zo laag geweest. Aanbiedingen fluctueren normaal gesproken hoofdzakelijk door kortingen voor nieuwe klanten. Dit maakt het jaarlijks overstappen interessant. Het zijn nu echter de lage tarieven die zorgen voor nog scherpere deals.

Welke huishoudens merken de dalende energieprijzen?

Toch merken huishoudens met een lopend contract niets van de dalende energieprijzen. De leveringstarieven staan immers voor een bepaalde periode vast vanaf het moment dat u een contract afsluit. Ook bij een contract met variabele leveringstarieven is deze verandering niet te merken. Energieleveranciers passen die tarieven 1 juli pas weer aan en het is maar afwachten wat de prijzen tegen die tijd zullen doen.

Wie het wél merken zijn mensen die op dit moment de mogelijkheid hebben om een nieuw energiecontract af te sluiten. Het overstapvoordeel is opgelopen tot zo'n 450 euro voor een huishouden met een gemiddeld verbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas. Dit is ruim 20 procent meer dan twee maanden geleden.

Nu overstappen: slim of toch niet?

Overstappen is alleen slim als u een van de volgende contracten heeft:

  • Energiecontract met variabele leveringstarieven voor onbepaalde tijd
  • Energiecontract met vaste leveringstarieven dat bijna afloopt

Heeft u een contract met vaste tarieven dat bijna afloopt, houd dan de einddatum van uw contract goed in de gaten. U kunt het beste 6 tot 8 weken vóór de einddatum vergelijken en overstappen. Dit is de periode die een energieleverancier nodig heeft om de overstap te regelen.

Heeft u niet zo lang geleden nog een nieuw energiecontract afgesloten? Dan raden wij u aan dat contract gewoon af te maken. U heeft iets minder voordeel, maar dat weegt niet op tegen de boete die u krijgt op het moment dat u het contract zou openbreken.

Zet tarieven voor 1 jaar vast

Gaat u overstappen? Het advies om voor een één-jarig energiecontract met vaste tarieven te kiezen blijft onveranderd. Heeft u toch liever voor een langere periode geen omkijken naar uw energiecontract? Dan kan dit wel een gunstig moment zijn om voor een meerjarig contract te kiezen. Maar veelal levert een contract voor de duur van 1 jaar het meeste voordeel op. Dat komt doordat leveranciers hoge kortingen geven aan nieuwe klanten. Door jaarlijks over te stappen profiteert u daar ieder jaar opnieuw van.

Tips voor het juiste overstapmoment

Twijfelt u of het voor u nu het juiste moment is om over te stappen?
Lees dan:Het juiste overstapmoment’ en 'Vergelijken en overstappen: waar moet ik op letten?'

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 20 juli 2023

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Reacties (3)

Geplaatst door: Ernst Notenboom ()

Ik heb een vast contract bij oxxio tot 1.2.2021. Ik word voortdurend gebeld door allerlei bedrijven die zeggen dat ik nu kan overstappen met deze lage energietarieven. Kan dat zo maar en/ of moet ik wachten tot mijn contract afgelopen is of wijzigen de tarieven tussendoor nog als ze lager blijven?

Opmerking van de redactie op 05-05-2020
Beste meneer Notenboom,

Bedankt voor uw reactie. U kunt tussentijds het contract opzeggen maar dan krijgt u een opzegboete. De energieleveranciers op onze website vergoeden de opzegboete niet. Het is in deze tijd wel goed om te kijken of u met een opzegboete alsnog voordeliger uit bent om over te stappen omdat de tarieven nu erg laag zijn.

Mocht u hier hulp bij nodig hebben dan kunt u contact met ons opnemen.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Han van der Vorst ()

Ik heb mu een contract met Oxxio dat tot 04 juni loopt. Per 01 juli worden de nieuwe energieprijzen vastgesteld. Die zulle een stuk lager zijn. Mijn vraag: moet ik wachten tot 1 juli met de overgang naar een ander 1 jaarscontract?

Opmerking van de redactie op 28-04-2020
Beste meneer van der Vorst,

Bedankt voor uw bericht. Per 1 juli wijzigen alleen de variabele tarieven bij de energieleveranciers. Op onze website ziet u de pakketten staan met vaste tarieven. Deze tarieven zijn de afgelopen maanden al verlaagd. U kunt daarom gerust al vergelijken en een overstap aanmelden. Zo voorkomt u ook dat u zo in het duurdere variabele tarief terecht komt.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Pieter Hoogeboom ()

Aangezien de energieprijzen nu 'historisch' laag zijn, is het niet verstandiger om nu voor een langere periode (3 jaar) vast te zetten? Ik heb de afgelopen jaren steeds jaarcontracten afgesloten en zag de prijzen ieder jaar stijgen. Ook al kreeg ik jaarlijks een welkomstbonus, de kosten waren het 3de jaar een stuk hoger dan het eerste jaar. Volgens mij zijn de prijzen nu ongeveer gedaald naar het niveau van 2016/2017 (voor elektra dan, want gas komt nooit meer zo goedkoop uit de Groningse grond). Ik snap dat het voor Gaslicht natuurlijk interessanter is om 1-jaar contracten aan te raden, want er wordt met ieder contract levert natuurlijk commissie op, maar is de prijs nu niet zo laag dat je als consument met een meer jarig contract er juist op langer termijn van kan profiteren?

Opmerking van de redactie op 15-04-2020
Beste meneer Hoogeboom,

Bedankt voor uw bericht. Wij raden aan om nog steeds voor 1 jaar de tarieven vast te zetten. Een meerjarig contract is eens stuk duurder waardoor u meerdere jaren te veel betaald. Dit is niet gunstig.

Wij kijken dan vooral naar de kale leveringstarieven en de welkomstpremies die bij een 1 jarig contract het voordeligst zijn. De energierekening is inderdaad gestegen maar dit komt ook vooral door de verhogingen op de energiebelasting door de overheid. Als dit stijgt, stijgt het voor iedereen, ongeacht contract.

Mocht u verdere vragen hebben dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.