De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Energie vergelijken

Fraude bij subsidie zonnepanelen


Het ministerie van VROM heeft bij subsidieaanvragers voor zonnepanelen en –boilers, forse fraudegevallen ontdekt. Dit heeft de Staat waarschijnlijk miljoenen euro’s gekost.

Uit het onderzoek blijkt dat zeker zo'n 12 procent gesjoemeld heeft met de subsidieaanvraag. Dit komt neer op vele duizenden Nederlanders. In veel gevallen werd er subsidie aangevraagd voor zonnepanelen en –boilers die helemaal niet geplaatst zijn, of er zijn veel kleinere apparaten opgegeven dan in werkelijkheid geplaatst.

Er ontstond een run op de subsidies nadat het kabinet september vorig jaar had aangekondigd dat de zogenoemde Energiepremieregeling (EPR) in oktober  zou worden beëindigd.

Enkele weken geleden liet staatssecretaris Van Geel (Milieu) weten dat hij door die toeloop niet uitkomt met de voor 2003 voorziene 175 miljoen euro. De voortzetting van de regeling ook dit jaar komt daardoor in het gedrang. Van Geel had, na twee moties van de Tweede Kamer, naar eigen zeggen na een uiterste inspanning binnen zijn begroting 34 miljoen euro gevonden.

Nederland heeft de afgelopen jaren stevig in zonne-energiekennis geïnvesteerd en bezet in Europa de tweede plaats  als het gaat om geïnstalleerde zonne-energievermogen. Duitsland gaat ons voor op dit gebied, maar hanteert een andere subsidieregeling. In ons buurland wordt geen subsidie op de aanschaf van zonnepanelen gegeven, maar op het gebruik ervan, via een terugleververgoeding. Daardoor is in Duitsland land een bloeiende zonne-energie-industrie ontstaan. Nederland verwaarloost zijn toppositie op het gebied van zonne-energie, vindt ex-Shell-manager Gosse Boxhoorn. Hij wil daarom een zonnecellenfabriek in Nederland bouwen. Boxhoorn ziet in Duitsland een voorbeeld op het gebied van zonnepanelen.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 10 juni 2004
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie