De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Ontdek wat zonnepanelen opleveren
Zonnepanelen kopen

Fraude bij subsidie zonnepanelen


Het ministerie van VROM heeft bij subsidieaanvragers voor zonnepanelen en –boilers, forse fraudegevallen ontdekt. Dit heeft de Staat waarschijnlijk miljoenen euro’s gekost.

Uit het onderzoek blijkt dat zeker zo'n 12 procent gesjoemeld heeft met de subsidieaanvraag. Dit komt neer op vele duizenden Nederlanders. In veel gevallen werd er subsidie aangevraagd voor zonnepanelen en –boilers die helemaal niet geplaatst zijn, of er zijn veel kleinere apparaten opgegeven dan in werkelijkheid geplaatst.

Er ontstond een run op de subsidies nadat het kabinet september vorig jaar had aangekondigd dat de zogenoemde Energiepremieregeling (EPR) in oktober  zou worden beëindigd.

Enkele weken geleden liet staatssecretaris Van Geel (Milieu) weten dat hij door die toeloop niet uitkomt met de voor 2003 voorziene 175 miljoen euro. De voortzetting van de regeling ook dit jaar komt daardoor in het gedrang. Van Geel had, na twee moties van de Tweede Kamer, naar eigen zeggen na een uiterste inspanning binnen zijn begroting 34 miljoen euro gevonden.

Nederland heeft de afgelopen jaren stevig in zonne-energiekennis geïnvesteerd en bezet in Europa de tweede plaats  als het gaat om geïnstalleerde zonne-energievermogen. Duitsland gaat ons voor op dit gebied, maar hanteert een andere subsidieregeling. In ons buurland wordt geen subsidie op de aanschaf van zonnepanelen gegeven, maar op het gebruik ervan, via een terugleververgoeding. Daardoor is in Duitsland land een bloeiende zonne-energie-industrie ontstaan. Nederland verwaarloost zijn toppositie op het gebied van zonne-energie, vindt ex-Shell-manager Gosse Boxhoorn. Hij wil daarom een zonnecellenfabriek in Nederland bouwen. Boxhoorn ziet in Duitsland een voorbeeld op het gebied van zonnepanelen.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 10 juni 2004
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.

Navigatie